АКТУАЛЬНО

До чого може призвести вільний продаж зброї

Українцям хочуть до­зволити вільно купувати травматичну зброю. Цю ініціативу МВС уже підтримав уряд. А ось думки експертів з приводу відповідного законопроекту розділилися. Одні говорять, що в разі його ухвалення громадяни отримають дієвий інструмент самозахисту від злочинності, інші стверджують, що побільшає розбірок та пограбувань. Фахівці також додають, що кулі з травматики анонімні, практично неможливо ідентифікувати, з якого ствола вони вилітали, на відміну від вогнепальної зброї. Тож пропонують запозичити досвід країн, де для самозахисту використовують саме останню.

 В рука непрофесіонала травматика може стати небезпечною іграшкою, стверджують експерти. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

 Зброю —  в народ!

Нині право на вогнепальну зброю та травматичну, окрім силовиків, мають депутати, судді, деякі держслужбовці і журналісти. Тепер цей перелік може значно зрости. Згідно з ініціативою МВС, придбати травматичні пістолети зможуть психічно здорові і старші за 18 років особи, які не мають судимостей і закінчать спеціальні курси з володіння зброєю.

Коментуючи запропонований законопроект, народні обранці, з якими спілкувалася кореспондент «УК», здебільшого виступили на його підтримку. Хоч зазначали, що перш ніж його розглядати в сесійній залі, потрібно провести громадське обговорення такої ініціативи.

«Слід провести широке обговорення в суспільстві, — каже народний депутат Володимир Олійник. — Адже треба зрозуміти, наскільки це вирішує головне питання безпеки людей та правопорядку. Бо той, хто готується до правопорушення, робить це фундаментально, знає, як та коли застосувати зброю. Людина, що обороняється, також має зброю, але не очікує нападу. Тому переваги завжди на боці того, хто нападає. Я згадую події, пов’язані з «караванським стрілком», які показували по телевізору. Як розбігалася охорона, коли він вискочив з кімнати до зали торгового центру! Це ж були професійно підготовлені люди! А як себе поведуть громадяни, які захочуть переслідувати невідомо кого, не розібравшись, чи він винний, чи хтось інший, взагалі спрогнозувати неможливо».

А ось на думку народного депутата Юрія Михальчишина, українське суспільство цілком готове до того, щоб користуватися не тільки травматичною, а й вогнепальною зброєю.

«У країні загострена криміногенна ситуація, яка потребує реальних важелів самозахисту для громадян, які, на превеликий жаль, є безпорадними перед організованою й вуличною злочинністю. Якщо провести соцопитування, воно покаже колосальний рівень підтримки серед населення в усіх куточках України. Хоч такий захід є половинчастим, тому що не розглядається головне питання — правила володіння нарізною вогнепальною, короткоствольною зброєю для громадян, які досягли 21 року. Таке право мають громадяни в багатьох країнах світу.

На запитання, чи не призведе такий вільний обіг зброї до трагедій, подібних до тих, що сталися в Америці, політик навів досвід країн Балтії, де цілком легально люди користуються правом вільного носіння вогнепальної зброї, але там подібних інцидентів немає.

Не переконав парламентарія і мій аргумент про те, що в Україні сьогодні є чимало конфліктів, які намагаються розв’язувати з використанням травматичної зброї, тож, можливо, потрібно обмежити її обіг, а не збільшувати. «Тоді, певно, доведеться заборонити користуватися кухонними ножами, — каже політик. — Якщо звернутися до МВС, стане цілком зрозуміло, що більшість убивств стається якраз під час побутових сварок, коли люди використовують саме кухонні ножі».

У тому, що вільний продаж зброї може зменшити рівень злочинності, впевнений і правозахисник Юрій Кармазін. «Я про­аналізував досвід країн, де давно дозволено продаж нарізної вогнепальної зброї, — розповів він. — Там різко зменшилося число злочинів проти особи, підвищується відповідальність людей за незаконне застосування зброї».

За його словами, сьогодні злочинець може вільно купити будь-яку зброю, яку хоче. Більше того, ціна на чорному ринку на зброю знизилась.

«Якщо раніше ціна вогнепального пістолета на чорному ринку була тисячу доларів, то сьогодні — 500 доларів. Автомат коштував 2 тисячі доларів, тепер коштує тисячу», — додає Ю. Кармазін.

Небезпечні  іграшки

Законопроект МВС — це перероблений законо­проект № 2105 «Про обіг зброї невійськового призначення», поданий до Верховної Ради ще в лютому 2008 року. Після схвалення законо­проекту в першому читанні 14 квітня 2010 року законопроект знову відправили на доопрацювання в МВС.

Запропонована нині редакція документа «Про дозвільну систему у сфері поведінки зі спеціально визначеними видами зброї», на думку деяких експертів, має лобістський характер і не вирішить питання про безпеку громадян.

«Йдеться не про безпеку громадян, а про поширення монопольної позиції Міністерства внутрішніх справ на ринку охоронних послуг, на контроль за обігом зброї для населення України, — запевняє голова Наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін. — Диявол ховається в дрібницях. Єдине, що вони запозичили з попереднього законопроекту, — це те, щоб кожен українець мав змогу користуватися травматичною зброєю. Не можна допустити, щоб це сталося. Досвід усіх країн світу свідчить, що відповідально люди ставляться виключно до бойової зброї. Наприклад, у Росії спробували провести експеримент і дозволили людям володіти травматичною зброєю. Кількість злочинів з залученням зброї зросла в рази. Людина із самого початку не розуміє, що травматична зброя вбиває. Постріл упритул дорівнює пострілу з бойової. Не розуміючи цього й чуючи, що вона травматична, починають у будь-яких ситуаціях — під час сварки в транспорті, під час порушення правил дорожнього руху — її застосовувати та вбивають одне одного. Ми сьогодні також не пояснюємо людям наслідків застосування цієї зброї, ніхто не приділяє цьому уваги, але хочемо її надати. Це буде величезною помилкою».

За словами народного депутата Валентина Наливайченка, перш ніж пропонувати такий законопроект, потрібно було б відповісти на два ключових запитання. «Чи налагоджено справді контроль, порядок та недопуск до вибухових речовин, до військових та інших складів, де є зброя, — каже народний депутат. — Питання номер два — чи під час розслідування кримінальної справи про теракти, які були на території нашої держави минулого року, правоохоронна система зрозуміла, звідки взялася вибухівка, хто організатори та хто проплачував доступ до вибухових речовин або до зброї. На жаль, відповідей на ці запитання ми досі не почули. Йти далі шляхом спрощення доступу до будь-якої зброї для громадян — це хибний шлях з точки зору безпеки кожного громадянина».

Сезон  полювання  відкрито

В одних і тих самих руках пістолет або гвинтівка можуть стати як знаряддям захисту, так і знаряддям убивства. Це загальновідома істина. Непоодинокими в Україні є новини про дітей, які вихваляються перед друзями батьківською зброєю, а потім намагаються продемонструвати її в дії, про нервових жителів багатоповерхівок, що розстрілюють дітей на майданчиках, про стрілків, які полюють на пасажирів громадського транспорту… Люди, котрі використовують зброю цілком законно, застосовують її для врегулювання будь-яких конфліктів.

Один з таких випадків стався наприкінці квітня. В Орджонікідзевський райвідділ міліції Запоріжжя звернувся 36-річний водій автомобіля «Пежо». Він заявив, що на Набережній магістралі водій автомобіля «Субару» стріляв з пристрою для відстрілу гумових куль по його машині і поранив 22-річного пасажира, який перебував на задньому пасажирському сидінні.

Вжитими заходами  розшуку оперативники Орджонікідзевського рай­­­від­ділу міліції встановили особу водія «Субару». Ним виявився 34-річний житель Запоріжжя. Причиною конфлікту, за його словами, стало те, що водій «Пежо» не надав перевагу в русі.

«Травматику» вилучили. Встановлено, що вона перебувала у власника на законних підставах. Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ч. 4 ст. 296 (особливо злісне хуліганство) Кримінального кодексу України.

Попрактикуватися в стрільбі по «живих мішенях» вирішив і житель Дніпропетровська. Ця пригода сталася в одному зі спальних районів міста — чоловік стояв на балконі та з карабіна робив черги пострілів, чим викликав справжню паніку серед перехожих. Стріляв, на щастя, холостими патронами, тому ніхто не постраждав.

А ось школяреві із Запоріжжя пощастило менше. За повідомленням відділу зі зв’язків з громадськістю ГУ МВС України в Запорізькій області, до чергової частини Ленінського райвідділу міліції надійшла інформація, що до медиків по допомогу звернувся 15-річний підліток з пораненням кулею пневматичного пістолета.

У ході перевірки міліціонери з’ясували, що поранення потерпілому дев’ятикласнику неподалік від школи заподіяв учень 10-го класу цієї ж школи, вистріливши в його бік з пневматичного пістолета, який взяв у однокласника подивитися.

Згідно з висновком ме­диків, в результаті школяр отримав легкі ті­лесні ушкодження. Щодо його кривдника розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст. 125 Кримінального кодексу України («умисне легке тілесне ушкодження»).

На думку міністра юстиції Олександра Лавриновича, держава має забезпечити громадянину можливість самостійно захищатися від незаконних посягань на його життя і здоров’я. Однак відносини, пов’язані з обігом зброї, в тому числі травматичної, потребують врегулювання на рівні закону, який гарантував би захист від довільного поводження з ним. Тому що з такими «іграшками» потрібно поводитися дуже обережно.