Результати дослідження «Вплив Інтернету на економіку України», спрямованого на просування Інтернету в українському підприємницькому середовищі, презентував віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул. У події взяли участь регіональний директор зі взаємодії з органами державної влади Google Росія та СНД Марина Жуніч, директор Google Україна Дмитро Шоломко й директор Google зі стратегічного планування в галузі державної політики та зв’язків з урядами Азіатсько-Тихоокеанського регіону, Близького Сходу, Африки та Росії Уільям Фітцджеральд.

Згідно з результатами дослідження технічні можливості доступу до Інтернету створено в Україні на високому рівні: близько 90% підприємств уже забезпечені високошвидкісним Інтернетом. Тому резерви розвитку приховано в інтенсивності використання сучасних інформаційних технологій. Це стосується електронного документообігу, користування «хмарними» базами даних, забезпечення віддаленого доступу до робочого місця, інтернет-торгівлі тощо.

Розробки українських фахівців упроваджують провідні компанії світу. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Як зазначила керівник відділу В2В та стратегічних досліджень компанії GfK Україна Тетяна Ситник, уже 62% українських підприємств мають власний сайт, 49% розміщують про себе інформацію в інтернет-довідниках. Проте лише 22% використовують сторінки в соціальних мережах і 12% підприємств користуються онлайн-торгівлею через Інтернет-магазини.

«Інтернет став однією з найбільших за останні двісті років індустріальних революцій. Цей винахід можна порівняти з приходом в економіку парових машин і електрики в XIX столітті. Як свідчить досвід розвинених країн, є пряма залежність між рівнем проникнення Інтернету і зростанням ВВП. Ми створюємо умови для розвитку країни, підтримуючи в Україні IT-індустрію», — зауважив Олександр Вілкул. А Дмитро Шоломко додав, що розуміння владою сучасних трендів управління та підтримка високих технологій є ключовими складовими розвитку економіки та суспільства загалом.

Продовжуючи тему, віце-прем’єр підкреслив, що IT — це та галузь, у якій Україна може конкурувати з провідними країнами світу. Тому уряд надав пільги для IT-підприємств. «Нові правила передбачають звільнення від ПДВ на послуги, що надаються у сфері інформатизації, сплату податку на прибуток ІТ-підприємств на рівні 5%, сплату податку з доходів також на рівні 5% тощо», — зазначив Олександр Вілкул.

В Україні сформовано потужні IT-центри — зокрема в Києві, Дніпропетровську, Львові, Одесі, в яких уже створено велику кількість робочих місць в індустрії з високим рівнем заробітної плати. І завдяки цьому реалізуються потужні проекти.

«IT-світ знає і поважає українців. Розробки українських фахівців використовують провідні компанії світу. До речі, мені було б цікаво поспілкуватися щодо розвитку галузі зі Стівом Возняком (одним із засновників Apple), який також має українське коріння — його батьки з Буковини», — сказав урядовець.

Він також наголосив, що уряд підтримує розвиток державно-приватного партнерства в інноваційній сфері. Прикладом є BIONIC Hill у Києві — перший український інноваційний парк, у створення якого держава інвестувала 50 мільйонів гривень. Тут працюватимуть провідні українські й міжнародні компанії, ключовими спеціалізаціями яких є IT, біотехнології та енергозбереження. Реалізація проекту дасть змогу створити 35 тисяч робочих місць. У парку спільно з провідними IT-компаніями створюється й навчальний заклад BIONIC University. Його мета — підготовка висококваліфікованих спеціалістів галузі, використовуючи сучасні технології навчання, безпосередньо пов’язані з практичною діяльністю, повідомляє прес-служба віце-прем’єра.

Окремо Олександр Вілкул зазначив, що крім економіки та бізнес-напрямку, Інтернет слід використовувати в суспільних та громадянських проектах. Він анонсував один із них — інтернет-голосування за логотип Заявки зимової Олімпіади-2022 у Львові: «Про початок голосування буде оголошено наступного тижня. Я обов’язково напишу про це у себе на Фейсбуці». 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»