НОВІ ВИДАННЯ

У Чернігові презентовано ювілейну книгу Павла Тичини

У культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо» було людно: зійшлися всі, хто хотів потримати в руках або й придбати нову книжку свого видатного земляка. Презентувала її правнучка Павла Григоровича, директор літературно-меморіального музею-квартири П. Г. Тичини Тетяна Сосновська. 

На зібранні якимось незбагненним чином відчувалася незрима присутність поета. Напевне тому, що він дивився на присутніх з великого портрета на календарі, ніби дослухався до звучання власних віршів.

— Ця книга, — те, що ми просто повинні були зробити до 120-річного ювілею Павла Григоровича, — розповіла Тетяна Сосновська. — Нам вдалося максимально подати вірші поета раннього періоду про Україну — ті, які в радянські часи або зовсім не друкувалися, або були в одній із перших збірок і пізніше не повторювалися. Приміром, це поема «Чистила мати картоплю», збірка «Замість сонетів і октав», яка мала найтрагічнішу долю, бо у свій час з тавром «антинародна» була вилучена з усіх книгарень і бібліотек, поема «Золотий гомін», вірші, написані в період УНР.

Красиве подарункове видання з передмовою поета Бориса Олійника й ілюстраціями художника Валерія Франчука має на меті не лише вшанування пам’яті Павла Тичини, а й повернення доброї традиції дарувати близьким і друзям книги — для душі й розуму.

Окрім того, на цій зустрічі було презентовано аудіокнигу поезій Павла Тичини «Сила і ніжність болю» та аудіокнигу Василя Стуса «Листи до сина».