Територіальні органи Міндоходів надіслали громадянам повідомлення про уточнення даних щодо кількості та розмірів об’єктів житлової нерухомості (далі — ОЖН), які перебувають у їхній власності та підлягають оподаткуванню. Таким чином Міндоходів формує реєстр тих платників податку, які до 1 липня наступного року отримають податкові повідомлення-рішення та платіжні реквізити органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з ОЖН. 

Як уточнив «УК» начальник відділу адміністрування майнових податків департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Міндоходів Юрій Тимощук, запрошення вручили тим власникам, інформацію про яких Міндоходів надала Державна реєстраційна служба (Укрдержреєстр робить це щоквартально). Крім того, деякі дані податківці одержали з поданих декларацій про майновий стан і доходи. 

Юрій Тимощук нагадав, що податок відтермінували на рік, і в 2014-му він сплачуватиметься за 2013-й, а не авансом (наприклад у 2013-му за 2013-й), як було прописано в законодавстві до внесення змін улітку. Цю норму відкоригували, аби точно знати, хто володів об’єктом (зокрема його могли продати) протягом року, за який нараховуватимуть податок, і кому саме надсилати податкові повідомлення-рішення та платіжні реквізити.

Водночас збільшився перелік пільговиків, що не платитимуть податок взагалі. Серед них багатодітні та прийомні сім’ї, дитбудинки сімейного типу, сім’ї опікунів та піклувальників дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Не оподатковуватиметься і нерухомість, що є власністю дітей-інвалідів, яких виховують одинокі матері. Щоправда, за умови, якщо сім’я володіє одним таким об’єктом. Але коли від житла власники одержують дохід (здають в оренду, використовують у підприємницькій діяльності), то пільги зі сплати податку на такі об’єкти не надаються.

Міндоходів формує реєстр платників податку на нерухомість. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Щоб уникнути непорозумінь 

 Аби в 2014-му не виникало непорозумінь при нарахуванні суми платежу через розбіжності щодо площі, яка підлягає оподаткуванню, каже Юрій Тимощук, Міндоходів пропонує власникам житлової нерухомості завчасно уточнити в податковій інспекції за місцем проживання (реєстрації) всі дані на підставі оригіналів документів, а також з’ясувати, на які пільги вони можуть розраховувати. У разі якщо громадянин проігнорує таку звірку, то податок нараховуватиметься за наявною у Міндоходів інформацією про кількість та розмір ОЖН, якими особа володіє.  

Згідно зі змінами, внесеними влітку, змінилася й база оподаткування. Так, сплачуватимуть податок власники ОЖН, сумарна житлова площа яких перевищує: для квартир — 120 квадратних метрів, житлових будинків — 250, різних видів об’єктів (квартири і будинки) — 370 квадратів.

Юрій Тимощук на прохання «УК» навів кілька прикладів. Так, якщо громадянин володіє квартирою з житловою площею 150 квадратних метрів і будинком з житловою площею 270 квадратів, то до внесення змін довелося б заплатити за 30 понаднормових квадратів квартири і за всі 270 — будинку  по 1% розміру мінімальної зарплати, тобто по 11,47 гривні. Таким чином, власник «влітав» би у чималу копієчку — 3,4 тисячі гривень. З урахуванням змін понаднормових квадратів лише (150+270)-370=50, а отже податок виходить 573 гривні. Якщо ж у власності людини дві квартири житловою площею 30 і 70 квадратних метрів, то раніше вона б мала повністю платити за один із цих об’єктів, наприклад за меншу квартиру — 344 гривні, але тепер не платитиме жодної копійки, оскільки сумарна житлова площа квартир не перевищує 120 квадратів.

До речі, до перенесення податку чимало громадян встигли його заплатити. Місцеві бюджети отримали чотири мільйони гривень. Водночас багато людей, зважаючи на законодавчі зміни, скористалися і правом повернути перераховані кошти. Всі заявки Міндоходів виконало, каже Юрій Тимощук. Сума повернення — майже мільйон гривень. Але громадяни також можуть залишити ці кошти в рахунок сплати податку в 2014 році.

Прогнози не справдилися

Одразу після запровадження податку на житлову нерухомість одні експерти прогнозували кількісне збільшення угод дарування (якщо одна особа володіла не одним ОЖН) чи переоформлення великої квартири або будинку на кількох власників. І пояснювали це бажанням зекономити на платежах і зберегти сімейний бюджет. Інші зауважували, що вдаватися до таких хитрощів не вигідно, адже витрати на переоформлення чи дарування значно перевищать суму податку.

 Відтермінування податку, а головне — зміна норм, за якими в наступному році оподатковуватиметься житлова нерухомість, припинили цю дискусію. Всі з опитаних «УК» уповноважених представників Нотаріальної палати України — приватних нотаріусів, які працюють, зокрема, в Ялті, Донецьку, Київській області, констатували, що активізації вищезазначених угод за останні місяці не відбулося. І зауважували: виходить не така вже й велика сума податку, тому люди заспокоїлися.