Небагатьом педагогам доводиться бувати в приміщенні Адміністрації Президента й особисто зустрічатися із главою держави. Напередодні свого професійного свята — Дня працівника освіти — цими обраними стали переможці всеукраїнського конкурсу «Учитель року — 2016».

Усі вони — вчитель історії Городищенського економічного ліцею Черкаської області Олена Бурлака, вчителька математики середньої загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів №4 міста Гайсин Вінницької області Ольга Костенко, вчителька англійської мови Берегівської загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням англійської мови Закарпатської області Віолетта Македон і викладач предмета «Захист Вітчизни» Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Юрій Попович — отримали з рук Петра Порошенка відзнаки про присвоєння їм почесного звання «Заслужений вчитель України». Глава держави відзначив важливість проведення конкурсів професійної майстерності працівників освіти.

«Вчитель року» — звучить гордо. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Зусилля влади, спрямовані на подолання негативних економічних тенденцій, дають результати, що й стало підставою для рішення про підвищення наступного року оплати праці освітян. Це питання розглядали навіть на засіданні РНБО. «Пріоритетом на 2017 рік має бути фінансування освіти. І заробітну плату має бути підвищено не на 5—10%. Ми домовилися, що вийдемо на позначку 33% — на третину має зрости фінансове забезпечення українського вчителя», — розповів Президент. І це стане додатковою фінансовою мотивацією, щоб найкращі фахівці залишалися працювати у школах.

Цьогоріч рівень платні вчителів без категорії становить 3239 гривень, а в 2017 році має зрости до 4541 гривні. Рівень зарплати вчителя вищої категорії з усіма надбавками має зрости з 4483 гривень у 2016 році до 6400 гривень у 2017 році. «Це та динаміка, яку на сьогодні держава здатна продемонструвати, і ми зробимо все можливе, щоб це відбулось», — цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби АП.

Говорив Президент і про важливість змін у якості освіти, зокрема в сільській місцевості. Йдеться про звичну ситуацію, коли один вчитель викладає кілька предметів, що, на думку Петра Порошенка, неприпустимо: «Маємо знайти гідну відповідь, щоб кожен учень сільської школи мав змогу здобути якісну освіту». Нині триває робота для забезпечення шкіл ще 26 тисячами комп’ютерів.

Учителям він подякував за якісне виховання молодого покоління українців, розповівши, що під час зустрічі з ровесниками незалежності України переконався: молоді українці виховані без отрути радянської пропаганди і є справжніми українцями: «Вони готові боротися за нашу державу, її захищати, реформувати, тягнути в Європу». Це насамперед свідчить про те, що наші вчителі високо тримають планку виховання патріотичних, порядних і професійних людей.

До слова, на різноманітних профільних міжнародних олімпіадах українські учні лише цього року здобули два десятки медалей: 3 золоті, 8 срібних і 9 бронзових.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»