Майже половина із 32-х тисяч зареєстрованих у Сєверодонецьку переселенців у березні не отримали пенсії, бо правоохоронці передали до органів Пенсійного фонду списки людей, котрих необхідно перевірити і, відповідно, на час перевірки призупинити їм будь-які виплати. Тож пенсіонери-переселенці стали масово звертатися до фонду за поновленням виплат. Черги біля установи зростають: за спостереженнями місцевих активістів, ще до відкриття біля входу збирається до двох сотень людей похилого віку. На вулиці холодно. А присісти ніде: лавочок на всіх не вистачає. Але до відділення навіть після початку робочого дня охоронець пускає лише по кілька людей.

Зачинені двері й величезні черги в міському відділенні Пенсійного фонду змусили місцевих активістів навіть викликати поліцію з вимогою не перешкоджати людям заходити до будівлі. «Старих просто шкода. У Пенсійного фонду є графік роботи, і в цей час двері його повинні бути відчинені. Людина має право сама вибирати, де чекати своєї черги  —  на вулиці чи в приміщенні, сидячи на стільчику. До того ж ідеться про людей похилого віку», — каже одна з активісток Олександра Удка.

Переселенці-пенсіонери масово звертаються до установ Пенсійного фонду, щоб відновити справедливість. Фото з сайту uainfo.org

Щоправда, поліцейський патруль опинився в непростій ситуації: працівники Пенсійного фонду розповідають, що так працюють не перший місяць, щоб уникнути травматизму серед тих самих переселенців. Бо коли всі разом заходять до будівлі, починається тиснява, старенькі можуть навіть битися одне з одним, коли не можуть урегулювати чергу. Усі хвилюються, чи виявиться ця черга єдиною, для подолання якої знадобляться сили. Чи не треба буде ще й оновлювати довідку переселенця в управлінні соціального захисту населення?

Щоб полегшити долю літніх людей, в області розроблено спеціальний порядок з перевірки переселенців для підтвердження їхнього статусу. За словами директора департаменту соцзахисту населення облдержадміністрації Елеонори Поліщук, органи Пенсійного фонду на Луганщині отримали від правоохоронців списки з 87 тисяч переселенців, яких необхідно перевірити.

«З початку березня виплату пенсії поновлено 554 особам. Завдяки тому, що ми з Пенсійним фондом постійно обмінюємося нашими електронними базами, одночасно їм відновлено і статус тимчасово переміщених осіб», — зазначає Елеонора Поліщук.

За її словами, для перевірки різних категорій переселенців щодо їхнього фактичного місця проживання залучатимуть певні служби відомства.

Так само, як перевірку всіх пенсіонерів на себе бере Пенсійний фонд, інвалідами І—ІІ груп, тобто людьми, які не можуть самостійно прийти до управління соціального захисту і заявити про себе, займаються працівники територіальних центрів соціального обслуговування самотніх престарілих громадян та інвалідів. Їхні списки вже передано до територіальних центрів. Одержувачів так званих дитячих виплат перевірять УПСЗН разом із соціальними інспекторами. Для перевірки переселенців з числа працюючих громадян управління соцзахисту залучатимуть працівників кадрових служб підприємств.