У нинішніх умовах, коли наш головний регулятор майже щотижня надає рефінансування комерційним банкам (що свідчить про певні невирішені питання в цих структурах), дуже корисним буде знати, як все ж таки пересічній людині розібратися — яка фінустанова є проблемною, а яка ні.

Найперша та найголовніша ознака — банки починають надавати завищені відсоткові ставки за вкладами. Експерти це повторюють щоразу. Тому слід сказати, що тепер, коли в Україні ведуться фактичні бойові дії, ця теза є найактуальнішою. Не треба ганятися за дуже високими відсотками за вкладами, інакше можна втратити практично все або навіть і все.

Кредитна політика багато скаже

На думку аналітиків, проблеми у фінансових установах починаються на ринку міжбанківського кредитування (МБК). Таке є цілком виправданим, бо саме там фінансові установи і знаходять кошти. Коли банк має певні проблеми (про це не можуть знати звичайні вкладники), то шлях до МБК для нього є закритим. І в цьому разі фінансова установа починає шукати гроші іншим шляхом. Звісно, що найпростіший з них — це залучення коштів населення (депозити).

Кредитна політика фінустанови  також багато чого може сказати пересічному потенційному клієнту. Так, слід пам’ятати, що кількість кредитів, які надаються, зростає прямо пропорційно депозитним вкладам. Про проблеми в тієї чи іншої фінансової установи може свідчити тенденція до зменшення надання кредитів на тлі зростання депозитів.

Багато цікавого також розповість офіційний сайт банку. Надійна фінустанова не буде ніколи приховувати від своїх клієнтів ту чи іншу інформацію про себе. Так, у відкритому доступі повинна бути інформація щодо депозитних та кредитних ставок. Більш того, працівники банку мають розписати, яким чином ці відсотки нараховуються з усіма іншими платежами. Банк, який не надає таку інформацію або ретельно її приховує, не може вважатися надійним.

Чимало людей і дотепер «купуються» на високі відсотки за депозитами і потім мають великі проблеми. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Експерти також упевнені в тому, що потенційному клієнту необхідно знати про історію розвитку банку. Ніколи не треба довіряти фінансово-кредитній установі, яка в минулому мала певні серйозні проблеми. Для цього треба погортати газети та зайти в Інтернет, щоб знати про банк якомога більше. Також не зайвим буде поспілкуватися на різних форумах, яких дуже багато у Все?світній павутині. Як правило, люди там діляться дуже корисною інформацією.

Ніякої спеціалізації

Слід зазначити, що багато про той чи інший банк нам розповість його специфіка роботи. Зокрема не варто довіряти тим фінансовим установам, які працюють лише, приміром, за іпотечним кредитуванням. У таких банках здійснюється постійна суцільна робота, яку скеровано на вибивання боргів з кредитоотмувачів. Тож політика такого банку буде спрямована на покриття збитків шляхом заниження ставок для нових вкладників.

Якщо, наприклад, банк видає лише споживчі кредити, то й це вас має також насторожити.

А ось поради для не потенційних, а вже «працюючих» клієнтів фінустанов, тобто тих, хто має в банках депозити.

Якщо менеджер фінустанови дуже благає вас пролонгувати депозитний договір, скажімо, ще на півроку, але при цьому банк не хоче віддавати суму депозиту готівкою, то з ним вже краще не мати справи.

Якщо клієнту банку за місяць до закінчення депозитного договору телефонує менеджер і пропонує подовжити його під вищі ставки, то забирайте свої гроші з такої установи негайно.

Ну й, звісно, якщо вам відмовляють у видачі вашого депозиту хоча б на кілька днів — це погана звістка. Забирайте також свої кревні, якщо помітили, що в банку скорочують персонал або почули від когось, що фінустанова різко зменшила розміри заробітної плати своїм співробітникам.

Клієнти банків і самі можуть перевірити надійність своїх установ. Так, можна просто передзвонити менеджеру банку і запитати в нього, як швидко  отримати всю суму депозитного вкладу. І при цьому зокрема додавши, що вам конче потрібні гроші на ті чи інші цілі. Якщо відповідь буде ствердною і менеджер скаже, що кошти можна отримати в будь-який момент, то ваш банк таки є надійним і їм варто дорожити.

Також треба хоча б раз на місяць (якщо ви поклали гроші на річний або піврічний депозит) приходити в банк і цікавитися, як його справи, послухати розмови його працівників, з’ясувати настрої інших вкладників тощо.

Ось такі прості поради, і їх додержуватися дуже просто. Лише так можна зберегти свої гроші, або ж взагалі не довіряйте їх певній фінансовій установі.