РОЗВАГИ

У Львові на свята змагатимуться звіздарі, колядники, учасники вертепів та
господині зі смачними пампухами

Аби відчути справжній дух різдвяних свят, треба побувати у Львові. Адже тут Різдво відзначають різноманітно, весело і смачно. У святкові дні в місті пройдуть кілька цікавих заходів. Святковою ходою пронесуть Дідуха — сніп пшениці, який символізує прихід пращурів, і встановлять його на площі Свободи. За традицією кожна родина встановлює маленького дідуха у себе вдома. Дійство супроводжують колядки «на щастя, на здоров’я та на всі гаразди».

Головним символом Різдва є Різдвяна зірка. Її ще називають вифлеємською, бо вона зійшла над печерою під час народження Ісуса Христа. Тому з появою на небі першої зірки і починається найголовніше християнське свято. Традиція виготовляти зірки, ходити з ними в гості, вшановувати людей дуже давня. На Галичині їх виготовляють великими — півтора-два метри — і красиво прикрашають майстри-звіздарі, що зберегли традиції з дідів-прадідів. У день свята вони вийдуть на вулиці міста із своїми святковими виробами, вітатимуть із Різдвом і, зрозуміло, визначатимуть найкращого поміж себе.

Найважливішою подією різдвяних свят є вертеп. Ця традиція відтворення біблійних подій, пов’язаних із народженням Ісуса Христа, теж дуже давня. Щороку у Львові проходить фестиваль вертепів, учасники яких крокують вулицями міста, а потім розігрують підготовлені вистави на сцені під новорічною ялинкою в центрі міста. Розігрувані живі картинки справляють на глядачів яскраві і незабутні враження.

Ну і яке ж Різдво без колядок, віншувальних співів, щедрівок? У Львові збираються такі майстри різдвяної музичної автентики! Цьогоріч у фестивалі «Велика коляда», котрий проходить уже втринадцяте, візьмуть участь фольклорні хорові, духові та інструментальні колективи з різних куточків України. Вони майже місяць розважатимуть людей, а 29 січня найкращі з них виступатимуть на заключному гала-концерті.

Ви уявляєте собі свято в Україні без смачної випічки? Маленькі кульки, обсипані цукровою пудрою, — солодкі символи Різдва. Пампухи печуть у кожній родині — солодкі з повидлом, з маком чи пусті. А іноді з символічною начинкою. Знайдеш у пампушці сіль — будеш увесь рік тяжко працювати, перець — готуйся до несподіванок, копійку — розбагатієш. А якщо посмакуєш медом — увесь рік насолоджуватимешся коханням, а може, навіть зіграєш весілля!

Найсмачніші пампухи у Львові. Фото з сайту pampuh.lviv.ua

Цього року у Львові протягом трьох днів пройде міське свято пампуха. Львівські господині готуватимуть солодку випічку просто на вулиці і пригощатимуть гостей. У кожної — свій рецепт, тож  спробувати доведеться чимало. Можна й самому взяти участь у кулінарному конкурсі — кращий пампух буде відзначено! Відбудеться змагання і серед пампухоїдів. А ще з маленьких пампушок викладатимуть велику картину, яку має зафіксувати Книга рекордів Гіннеса.

Отже, треба готуватися до свята. Напечіть пампухів за нашим рецептом — і шматочок галицького свята завітає у вашу оселю!

РЕЦЕПТ «УК»

Пампух різдвяний

Узяти  500 г борошна, 50 г дріжджів, склянку молока, 50 г вершкового масла, 1 яйце, 4 жовтки, 50 г цукру, трішки солі, ваніль. Для начинки — густий джем чи варення, мак із цукром і родзинками.

Дріжджі розвести в теплому молоці з 2 ложками борошна і 2 ст. л. цукру, поставити в тепле місце, аби забродило. Влити в посуд з борошном, додати жовтки і яйце, розтерті з цукром і маслом, посолити і замісити тісто. Поставити в тепле місце. Коли підійде, розкачати. На пласт покласти на відстані 7-10 см начинку, зверху — ще один пласт і стаканом вирізати пампухи. Можна  виліпити пиріжки у вигляді кульок. Покласти, аби «підросли», і підсмажити в киплячій олії.