ЗАКОНОПРОЕКТ

Великі виплати обмежать


На цьому тижні депутати планують розглянути  проект закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення  реформування пенсійної системи», головна мета якого — встановлення соціальної справедливості у пенсійному забезпеченні українських громадян.

Пенсійна реформа торкнеться майже кожної людини. Вона допоможе  в першу чергу молодим людям, а саме тим, хто не досяг 35 років, відкладати кошти на гідну старість і  в майбутньому вони отримуватимуть виплати з двох джерел. З прийняттям законопроекту медики, педагоги та соціальні працівники отримають при виході на пенсію  одноразово додаткову виплату.

Як повідомив директор департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Микола Шамбір, йдеться, зокрема, про поширення виплати 10-ти призначених пенсій на медичних, педагогічних та працівників соціальної сфери (будинків—інтернатів, реабілітаційних центрів, територіальних центрів, центрів адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, центрів обліку бездомних осіб та закладів для бездомних громадян) та виплату її за рахунок коштів державного бюджету:

поступове — за 6 років, починаючи з 2013-го, — підвищення до 62 років пенсійного віку для чоловіків, котрі працюють на державній службі (раніше пропонувалося одномоментно);

обмеження максимального розміру пенсії 10 прожитковими мінімумами та поширення цієї норми на вже призначені пенсії;

збільшення протягом 10 років календарної вислуги військовослужбовцям до 25 років (раніше пропонувалося за 5 років);

урахування до календарної вислуги років для призначення пенсії військовим часу навчання у вищих навчальних закладах (1 рік навчання за 6 місяців служби);

надання до 1 січня 2016 р. можливості при призначенні пенсії за бажанням пенсіонера враховувати зарплату за 60 місяців до 1 липня 2000 р. (до запровадження персоніфікованого обліку) — при збереженні архівних документів.

У законопроекті також пропонується обмежити заробіток для призначення пенсій для всіх пенсіонерів сумою, з якої сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Нині пенсії чотирьом категоріям — народним депутатам, суддям, прокурорам і військовослужбовцям — призначаються з урахуванням їхньої заробітної плати, що істотно перевищує суму, з якої сплачено єдиний внесок. Так, максимальна сума, з якої сплачується внесок, — 14 400 грн (15 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, з 1 квітня 2011 року — 960 грн).

За словами Миколи Шамбіра, враховано й пропозицію профспілок щодо прирівнення народних депутатів до інших категорій пенсіонерів у частині умов призначення дострокових пенсій. Адже зараз народні обранці мають право на призначення дострокової пенсії за 2 роки до досягнення ними пенсійного віку, в той час як інші громадяни — за півтора роки. 

З профспілками узгоджено й таке: за бажанням особи виключати періоди одержання допомоги з безробіття при призначенні пенсії через оптимізацію заробітної плати у межах 10% стажу, що дасть можливість виключити періоди із найменшою заробітною платою та відповідно мати більший розмір пенсії.

Передбачається істотне спрощення механізму відстрочення виходу на пенсію, зазначив урядовець. А саме:  при досягненні пенсійного віку від особи не вимагатиметься звернення до пенсійних органів про бажання відстрочити призначення пенсії.

Планується, що у межах перших 5 років відстрочення розмір пенсії підвищуватиметься на 0,5% за кожен місяць більш пізнього виходу на пенсію, та на 0,75 % у разі відстрочення виходу на пенсію на понад 5 років.

Зараз підвищення пенсії проводиться диференційовано за повні роки відстрочення виходу на пенсію (від 1 до 10 років) від 3 до 85,32%. За чинним порядком при відстроченні на 5 повних років виходу на пенсію особа отримає збільшення пенсії на 27,07 % (за новими нормами — 30%), при 6 роках відповідно — 36,46 та 54 %.

У законопроекті передбачається протягом 3-х років надати жінкам можливість добровільного виходу на пенсію після досягнення 55-річного віку за таких умов: наявність страхового стажу не менше 30 років; звільнення з роботи (при подальшому працевлаштуванні на час роботи виплата пенсії припинятиметься); зниження розміру пенсії на 0,5 % за кожен місяць більш раннього виходу на пенсію. Надається можливість відновлення повного розміру пенсії за умови подальшого працевлаштування та неотримання пенсії за відповідний період.