ЗАКОНОПРОЕКТ

З’явилися стимули більше заробляти

Пенсійний урядовий законопроект «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» 245 голосами депутати прийняли у першому читанні. Тепер з упевненістю можна сказати, що реформа стартувала. Можливо, на початку липня законопроект буде прийнято в цілому, а з вересня  поточного року закон  набере чинності.

Тож українців чекають певні зміни. Зокрема й те, що  пенсійний вік жінок збільшується на п’ять років. Однак на період його підвищення пенсія жінок збільшуватиметься на 2,5% за кожні шість місяців більш пізнього виходу на пенсію. За п’ять років розмір пенсії може зрости на 25 %.

Удосконалено  механізм відстрочення терміну виходу на пенсію за бажанням пенсіонера: якщо пенсіонер прийме рішення про відстрочення часу виходу на пенсію після настання 60-річного віку на період до 5 років,  пенсія буде збільшуватися на 0,5 % за кожен місяць більш пізнього виходу на пенсію, якщо на період понад 5 років — на 0,75 % за кожен місяць. Щоб зацікавити людей  до більш тривалого активного життя та стимулювати до пізнього виходу на пенсію, уряд пішов на непопулярні, але необхідні кроки.

Зокрема, буде збільшено мінімально необхідний страховий стаж для одержання пенсії за віком з 5 до 15 років, а також підвищено нормативну тривалість страхового стажу для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі з нинішніх 20 років для жінок та 25 років для чоловіків до відповідно 30 та 35 років.

Як зауважив  віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, у законопроект внесено пропозиції громадян  за бажанням надати їм можливість до 1 січня 2016 р. для призначення пенсії враховувати зарплату за 60 місяців до 1 липня 2000 р. (до запровадження персоніфікованого обліку) при збереженні архівних документів.

Задля досягнення більш справедливого перерозподілу  пенсійних коштів законопроектом пропонуються такі норми:  обмежити максимальний розмір пенсії на рівні 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (7 640 гривень), та поширити це обмеження на надвисокі розміри раніше призначених пенсій; зменшити з 90 до 80% заробітну плату для обчислення пенсії державних службовців, яка є базовою для призначення цих пенсій; призначати пенсії народним депутатам, суддям, прокурорам, військовослужбовцям із сум їх заробітної плати, на яку нараховується єдиний соціальний внесок, як для інших категорій пенсіонерів; підвищити пенсійний вік для чоловіків — державних службовців до 62 років, починаючи з 2013 року, поступово, на 6 місяців кожного року; призначати дострокові пенсії народним депутатам, у разі закінчення їх депутатських повноважень, не за два роки до досягнення пенсійного віку, а за півтора, як іншим категоріям пенсіонерів.

 За словами Сергія Тігіпка, успішне проведення пенсійної реформи не можливе без здійснення комплексу заходів з легалізації зайнятості та боротьби із зарплатою «в конвертах». Тому міністерство розробило законопроекти, спрямовані на детінізацію заробітної плати в країні, шляхом створення насамперед економічних стимулів для легалізації. Після обговорення з профспілками й роботодавцями  цей законопроект буде подано до Верховної Ради. Запровадження пенсійної реформи наблизить і введення II рівня пенсійної системи, який підвищить зацікавленість кожної людини у легальній сплаті внесків та призведе до зниження рівня тінізації економіки.

Зараз в Україні 13,7 млн пенсіонерів, а платників внесків до Пенсійного фонду трохи більше 14 млн. 

КОМПЕТЕНТНО

Василь НАДРАГА,
перший заступник міністра соціальної політики:

— Ми не бачимо якихось перешкод, що стануть на заваді пенсійних виплат у майбутньому.  Так, станом на 16 червня більшість пенсіонерів уже отримали червневі пенсії і  згідно з графіком  отримуватимуть їх і надалі. Адже сьогодні Пенсійний фонд, з одного боку, виконує завдання, які він отримав при затвердженні свого бюджету на поточний рік. Також державний бюджет у повному обсязі виконує свої зобов’язання, щоб фінансування пенсій було виконано на 100% щомісячно.

На 1 квітня 2011 року середній розмір пенсії становив  1178 грн і збільшився на 139 грн проти квітня минулого року. Тобто протягом року пенсії зросли на 13,4%. З реформуванням пенсійної системи сподіватимемось, що ситуація поліпшиться, а  пенсійні виплати робитимуть у збільшених розмірах і вчасно.

ТОЧКА ЗОРУ

Лідія ТКАЧЕНКО, 
кандидат економічних наук, 
провідний науковий співробітник  Інституту демографії
та соціальних  досліджень
імені М. Птухи НАНУ:

— Ми сподіваємось, що прийняття цього законопроекту дасть можливість створити підгрунтя для адекватного підвищення уже призначених пенсій.

Щодо чинників, від яких залежатиме розмір майбутньої пенсії. Ми маємо розуміти: на розмір пенсії впливає страховий стаж. Люди пенсію отримують 15, 20, а то й 30 років, адже завдяки сучасному рівню медичного обслуговування живуть досить довго. Тобто пенсія — це єдиний вид соціальних виплат, які виплачуються  досить тривалий час. І тому важливе значення має саме адекватна індексація, осучаснення пенсій. Прийнятий законопроект містить заходи, які називають непопулярними, але  саме вони мають стимулювати нинішнє доросле населення працювати довше, працювати «по-білому», сплачувати пенсійні внески і податки, щоб наповнення і Пенсійного фонду, і державного бюджету стало більшим. Вони стосуються  і сучасної молоді. А  для людей старшого віку, але працездатного, особливо для жінок —  це підвищення пенсійного віку, тобто продовження, розширення можливостей зайнятості. Умови, в яких це передбачається  зробити, одні з найгнучкіших, у тому  числі  й у європейських країнах.

Адже те, що люди довше працюватимуть,  сплачуватимуть пенсійні внески, дасть можливість підвищувати призначені їм пенсії.