Новий сервіс убезпечить  від помилок в електронній звітності

Міністерство доходів і зборів України впровадило нову послугу для платників податків, яка дасть змогу уникати помилок під час формування податкової звітності.

Специфіка роботи сервісу забезпечує своєчасне виявлення помилок у наданій звітності та можливості їх виправлення без застосування фінансових санкцій.

Так, надіслана платником декларація з податку на додану вартість одразу ж проходить арифметичний контроль, дані співставляють із інформацією у базах Міндоходів. Якщо під час звірки виявлять ризики, то їх одразу формують в електронне повідомлення та надсилають платнику для самостійного коригування податкової звітності.

Перевірка наявності податкового боргу  з власного комп’ютера

До сервісу «Електронний кабінет платника податків» належать важливі онлайн-послуги, які полегшують взаємовідносини з контролюючими органами.

Платники податків отримали змогу не лише готувати, заповнювати та надсилати податкову звітність в електронному вигляді, а й отримувати дані про стан розрахунків з бюджетом. Облік кожного з них ведуть по окремо взятому податку та збору, адже на будь-яке надходження в органи Міндоходів відкривають персональну картку особового рахунку (КОР).

Складова сервісу «Розрахунки з бюджетом» дає змогу платнику переглянути інформацію щодо стану розрахунків з бюджетом по всіх відкритих КОР (зокрема інформацію про податковий борг) у розрізі податків, які користувачу слід сплатити на задану дату, та прогноз платежів до кінця поточного року без витрати робочого часу на відвідування органів Міндоходів.

Нагадуємо, що для роботи з «Електронним кабінетом платника податків» необхідно мати електронний цифровий підпис.

Запрацював реєстр страхувальників

На веб-порталі Міндоходів нещодавно запрацював новий сервіс — «Реєстр страхувальників».

Відтепер платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування можуть оперативно отримати дані про те, що їх взято на облік, про реєстраційний номер платника єдиного внеску та його клас професійного ризику виробництва.

Щоб отримати інформацію з реєстру, досить знати ім’я, прізвище і по батькові платника, його податковий номер або серію та номер паспорта.

Інформацію з реєстру страхувальників оновлюватимуть щодекадно до 1, 11, 21 чисел кожного місяця.

Скористатися сервісом можна за посиланням http://minrd.gov.ua/esv.

Особливості оподаткування транспортно-експедиторських послуг

Згідно зі статтею 1 Закону від 1 липня 2004 року №1955-IV «Про транспортно-експедиторську діяльність» зі змінами та доповненнями, який визначає особливості такої діяльності в Україні, транспортно-експедиторська послуга — це робота, що безпосередньо пов’язана з організацією та забезпеченням перевезень експортного, імпортного, транзитного або іншого вантажу за транспортно-експедиторським договором.

Експедитор (транспортний експедитор) — суб’єкт господарювання, який за дорученням клієнта та за його рахунок виконує або організовує виконання транспортно-експедиторських послуг, визначених договором транспортного експедирування.

За таким договором одна сторона (експедитор) зобов’язується за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов’язаних з перевезенням вантажу (стаття 9 Закону №1955).

Винагородою експедитору за надані послуги вважають кошти, сплачені йому клієнтом за належне виконання договору транспортного експедирування. В оплату не включають витрати за послуги (роботу) інших осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів (обов’язкових платежів), що сплачують під час виконання цього договору.

Підтвердженням витрат експедитора є документи (рахунки, накладні тощо), видані суб’єктами господарювання, яких залучали до виконання договору транспортного експедирування, або органами влади.

Нагадуємо, що відповідно до положень частини 292.4 статті 292 Податкового кодексу України щодо надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди довіреного (агента).

Враховуючи суть договору, кошти, що надходять фізичній особі-підприємцю платнику єдиного податку, який за дорученням клієнта та за його рахунок виконує або організовує виконання транспортно-експедиторських послуг, не є його власністю і відповідно не включають до отриманого ним доходу. Доходом такого платника є плата за виконання договору транспортного експедирування.

Благодійна допомога  не входить  до складу витрат  фізособи-підприємця

Відповідно до  статті 177 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи-підприємця.

До переліку витрат фізособи-підприємця, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що входять до витрат операційної діяльності.

Так, згідно із чинним законодавством, витрати, які враховують під час обчислення об’єкта оподаткування, складаються із витрат операційної діяльності, що визначають згідно з пунктами 138.4, 138.6—138.9, підпунктами 138.10.2— 138.10.4 пункту 138.10, пунктом 138.11 статті 138 ПКУ.

Витрати у вигляді коштів, добровільно перерахованих до неприбуткових організацій, належать до складу інших витрат, тобто не є витратами операційної діяльності.

Таким чином, сума благодійної (спонсорської) допомоги, яку надано неприбутковій організації фізособою-підприємцем, не належить до витрат такого підприємця.

Головне управління Міндоходів у м. Києві