Зарубіжні партнери допомагають нашій країні здійснювати реформи в усіх сферах нашого життя. Консультативне, технічне, матеріальне сприяння вони надають постійно. Цього разу в межах місії уряду ФРН до України прибула делегація державних секретарів федеральних міністерств Німеччини. Звичайно, вони зустрілися з першими особами нашої країни.

Президент Петро Порошенко поінформував поважних гостей про зусилля, яких докладає українська влада щодо докорінного реформування судоустрою. Президент наголосив, що ухвалені нещодавно Верховною Радою України зміни до Конституції та Закон «Про судоустрій і статус суддів» сприятимуть перезавантаженню судової гілки влади відповідно до найкращих європейських практик.

Державні секретарі федеральних міністерств ФРН готові поглиблювати співробітництво. Фото з Урядового порталу

Представники німецької сторони схвально оцінили створення нових антикорупційних органів, робота яких прокладає шлях посиленню верховенства права та якості роботи державного апарату в Україні, повідомляє департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Через членів делегації Петро Порошенко закликав німецький бізнес активніше використовувати переваги, які надає передбачена угодою про асоціацію зона вільної торгівлі між Україною та ЄС. Він відзначив зацікавленість України в посиленні економічної та інвестиційної присутності ФРН, висловивши сподівання на подальше розширення двосторонніх торговельних зв’язків.

Важливим інструментом зміцнення економічної співпраці, вважає глава держави, стане Українсько-німецька торгово-промислова палата, яка має розпочати свою роботу восени цього року. Петро Порошенко також зазначив, що розраховує на проведення найближчим часом 9-го засідання українсько-німецької групи високого рівня з економічного співробітництва. При цьому він висловив вдячність німецькому уряду за фінансову й технічну допомогу.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман спершу акцентував увагу статс-секретарів на всеохопному поглибленні співпраці країн, особливо у контексті перспективи лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

Глава уряду висловився за поглиблення співпраці України та Німеччини у різних напрямах. Зокрема він зауважив про необхідність щонайшвидшого створення Українсько-німецької торгово-промислової палати, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Закордонним фахівцям Прем’єр-міністр розповів про напрями й пріоритети діяльності уряду щодо проведення необхідних реформ. Зокрема Кабмін концентрує зусилля на розвитку інфраструктури та дорожнього господарства країни, подальших реформах з децентралізації влади, яка сприяє створенню ефективної системи управління країною, активнішому залученню громади до процесів ухвалення рішень і надає нову якість управлінню суспільними процесами.

«Ми провели фінансову децентралізацію, передали максимально можливі повноваження на місця. У нас залишився ще один важливий процес — створення самодостатньої громади. Це зараз найголовніший наш виклик», — окреслив мету Володимир Гройсман.

З-поміж пріоритетів уряду — досягнення енергоефективності. У цьому контексті Прем’єр-міністр нагадав, що уряд запровадив ринкову ціну на газ. Він також схвалює поглиблення співпраці з Німеччиною у цій сфері.

Загалом Кабмін працює над удосконаленням системи координації технічної, фінансової допомоги та роботи з міжнародними організаціями. Вже розроблено рішення задля поліпшення такої взаємодії. Прем’єр-міністр наголосив, що Україна виконала План дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму й очікує на відповідне позитивне рішення ЄС.

Крім того, сторони обговорили стан виконання мінських домовленостей та питання подовження санкцій проти Російської Федерації. У цьому контексті Володимир Гройсман поінформував співрозмовників про ситуацію на Донбасі.

Прем’єр-міністр повідомив, що 27 червня 2016 року на запрошення Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель відвідає Берлін.

Статс-секретарі федеральних міністерств Німеччини висловили готовність до подальшого розвитку співпраці з Україною. Вони підкреслили важливість проведення реформ в Україні, що сприятиме зміцненню економіки зокрема й держави загалом, а також урегулюванню конфлікту на сході країни.

Співрозмовники наголосили на необхідності повного виконання мінських домовленостей та відновлення суверенітету України.

На правах господаря зустрічі Володимир Гройсман подякував статс-секретарям за підтримку України урядом Німеччини: «Хочу підкреслити особливість співпраці з Німеччиною, з урядами і надзвичайну важливість наших стратегічних відносин. Ми високо цінуємо технічну допомогу, політичну, фінансову підтримку уряду Німеччини для України у такий надзвичайно складний історичний період для нашої країни».