КОЛІЗІЯ 

У Луганську на двох телеканалах упродовж місяця транслювали ролик, що рекламує ЄврАзЕС

Замовником ролика з назвою «Своє повернемо разом!» виступив депутат обласної ради, голова Народної партії вкладників та соціального захисту Владислав Кривобоков. Він уклав договір із представниками двох місцевих телеканалів — ІРТА та обласної держтелерадіокомпанії про прокат відео, де кілька пар рук спочатку руйнують пазли у вигляді карти України, Росії, Білорусі та Казахстану, а потім  збирають під логотипом ЄврАзЕС. Дія відбувається під знаком якості та під відому музику заставки програми «Время», яка виходила на радянському телебаченні. «Обирай майбутнє під знаком якості» — такі слова лунають у фіналі.

Трансляція ролика розпочалася з 1 листопада, а 24 листопада народний депутат України, голова підкомітету Верховної Ради з питань реклами Олена Кондратюк висловила стурбованість з приводу трансляції на регіональних телеканалах рекламного ролика ЄврАзЕС.

Як зазначала депутат, у рекламному ролику є Державний прапор України, а також державні символи інших країн, а це порушення вимог статті 8 Закону України «Про рекламу». «Як голова підкомітету Верховної Ради з питань реклами я змушена звернутися до Генеральної прокуратури України, Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів та до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням згадати, що вони представляють державу Україну і повинні дбати про її захист, і, звичайно, зобов’язані дати правову оцінку фактам появи недобросовісної реклами та вжити відповідних заходів», — заявила О. Кондратюк.

У перших числах грудня ролик ЄврАзЕС знято з трансляції.

Замовник реклами Владислав Кривобоков не задоволений ситуацією, бо, за його словами, про заборону трансляції йому розповіли представники телеканалів, але не пояснили причин. «Мною на імена керівників телекомпаній направлені листи з проханням дати роз’яснення з приводу розриву договірних відносин і, відповідно, зняття ролика з прокату. Відповідей поки що я не отримав», — підкреслив В. Кривобоков. А у відкритому зверненні на персональному сайті пояснив, що в ролику «лише висловив свою громадянську позицію, яка, до речі, відображає надії принаймні половини громадян України».