ЕКСПЕРТИЗА

Певних захворювань можна позбутися, змінивши раціон свого харчування

Іще 150 років тому одними з головних причин смертності людей були інфекційні хвороби. Нині, в XXI столітті, з ними успішно справляються. Натомість лікарів турбує надмірна кількість хворих на атеросклероз, цукровий діабет та злоякісні пухлини. В медичному середовищі прийнято вважати, що всі ці захворювання пов’язані з неправильним харчуванням. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, приблизно дві третини смертей припадає на неінфекційні захворювання. В Україні, за даними статистики, протягом року помирає приблизно 700 тис. чоловік від атеросклерозу та його наслідків, цукрового діабету і ускладнень, які дає ця хвороба, та злоякісних утворень. То що ж потрібно їсти, щоб бути здоровим?

Продукти харчування, як на думку сучасної медицини, так і на переконання звичайних споживачів, мають три основні параметри.

Перший — енергетична цінність. Продукти і деякі напої є постачальниками калорій, тому міжнародні дієтологічні організації звертають на них особливу увагу, адже ми вже зіткнулись зі справжньою епідемією ожиріння. Тому дієтологи наполегливо радять всім, у кого є проблеми з надлишковою вагою, рахувати калорії, яких потрібно споживати стільки, скільки витрачається.  

Другий — харчова цінність. Тобто вміст тих харчових речовин, які є незамінними й забезпечують нормальний обмін речовин та захищають нас від хвороб. 

І третій параметр, який, вочевидь, найбільше сподобається споживачам, — задоволення від споживання їжі. Тобто продукт повинен містити всі складові, які дають споживачу задоволення: смак, колір, запах. Все це об’єднується в категорію під назвою «органолептичні показники».

Ідеальний  продукт

Так от, ідеальний продукт повинен містити в собі всі перераховані вище складові. Тому постає непросте завдання: виявити серед дорогих, дешевих та продуктів середньої цінової категорії той, який буде корисний кожному. При цьому враховуючи, що у всіх нас різні потреби. Для чоловіка середнього віку потрібен дещо інший набір продуктів, ніж, приміром, для вагітної жінки. А діти й літні люди мають свою специфіку обміну речовин. Проте є продукти, які однаково корисні всім.

Загальновідома піраміда харчування, згідно з якою продукти відзначені трьома кольорами. Зелений — ті, що потрібно споживати в максимальній кількості. Жовтий — продукти, які бажано вживати помірно, і червоний — харчі, споживання яких варто обмежити, а деяким людям і взагалі відмовитись від них. 

— Рік тому в Європейському парламенті проходили слухання щодо маркування продуктів відповідним чином, тобто парламентарії пропонували наносити на пакування відповідну кольорову мітку: зелена — корисні, жовта — індиферентні, червона — небезпечні, — розповідає директор Українського науково-дослідного інституту харчування, головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець. — Проте цей закон так і не було прийнято — через активну протидію виробників продуктів харчування.

Проте навіть без маркування варто знати, що є продукти, які корисно вживати всім. До речі, коштують вони не дуже й дорого. Приміром, найпростіший серед продуктів щоденного раціону — сіль. Вона в Україні є двох видів — звичайна і йодована. Різниця у вартості несуттєва. Проте нам потрібно їсти саме йодовану сіль, адже Україна — країна, чимала кількість жителів якої потерпають від  йододефіциту.

300 грамів місцевих овочів на добу повинен вживати  кожен українець

Піраміда  здорового  харчування

 

Далі ми переходимо до основної групи продуктів харчування. Їх кількість повинна складати дві третини від всієї «суми» добового раціону. І тут потрібно зазначити, що варто купувати в першу чергу. Йдеться насамперед про будь-які місцеві овочі — моркву, буряк, капусту, огірки, помідори. Їх кожен українець повинен споживати по 300 г на добу. Наступна категорія — фрукти. Зараз якраз сезон для них, тому вартість невисока, отже їх купити може кожен українець.

— Якщо раніше вважалось, що цінність овочів і фруктів полягає перш за все у вітамінах і мінералах, то сьогодні ці погляди дещо змінились, — впевнений Олег Швець. — Основну цінність відіграють харчові волокна, тобто те, що раніше називалось клітковиною. До речі, вони нікуди не діваються ні при кулінарній обробці овочів і фруктів, ні при консервації. Тому я раджу їх вживати цілий рік і в будь-якому вигляді.

Наступна група — продукти з цільних злаків: хліб з борошна грубого помелу, крупи. Ці три групи продуктів — фундамент піраміди здорового харчування і повинні вживатись в максимальній кількості. Хоча 1/6 раціону харчування дієтологи відводять молочним продуктам. А насамкінець переходимо до продуктів тваринного походження. Більшість з них варто обмежити в щоденному раціоні. Виняток хіба що риба, яка теж відноситься до цієї групи, оскільки в ній є полінасичені жирні кислоти.