Щебінь, видобутий на кар’єрах компанії «Юнігран», з успіхом використовують в Європі для будівництва автобанів. Не випадково на ювілейному, десятому, конкурсі «100 кращих товарів України, продукція одного з вітчизняних лідерів з виробництва гранітного щебеню та бетонних виробів  була  визнана найкращою й отримала відзнаки — диплом та статуетку.

Обравши «Юнігран», — стверджує генеральний директор компанії Сергій Диняк, — ви отримуєте високоякісний товар, відзначений численними нагородами (у т.ч. й міжнародними), і привабливі умови реалізації замовлення

Безвідходне, екологічно чисте

Коли у жителів міста Малин Житомирської області запитують, де в їхньому місті престижно сьогодні працювати, вони, не вагаючись, відповідають: «На «банкнотці» та в компанії «Юнігран». Що стосується першого підприємства, яке введено в дію у 1997 році, внаслідок чого Україна «замкнула» цикл з виробництва своїх грошей, то читачам «Урядового кур’єра» ми розкажемо про нього іншого разу. А от «Юнігран»… Компанія була заснована 30 грудня 1996 року з метою розвитку та становлення нерудного ринку України, а також просування продукції українських кар’єрів за кордон. Зокрема до Польщі, Литви, Росії та Білорусі. І вже через два роки «Юнігран» успішно справився із цим завданням, «вимостивши» дороги до сусідів високоякісним щебенем. Та що там дороги! Щебеню з Пинязевицького кар’єру віддали перевагу вітчизняні та інші компанії під час будівництва нового безпечного конфайнменту (відомого як об’єкт «Укриття») для Чорнобильської АЕС, об’єктів до Євро-2012 у Польщі та Україні, термінала D у Бориспільському аеропорту, сховища Центробанку Російської Федерації, Охотного ряду та храму Христа Спасителя в Москві.

— Нині на вже згаданому Пинязевицькому та Коростенському кар’єрах, Малинському каменедробильному заводі компанії, — розповідає її генеральний директор Сергій Диняк, — ми видобуваємо за рік близько шести мільйонів тонн гранітного щебеню різних фракцій. Його вистачить, наприклад, щоби побудувати за європейськими стандартами автобан завдовжки 500 км. Від Києва до Одеси. З гордістю можу сказати, що наш щебінь відповідає високим стандартам якості, санітарно-епідеміологічним нормам. Він належить до кубовидної категорії і є найбільш міцним та морозостійким, без домішок глини та інших матеріалів, що забезпечує щільність, надійність і довготривалий термін служби дорожнього покриття, придатний для використання у всіх видах будівництва. Додам також, що його найдрібніша фракція — гранітна крихта — з успіхом використовується як оздоблювальний декор, матеріал для посипання спортивних майданчиків та ландшафтних робіт на присадибних ділянках. І це ще не все: нашими фахівцями були розроблені та впроваджені нові технології глибокої переробки відходів нерудного виробництва (відсіву гранітної фракції 0-5 мм), а також проведено адаптацію продукції до потреб заводів, які випускають покрівельні  матеріали (руберойд з верхнім захисним шаром посипки гранітною фракцією 0,063—2 мм). На модернізацію виробництва у 2013-му ми витратили близько трьох мільйонів доларів США, встановивши на добувних підприємствах нові промивальні комплекси відомої компанії «CDE Global» з Північної Ірландії. Вони дають змогу додатково отримувати з відсіву митий щебінь і дуже чистий пісок (вміст глинистих та пилоподібних частинок становить менше 1%). Тож неліквідні фракції, які вважалися відходами виробництва, стали товарною продукцією — сировиною для виробників бетонів, а також одним із компонентів для виробництва штукатурних та будівельних розчинів, декоративних виробів (тротуарної плитки, паркового бордюру і т. п.). Одне слово, все те, що раніше йшло у відходи, забруднюючи довкілля, сьогодні приносить прибуток.

За євро- стандартами

Фахівці стверджують, що «Юнігран» уже сьогодні готовий конкурувати з виробниками подібної продукції в Євросоюзі, бо все в компанії працює на підвищення її конкурентоспроможності. Збільшити обсяги виробництва та знизити собівартість продукції, наприклад, малинчанам вдалося за рахунок налагодження своєчасного та ефективного забезпечення запасними частинами та витратними матеріалами кар’єрів. Для цього було створено систему електронного складу та спеціальної сервісної служби, яка займається постачанням необхідних матеріалів. На підприємствах компанії налагоджена також система контролю якості як готової продукції, так і виробничого процесу загалом.

— Ми підтримуємо цікаві ідеї та пропозиції, розробляємо їх та швидко впроваджуємо у виробництво, — веде далі розповідь Сергій Васильович. — Як приклад можу назвати виробництво на одному з наших підприємств емульсійної вибухівки «Гранеміт». Природа подарувала нам чудові гранітні родовища. Але їх потрібно розумно використовувати. Завдяки професійному комплексному підходу до їх розробки, добування та переробки гірничої маси, використанню власної безпечної для довкілля ефективної емульсійної вибухівки «Гранеміт», застосуванню найновіших бурових верстатів та змішувально-зарядних машин при комплексному проведенні буровибухових робіт ми й досягаємо хороших показників, швидко адаптуємося до попиту споживачів. Отже, займаємо рейтингові місця на ринку нерудних матеріалів України.

Для безперебійного ж постачання замовників щебенем у компанії створили власну логістичну службу. Щодня понад 50 великовагових самоскидів Volvo, 300 залізничних вагонів доставляють продукцію, вироблену на добувних підприємствах, безпосередньо до кінцевого пункту призначення. За рік автопарк та залізниця компанії перевозять близько 4,5 мільйона тонн вантажів.

Маючи потужну сировинну базу, «Юнігран» успішно освоїв також виробництво бетонних виробів: стінових блоків, борта дорожнього, бордюру, тротуарної плитки різноманітної конфігурації та кольорової гами.

Щодня понад 50 великовагових самоскидів Volvo, 300 залізничних вагонів доставляють продукцію, вироблену на добувних підприємствах «Юніграна», безпосередньо до кінцевого пункту призначення

Тротуарний бізнес

Задля цього було побудовано сучасний завод, де за німецькими технологіями та на німецькому обладнанні випускається конкурентоспроможна продукція. За десять місяців нинішнього року з конвеєра підприємства зійшли понад 215 тисяч квадратних метрів. До речі, вперше тротуарну плитку (або штучний камінь) як дорожнє покриття було використано в Голландії на початку ХIХ ст.: нею вимостили дорогу між Амстердамом та Гарлемом. З часом сусідні країни зацікавилися таким декоративним покриттям шляхів і перейняли досвід його виробництва. Компанія «Юнігран» не лише випускає тротуарну плитку, а й за бажанням замовника займається її висококваліфікованим монтажем.

— Обравши наше підприємство, — з гордістю наголошує Сергій Диняк, — ви отримуєте привабливі умови реалізації замовлення: це, по-перше, найвищої якості продукція, відзначена дипломами багатьох виставок, яку доставляємо автомобілями, обладнаними маніпуляторами. По-друге, наші фахівці надають консультації щодо грамотного вибору оптимальних супутніх матеріалів та технологій. Крім того, вам сподобаються приємні ціни, вибір дорожнього покриття ультра-класу в точній відповідності з регламентованими технологіями укладання тротуарної плитки та гарантія надійної довготривалої її експлуатації упродовж 10 років. Окрім того, застосовуючи для виробництва тротуарної плитки білий цемент, ми домоглися одержання насиченого кольору готової продукції.

Малинський благодійник

Окрім серйозного бізнесу, компанія «Юнігран» займається ще й великою благодійною діяльністю. За її сприяння у Малинському районі проведено заміну старих дерев’яних вікон на пластикові у низці сільських шкіл та дитячих садочків. Колектив також надає постійну спонсорську допомогу, закуповуючи канцелярське шкільне приладдя та спортивний інвентар, меблі, музичні інструменти для Малинської школи мистецтв, ремонтує ФАПи, заклади культури та релігійні заклади, облаштовує стадіони сільських навчальних закладів, дороги в населених пунктах. Сільським радам «Юнігран» виділяє кошти на відзначення днів людей похилого віку, преміювання ветеранів Великої Вітчизняної війни, які проживають на території сільських та селищних рад Малинщини. Велику увагу приділяє також дітям-сиротам та дітям-інвалідам: двічі на рік (наприкінці та на початку навчального року) вони отримують канцелярські товари, одяг та грошові премії. Упродовж останніх двох років компанія «Юнігран» вручає новорічні подарунки 1230 дітям Малинського району.

— Адже ми добре розуміємо, — підсумовує Сергій Диняк, — що не в усіх сім’ях батьки мають таку змогу. Наша ж компанія, слава Богу, як кажуть, працює стабільно, про що свідчить хоча б своєчасна та у повному обсязі сплата податків до бюджетів усіх рівнів. Торік, наприклад, ця цифра становила 15 мільйонів 720,2 тисячі гривень. За 10 місяців нинішнього — вже 17 мільйонів 92 тисячі гривень.

Олександр ЗАБУЖЕНКО
для «Урядового кур’єра» (фото автора)