Різке падіння курсу гривні щодо американського долара зробило свою «чорну» справу і на ринку первинної нерухомості Києва. Так, компанії-забудовники у квітні змушені були, за даними інформаційно-аналітичного порталу «Столична нерухомість», підняти в середньому ціни на нові (або ті, що зводяться) квартири на 11% порівняно з березнем. Щоправда, хоча ця висока цифра  дещо лякає, але вона в основному «базується» на чималому відсотковому зростанні вартості квадратних метрів у помешканнях бізнес- та преміум-класів (відповідно на 15,3% та 13,85%).

Угод поменшало

Відомо, що останніми місяцями у структурі пропозиції це житло займало лише 28% та 12% відповідно. На першому ж місці були найпопулярніші серед пересічних людей квартири економ-класу — 60% від усього запропонованого житла. А саме, в цій найбільшій категорії ціна квадратного метра в середньому за квітень зросла не так уже й набагато — лише на 4% і становить 10 493 гривні.

Слід додати, що до останнього знецінення гривні «квадрат» в економних квартирах у столиці в основному коштував від 8,5 до 10 тисяч гривень залежно від етапності будівництва. У містах-супутниках та прилеглих до Києва селах ці цифри, звісно, були меншими.

Що ж до другого за населенням міста України — Харкова, то тут, за даними служби маркетингу компанії «Житлобуд-2», ціни на первинне житло в березні зросли на 2,5% порівняно з лютим.

Ця тенденція та гостра політична й економічна кризи в країні змушують потенційних покупців первинного житла відкладати його купівлю. Сьогодні про це кажуть не лише незалежні експерти ринку, а й керівники великих компаній-забудовників. Так, за словами керуючого директора компанії ARPA Real Estate Михайла Артюхова, в січні—березні цього року було зареєстровано лише 3 тисячі угод на купівлю-продаж, 70% з яких припало на первинний сегмент.

Сьогодні девелопери та компанії-забудовники констатують, що саме в квітні вони скоротили терміни користування послугою на виплати. Багато з них зупинився на тому, що така послуга «ліквідовується» з моменту введення будинку в експлуатацію. При цьому компанії начебто збільшують відсотки за знижками за умови 100-процентної сплати вартості житла. У таких випадках можна цілком розраховувати на знижки в розмірах 5 — 15%.

Проте навіть такі чинники не можуть вплинути на зростання кількості покупців квартир. Навпаки, на практиці все відбувається зовсім інакше.

Приміром, президент девелоперської компанії «К.А.Н. Девелопмпент» Ігор Ніконов взагалі нещодавно здивував своєю неприхованою щирістю. За його словами, обсяги продажу на ринку в цілому впали в 20—30 разів порівняно з докризовим часом. На його думку, багато девелоперів не хочуть називати такі цифри, проте це цілком реальна картина.

... а ціни на нові помешкання зросли на 20 — 50%. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

«Унікальний» Крим

А от у тимчасово окупованому Криму останніми місяцями спостерігається просто надзвичайний попит на житлову нерухомість із постійним зростанням цін на неї.  Деякі аналітики вважають, що за січень—квітень цього року кількість укладених договорів на продаж нових житлових помешкань на півострові зросла в 5 разів.

За словами представника однієї з найбільших компаній півострова «Консоль-Буд ЛТД» Галини Коваленко, якщо в середньому в березні 2014 року ціна квадратного метра первинного житла дорівнювала одній тисячі доларів, то вже станом на кінець квітня—першу декаду травня вона становила 1,2—1,5 тисячі доларів.

Таке зростання вартості експерт пояснює тим, що ринок нерухомості Криму став практично одразу дуже популярним у росіян, які почали масово скуповувати тут житло (адже воно було і є нині набагато дешевшим, ніж, приміром, на курортах Краснодарського краю).

Водночас, як зазначають фахівці ринку, ціни на первинне житло зросли, як і на материковій Україні, через подорожчання будівельних матеріалів.

Повчитися є в кого і є чому

Підсумовуючи, треба однозначно сказати, що, коли після початку жорсткої політичної та економічної криз в Україні рівень доходів пересічних українців знизився, у нас, як зазвичай (а на будівельному ринку частенько), ціни на нове житло, навпаки, поповзли вгору. Адже «прикриватися» лише одним знеціненням гривні у цьому сенсі просто не можна. Так, чималу частку будівельних матеріалів виробляють в Україні, і зводити економне житло за невисоку ціну цілком можливо, як це робить, приміром, той самий Китай. А в Піднебесної в цьому плані є чому повчитися.

Чи стане така тенденція позитивною для самих компаній-забудовників? Імовірно, що ні. Всі, хто матиме бажання купити житло

(і головне — матиме гроші), придбають його. Хоча їх не буде багато. Забудовники сподіваються на те, що люди, які нині часто-густо забирають свої вклади з банків, стануть їхніми клієнтами.

Утім, певна частина колишніх депозитних клієнтів фінустанов таки «перейде» до девелоперів, однак…

У країні не розв’язується роками, десятиріччями головна проблема цього важливого ринку — висока собівартість житла та дорога іпотека.

Коли компанії-забудовники разом із банками зрозуміють, що вони повинні працювати для пересічних людей, які зазвичай не є товстосумами, то ці проблеми і почнуть розв’язуватися. Здебільшого це питання перебуває у  площині моральності нашого бізнесу.