Пересилання алкогольних напоїв в міжнародних поштових відправленнях заборонене

Забороняється переміщення (пересилання) в міжнародних поштових та експрес-відправленнях товарів, що підпадають під визначення 1—24 груп Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, які переміщуються (пересилаються) на адресу громадян, крім продуктів харчування загальною вагою не більш як 10 кілограмів в упаковці виробника.  

Зокрема до таких товарів належать живі тварини, зернові культури, алкогольні й безалкогольні напої, оцет, тютюн і промислові замінники тютюну та інші.

Ця норма визначена п. 6 ч. 1 ст. 235 Митного кодексу України від 13. 03. 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями.

Зміна, відкликання та визнання митної декларації недійсною

Внесення змін до митної декларації, прийнятої органом доходів і зборів, допускається до моменту завершення митного оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення відповідно до заявленого митного режиму, а також протягом трьох років з дня завершення їх митного оформлення.

Відкликання митної декларації допускається лише до моменту завершення митного оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення відповідно до заявленого митного режиму.Якщо товари, транспортні засоби комерційного призначення, оформлені за декларацією для вивезення за межі митної території України, не перетнули державний кордон України протягом 180 днів, орган доходів і зборів визнає цю митну декларацію недійсною.

Зміну, відкликання та визнання митної декларації недійсною передбачено ст. 269 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями.

Момент виникнення обов’язку сплати митних платежів

Обов’язок щодо сплати митних платежів виникає:

1) у разі ввезення товарів на митну територію України — з моменту фактичного ввезення цих товарів на митну територію України;

2) при незаконному переміщенні товарів, що перебувають на території вільної митної зони або на митному складі, — з моменту такого переміщення товарів;

3) у разі вивезення товарів з митної території України, а саме:

а) під час оформлення товарів відповідно до митного режиму експорту з моменту прийняття органом доходів і зборів митної декларації;

б) під час вивезення товарів за межі митної території України без оформлення митної декларації та під час незаконного вивезення товарів за межі митної території України — з моменту фактичного вивезення товарів за межі митної території України;

в) за невиконання умов, установлених щодо товарів, які вивозили за межі митної території України із звільненням від оподаткування вивізним митом, — з моменту, коли ці товари прибули до іншого місця призначення, ніж те, у зв’язку з яким надавалося таке звільнення;

4) після завершення митного оформлення товарів та їх випуску, якщо внаслідок перевірки митної декларації чи за результатами документальної перевірки орган доходів і зборів самостійно визначає платникові податків додаткові податкові зобов’язання.

Ця норма передбачена п. 1 ст. 289 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями.

Інформаційно-комунікаційний департамент
Міністерства доходів і зборів України