ТЕНДЕНЦІЯ

Відкриття мережі оптових ринків і високі обсяги виробництва овочів
сприятимуть суттєвому зниженню цін 

За прогнозами заступника директора департаменту економічного розвитку аграрного ринку Мінагропроду  Анатолія Розгона, цьогоріч в Україні буде зібрано понад 8,3 млн т плодоовочевої продукції і близько 20 млн т картоплі. Це на 200 тис. і 2 млн т (відповідно) більше, ніж торік. Таке зростання урожаю — це наслідок сприятливої погоди і збільшення посівних площ, що відбулось завдяки низці заходів держави з підтримки галузі та розбудови її інфраструктури, високій рентабельності культур (картоплярства — 47%, овочівництва — понад 30%).

Зважаючи, що українці споживають щороку 6,8 млн т продукції «борщового набору» (тобто пропозиція перевищуватиме попит), ціни знижуватимуться, зауважив чиновник. При цьому він додав,  що вже у липні овочі оптом і уроздріб дешевші, ніж торік. Позитивним на цьому ринку є також те, що вперше за кілька років зменшився обсяг імпорту овочів (за 5 місяців — на 38% до 125 тис. т) та зріс експорт (на 60% до 76 тис. т).

Все дешевшатиме в жовтні

Гендиректор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа підтвердив прогнози, зауваживши, що цьогоріч посіви під картоплею зросли на понад 2%, урожайність — на 7%, на овочі у відкритому ∂рунті — на 8 і 2% відповідно.

— Зараз бачимо, що оптові ціни на картоплю, моркву, цибулю коливаються в межах 3-4 грн за кг і, очевидно, у вересні-жовтні вони будуть ще нижчими, на рівні позаминулого року, — зазначив він. — І якщо для споживачів такий цінопад — великий плюс, для виробників — велике питання: чи буде нормальна економіка виробництва? У ситуації, коли період високих цін змінюється періодом низьких, треба витягувати економіку інфраструктурно, надаючи фермерам доступ до ринку, — підсумував він. — Якщо говорити про овочівництво, садівництво та картоплярство, то ці галузі дуже перспективні, там є величезні резерви для агросектору. Адже 90% продукції вирощується населенням України. І це великий мінус. Ці галузі потребують великих інвестицій — 5-10 тис. дол. на гектар (зерновиробництво — 1 тис. дол./га), а населення не може зробити їх самотужки. Відтак маємо низькі рівень агротехнологій і культуру виробництва, внаслідок чого важко сформувати потрібні обсяги товарної продукції для гуртових ринків, — зазначив експерт. — Таким «підприємцям» вписатись у бізнес-план, якщо буде низька ціна і не буде де зберегти і реалізувати свою продукцію, буде дуже важко.

— Ще 2-3 роки не мріяли про оптові ринки, а сьогодні відкриваємо першу чергу «Столичного», у серпні — другу чергу львівського «Шувару» і першу Донецького оптового ринку, — із задоволенням констатує Анатолій Розгон. — Пройшло лише півроку, а вже звели нові гуртові площадки. Це маленька революція в межах мегаполіса, адже тут змінюватиметься вся система споживання і забезпечення, зникнуть посередники і суттєво впадуть ціни. За найскромнішими оцінками, вся плодоовочева продукція подешевшає у межах Києва і Київської області на 20-25% внаслідок відкриття оптового ринку «Столичний», — наголосив він.

А чи з медом виробництву?

На запитання журналістів, чи не призведе це до падіння виробництва, заступник начальника департаменту Мінагропроду запевнив, що в жодному разі, навпаки, зростатиме, якщо, звичайно, уряд й надалі вживатиме комплексних заходів з підтримки аграріїв у розбудові інфраструктури сховищ, логістики, оптових ринків. При цьому він навів приклад Польщі, де за останні 5-7 років відбулося зростання обсягів виробництва продукції удвічі-утричі в радіусі 100 км від ринків і складів.

— На 2012 рік запропонуємо уряду передбачити у бюджеті 318 млн грн для розвитку мережі оптових ринків, 160 млн —овочесховищ, — наголосив він. — А загалом треба прийняти відповідну програму на 5 років і передбачити бюджетне фінансування розвитку інфраструктури. Сьогодні маємо овочесховищ лише на 550 тис. т, та й то з них використовується лише 60% через морально-технічний знос, а сучасним потребам відповідає лише 10%. Для оптимального зберігання овочів треба збільшити площі сховищ на 1-1,1 млн т (для зберігання овочів), 1 млн т (картоплі), 300 тис. т (фруктів). При цьому важливо, щоб вони були не приватними, а кооперативними, щоб виробник, який виростив продукцію, міг її зберегти. Загалом для будівництва таких обсягів, за підрахунками Мінагропроду, потрібно 22,8 млрд грн інвестицій, — резюмував Анатолій Розгон, додавши: «Зважаючи, що 90% овочевої продукції вирощується у господарствах населення,  ведемо переговори з Укоопспілкою щодо відновлення заготівельно-збутової роботи, так званих заготівельних пунктів у селах, та транспортування продукції на оптові та інші ринки.  Щоправда, для початку треба подолати кілька законодавчих перешкод, що мають економічне під∂рунтя. Зокрема, селянину і фермеру, які є фізособами, не вигідно продавати свою продукцію юрособі з 20% дисконтом (вартість ПДВ). Щойно всі ці питання будуть вирішені, матимемо овочевий бум».

ДОВІДКА «УК»

За даними Держсільгоспінспекції, оптова ціна картоплі у середньому по Україні — 2,2 грн, роздрібна — 3,5 грн, що становить 47% від ціни, що була місяць тому.

8,3   млн тонн  плодоовочевої продукції, за розрахунками  Мінагропроду, буде зібрано цього року в Україні.