Відповідну угоду підписано на міжрегіональному форумі в Дніпропетровську. На цей енергетичний захід з’їхалися представники обласних рад, урядових організацій, ЖБК, ОСББ, експерти, науковці майже з усіх регіонів України, а також гості з інших країн. 

Сонце та іграшкові паперові вітряки немов запрошували гостей та жителів міста відвідати виставку нових технологій «Лідери енергоефективності». І якщо дітей більше цікавили саме вітрячки та повітряні кульки, то увагу дорослих привертав велосипед з невеличким пристроєм. Тут кожен міг, «власноніж» покрутивши педалі, спробувати виробити енергію і переконатися, наскільки це нелегко.

Відвідувачі виставки також мали змогу ознайомитися з новими технологіями та продукцією у сфері енергозбереження, отримати кваліфіковану консультацію. А ті, хто правильно відповідав на тематичні запитання в анкеті, отримали ще й корисні подарунки — зокрема енергоощадні лампочки.

Серед представників ОСББ та ЖБК Дніпропетровської області розігрували п’ять сертифікатів на проведення безкоштовного енергоаудиту від Німецького товариства міжнародної співпраці GIZ.  А мешканці дніпропетровської багатоповерхівки ЖБК №324 виграли подарунок від однієї будівельної компанії — 50 квадратних метрів системи утеплення.

Міжрегіональний енергетичний форум у Дніпропетровську зібрав багато гостей з різних куточків України та інших країн. Фото Укрiнформу

З вірою в успіх

Міжрегіональний енергетичний форум «На шляху до енергетичної безпеки» проходив з ініціативи Дніпропетровської обласної ради у партнерстві з Німецьким товариством міжнародної співпраці Deutsche Gesellschaft fr Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», які реалізують на Дніпропетровщині ініціативи з підвищення енергоефективності. 

Директор проекту GIZ «Енергоефективність у громадах» Крістіна Хагенедер насамперед підкреслила, що за рік співпраці з українськими містами побачила помітні зрушення. Вона розповіла, що Німеччина зацікавилася питаннями енергоефективності близько 20 років тому. 

«Розуміємо,  наскільки важливе питання енергозбереження для наших партнерів. Тому й допомагаємо. Люди, задіяні в наших проектах, відкриті до співпраці, отже є великі сподівання, що разом ми досягнемо спільної мети — збереження енергії», — сказала гостя з Німеччини.

На форумі представники проекту GIZ поділилися досвідом, технічними й організаційними напрацюваннями, які впроваджують під керівництвом німецьких експертів в українських містах та регіонах-партнерах. Зокрема це запуск системи енергоменеджменту в громадах. Крістіна Хагенедер зауважила, що заощадження енергії, енергоефективність — важлива тема для всього світу, який має зменшувати споживання і скорочувати викиди вуглекислого газу. Це вимагає зміни стилю життя.

На місцевому  і державному рівнях

Завдяки обміну угодами про співпрацю між Дніпропетровською обласною радою та Міністерством фінансів федеральної землі Гессен (Німеччина) Дніпропетровщина першою в Україні стала частиною великої міжнародної мережі з обміну досвідом, навчання і запровадження проектів з енергоефективності та зменшення викидів вуглекислоти. Земля Гессен має величезний досвід з їх зменшення. 

Уповноважений представник міністерства фінансів федеральної землі Гессен Ханс-Ульріх Хартвіг зауважив: «Наш досвід свідчить, що такі проекти ефективно впроваджують, вони мають вагомі результати. За п’ять  років роботи нам вдалося на 50% скоротити викиди вуглекислого газу в комунальних закладах. Для успіху таких проектів важлива комунікативна складова. Тому створено мережу обміну знаннями, яка складається з 56 партнерів. Дніпропетровська обласна рада стала 57 партнером. Сподіваємося на нові плідні етапи нашої співпраці».

Багато учасників форуму зазначали, що енергозбереження — це не лише економія коштів, це й питання енергетичної безпеки та захисту клімату. Вони ознайомилися з досвідом Німеччини і з напрацюваннями Дніпропетровщини у цій сфері.

«Ми ставили перед собою завдання донести до громадськості актуальність енергозбереження у комунальному та житловому секторі. Показати можливості, які існують, інструменти й досвід реалізації політики енергозбереження на державному, регіональному та місцевому рівнях. Обговорити проблемні питання енергозбереження у відповідних секторах, а також встановити прямі ділові контакти у ланцюжку запровадження енергоефективних проектів у житлових будинках. Ми втілюємо енергоефективні технології разом із громадами. Наші проекти об’єднують майже 100 тисяч людей з усієї області. А форум — ще один спосіб розширити цю аудиторію», — зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод.

Він також підкреслив, що неможливо втілювати в життя нові проекти без взаєморозуміння влади, бізнесу та громадськості. На думку керівника Дніпропетровської облради, потрібно також на законодавчому рівні створити відповідні умови для інвесторів, гарантуючи їм повернення інвестицій. Зокрема йдеться про законопроекти щодо ЕСКО (має узаконити і зробити прозорою роботу енергосервісних  компаній) та державно-приватного партнерства.

ДОВІДКА «УК»

Дніпропетровська обласна рада координує три великих міжнародних проекти з підвищення енергоефективності: «Угода мерів», проекти GIZ «Енергоефективність у громадах» та USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Крім того, серед проектів облради — запровадження енергоменеджменту, а кожне місто, яке підписало «Угоду мерів», розробляє план сталого енергетичного розвитку.

На території Дніпропетровщини також успішно діє регіональний конкурс міні-проектів з енергоефективності та енергозбереження серед житлових будинків ОСББ. Переможці конкурсу отримують гранти на суму до 50 тисяч гривень. За три роки реалізовано майже 300 ініціатив на суму 15,9 мільйона гривень, частка обласного бюджетного фінансування — 11,6 мільйона гривень. 

Завдяки конкурсу міні-проектів відбулося утеплення під’їздів (заміна вікон, дверей) — 70%, утеплення міжпанельних швів — 50%, заміна комунікаційних систем опалення у підвалах — 40%, ремонт будинкових котелень — 30%, встановлення ІТП — 15%, утеплення дахів — 10%.