ШАХРАЙСТВО

Професійні юристи придумали схему, як забирати у законних власників  житло в центрі Києва

Прокуратурі Шевченківського району столиці відомо про десять таких  епізодів, під вартою — п’ять підозрюваних. Не останню роль у новітніх квартирних аферах зіграли й судді кількох провінційних судів, які вирішували долю столичної нерухомості.

За квартиру — до психлікарні

Про те, що в місті орудує група людей, які забирають у киян нерухомість, стало відомо лише тоді, як вони викрали матір і сина, що не бажали добровільно віддавати аферистам свою чотирикімнатну квартиру на вулиці Великій Житомирській. У березні 2012 року до них у квартиру вдерлися невідомі, зв’язали їх, зробили якісь уколи й вивезли невідомо куди. Коли викрадені прийшли до тями, з’ясувалося, що вони перебувають аж… у Дніпропетровську. Їх замкнули в якомусь гаражі та приставили охорону.

Але матері з сином вдалося втекти. Вони попросили охоронця відвести їх у туалет, а потім побігли врізнобіч. Та на якийсь час загубили одне одного. Тому хлопець потрапив до правоохоронців раніше, ніж мати. 

Ті його уважно вислухали, купили квиток до Києва, а потім спокійно забули про цю історію. Не дуже вона зацікавила і столичних міліціонерів, хоч кримінальну справу за фактом викрадення вони змушені були порушити.

Поки ж міліціонери мляво розміркували, що їм робити з цією справою далі, родина продовжувала воювати за своє помешкання. Тому що зловмисники наполегливо телефонували і вимагали поставити підпис на договорі купівлі-продажу. Мовляв, усі документи в них уже є, потрібна лише маленька формальність. Оскільки домовитися не вийшло, матір із сином примусово викинули з квартири разом із речами. А жінку, на яку було оформлено це помешкання, спромоглися запроторити в психіатричну лікарню...

Невідомо, чим би закінчилася ця історія, якби у справу не втрутилася прокуратура. Слідство вже встановило осіб, які вигнали цю родину з їхньої квартири. Лікарями психдиспансеру й міліціонерами, яких звинуватили в бездіяльності, займаються працівники прокуратури.  

— Ми внесли подання начальнику слідчого управління столичної міліції. У поданні вимагаємо притягнути до суворої відповідальності працівників Шевченківського райуправління, які і після встановлення осіб, причетних до цього злочину, не вжили належних заходів для притягнення їх до кримінальної відповідальності, — розповідає прокурор Шевченківського району столиці В’ячеслав Мармиш. — Також двох осіб було притягнуто до дисциплінарної відповідальності.  

На моє прохання В’ячеслав Мармиш малює схему, за якою родина втратила нерухомість.

— Спочатку фіктивний договір про ремонт, потім через третейський суд стягнення квартири за несплату неіснуючого боргу. Це рішення легалізують через районний суд, завдяки чому фізична особа реєструє право власності в БТІ, — пояснює він.

Як з’ясувало згодом слідство, за такою схемою лише в центрі Києва вкрадено десять квартир. Але в прокуратурі припускають, що потерпілих може бути більше, хоч виявити їх поки що складно. Фігуранти справи чудово орієнтуються у правових питаннях і не розповідають зайвого. А перевірити всі операції з нерухомістю практично неможливо.

Киян обібрали на мільйони. Фото з сайту photobucket.com

Судний день

За словами прокурора, жертвами шахраїв переважно були люди творчих професій. Наприклад, один потерпілий — художник Олексій, який малював картини на Хрещатику. Чоловік любив випити. Якось у нетверезому стані загубив документи на квартиру, що розташована на вулиці Стрілецькій. Коли хотів їх поновити, то в БТІ сказали, що квартира вже належить іншій жінці. Виявилося, що нова власниця квартири — заможна людина, яка має ще й інше житло, тому на час, поки триває слідство, вона дозволила Олексію пожити в його колишньому помешканні.

Ще одна постраждала дізналася, що втратила квартиру на вулиці Володимирській, лише тоді, коли до неї завітали невідомі люди і почали міняти замок у дверях. Вона сказала їм, що викличе міліцію. Ті спробували пояснити, що квартира належить не їй, а іншому чоловіку, і він хоче поміняти замок. Але потім погодилися піти. Після інциденту жінка звернулася до прокуратури.

— У Гребінківському районному суді отримали рішення, яке дало змогу забрати у цієї жінки квартиру. Потім дві особи уклали між собою сфальсифікований договір купівлі-продажу та зареєстрували право власності на цю квартиру в БТІ, — пояснює В’ячеслав Мармиш. — Згодом продали  квартиру зовсім іншим людям. Слідство триває, організаторів цієї афери встановлюють.

Подібний випадок стався також по вулиці Богдана Хмельницького. Жінка купила квартиру, але не була зареєстрована в ній. Жінка похилого року, раніше працювала директором школи. Хотіла зробити косметичний ремонт, вікна позакривала газетами, для того, щоб розпочати роботу. Шахраї вирішили, що там ніхто не проживає, і надумали прибрати квартиру до своїх рук.

— У цьому випадку також фігурує рішення Гребінківського суду, — продовжує прокурор. — Квартиру встигли продати новим людям, на всі ці маніпуляції у шахраїв пішло 2—3 тижні. Правоохоронці зверталися до Гребінківського суду, але там стверджують, що такого рішення не виносили. Тому за цими фактами здійснюють розслідування.

Прокурор називає ще кілька провінційних судів, в яких систематично вирішували долю столичної нерухомості.

— Щодо Брянківського — це справжнє рішення суду. Бориспільський — ми отримали дозвіл слідчого судді на виїмку всіх документів, оперативні служби здійснюють перевірку, — каже він.

Заарештовані за квартирне шахрайство фахові юристи про змову з суддями — ані слова. А так притягнути до відповідальності суддю фактично не можливо. Тому що формально таке рішення буде виглядати лише як помилка, адже вони лише підтверджували рішення третейського суду. Довести, що служителі Феміди чудово усвідомлювали, що роблять, надзвичайно складно.

Ситуація може змінитися, якщо хтось із затриманих скаже, що судді було відомо про те, що цих зобов’язань фактично немає, що йому давали на це певні кошти, тобто підкуповували його. Якщо будуть докази того, що суддя ухвалював рішення, виходячи за межі повноважень, тоді можна порушувати питання про злочин, стверджує В’ячеслав Мармиш. Але, як правило, затримані таких показів не дають...