На аграрній мапі Сумщини СТОВ «Перемога» з’явилося рівно чверть століття тому. Створене у селі Павленкове Лебединського району, де раніше було відділення радгоспу, господарство витримало всі випробування і стало одним із провідних в області. Як пригадує його незмінний керівник Анатолій Онайко, над назвою думали недовго, оскільки це було напередодні 45-ї річниці великої Перемоги. Виходить, що не помилилися.

«Перемога» — господарство компактне. Однак, як мовить народна мудрість, мала штучка червінчик, а важить багато. Обробляючи майже 1600 гектарів ріллі, тут мають одні із найвищих у районі та області врожаї, відповідно й рентабельність виробництва. В Павленковому не лише впевнені, що не буває збиткових культур, а й доводять це власною справою.

Анатолій Онайко (ліворуч), головний агроном Володимир Тарасенко (посередині) та механізатор Віталій Угнич: на весняному полі є тема для розмови

Добробут починається в полі

У пікові періоди сільськогосподарських робіт на ланах товариства працюють 50—60 селян. Ось і нині зранку й до вечора не спадає напруга: завершивши сівбу зернових культур, вже готуються до наступного етапу — догляду за сходами. Як розповів головний агроном товариства Володимир Тарасенко, акцент зробили на озиму пшеницю — під неї відвели майже 500 гектарів. Враховуючи, що торік на круг її намолотили майже по 60 центнерів, цього року є всі передумови одержати непоганий прибуток.

Великі надії покладають у господарстві і на зернову кукурудзу. За останні роки врожайність її стрімко зросла, перевищивши 100 центнерів із гектара. Тому на складах товариства качаниста займає чимало місця. Не підводять соя, соняшник, інші культури, завдяки яким «Перемога» здобула і підтверджує репутацію економічно стабільного та соціально орієнтованого господарства.

Дедалі більше зміцнюється матеріально-технічна база господарства. Тут не шкодують грошей на новітні трактори, комбайни, посівні та грунтообробні знаряддя. За останні роки на їхнє придбання використано майже 10 мільйонів гривень. Про техніку всесвітньо відомих марок місцеві механізатори знають не з новин по радіо чи телевізору, а самі успішно працюють на ній. Остання покупка — потужна сушарка італійського виробництва, яка розв’язує всі проблеми з обробкою зерна. Тепер хлібороби можуть швидко і якісно доводити його до потрібних кондицій, завдяки чому підвищується якість збіжжя, а відповідно — і ціна.

Не обділені і самі механізатори: середньомісячний заробіток нині майже 4 тисячі гривень, а під час збирання врожаю зростає вдвічі-втричі. І чи не найяскравіший штрих до «Перемоги»: за всі роки товариство не мало жодного боргу з будь-якого виду платежів, зокрема й до бюджету та Пенсійного фонду. А зароблене селянам видають завжди вчасно і в повному обсязі.

Меморіал Слави нагадує про ціну миру

У села — надійне майбутнє

Щоразу, коли приїжджаю до Павленкового, Анатолій Онайко неодмінно повідомляє мені якусь новину про життя місцевої громади. То допомогли з ремонтом ФАПу, то школі (до речі, готуються закуповувати нові вікна, які зберігатимуть тепло), то для клубу придбали необхідне. А цього разу Анатолій Васильович запропонував пройти до Меморіалу загиблим у роки Другої світової війни, що височіє в центрі села поряд із церквою і де щойно завершили ремонт. Розповів, що зі страшного воєнного виру не повернулися понад 250 земляків, прізвища яких золотими літерами викарбувані на стелах. За меморіалом — постійний догляд. У селі добре усвідомлюють істину: хто забуває минуле, той не має майбутнього. Павленкове впевнено дивиться у завтрашній день.

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»,
Володимир КОВАЛЕНКО
(фото)
для «Урядового кур’єра»