Свого часу реалізація арештованого майна була просякнута корупційними схемами, на яких заробляло багато чиновників, зокрема й працівників Мін’юсту. Щоб побороти корупцію в цій сфері, влітку минулого року стартувала система електронних торгів СЕТАМ. Фахівці аналізували її роботу й паралельно напрацьовували зміни, які потрібні для удосконалення роботи цієї системи. Що зміниться з упровадженням новацій?

Від оцінки до продажу

За останніми даними, в системі СЕТАМ опубліковано 49 тисяч лотів на загальну суму приблизно 5,5 мільярда гривень. Майже 20 тисяч лотів пройшли так звану процедуру оцінки (коли перші торги не відбулись, ціну знижують, і товари знову виставляють на продаж).

— Наш досвід свідчить, що низька вартість лотів, представлених у системі, стимулює відвідувачів давати за них вищу ціну. Адже дуже багато учасників торгів зацікавлені в тому, щоб виграти на аукціоні, навіть якщо це недорогий товар, — зауважує перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова. — Станом на січень у нас проведено 38,5 тисячі аукціонів. Згідно з нашою статистикою, за півроку зазвичай вартість лоту збільшувалась у середньому на 12%. Наприклад, вартість деяких майнових комплексів під час торгів зросла із півмільйона до півтора мільйона гривень. Це позитивна практика, оскільки до впровадження СЕТАМ ці суми лише знижувались, а лоти перепродавали особам, які були зацікавлені дуже дешево придбати певні привабливі категорії товарів — нерухомість, автомобілі.

Голова ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Роман Шпек зазначив, що впровадження СЕТАМ позитивно сприйняли банки. Щоправда, протягом шести місяців роботи цієї системи фінансисти виявили певні недоліки, які призводили до порушень інтересів боржників і стягувачів, особливо коли майно продавали за мінімальною ціною. Роман Шпек наголосив, що пропозиції та зауваження НАБУ врахували.

Відтепер електронним торгам не загрожує паперова бюрократія. Фото з сайту google.com

Гарантійний внесок скасовано

У результаті дослідження роботи системи напрацьовано зміни. Тепер на сайті інформацію про товар, представлений у системі, подаватимуть детальніше. Не обов’язковим буде використання електронного цифрового підпису для участі в електронних торгах і буде скорочено процедуру оформлення документів переможцю торгів.

— Організатору торгів ми надали повноваження вносити  інформацію про лот у систему самостійно, раніше це робив держвиконавець, — розповідає перший заступник голови ДВС Агія Ахундова. — Таким чином державний виконавець не зможе впливати на якість інформації про лот на сайті (йдеться про виставлення чи не виставлення певних фотографій і характеристик про майно). Тобто не зможе надавати невигідну для клієнта інформацію про товар.

Наступна зміна стосується спрощення порядку реалізації майна, вартість якого не перевищує 100 неоподаткованих мінімумів (1700 гривень). Ці товари продаватимуть у системі в скорочені терміни (раніше це було місяць, тепер тиждень). Тепер скасували необхідність внесення гарантійного внеску для купівлі цього майна. Завдяки цій зміні розшириться коло осіб, які братимуть участь в аукціоні. Очікуваний результат цих новацій — обсяг реалізації майна збільшиться мінімум учетверо.

— Одна з найсуттєвіших змін — новий алгоритм торгів із застосуванням особливої ставки, — зазначає Агія Ахундова. — Раніше існували певні групи людей, які реєструвались для участі в аукціоні й навмисно заганяли ціну до захмарної. Через надмірну вартість лоту інші учасники втрачали до нього інтерес і відмовлялись придбати. І тоді товар купувала людина, яка давала трохи вищу за стартову ціну. Цю схему вдалось побороти завдяки запровадженню особливої ставки. Йдеться про останню ставку, яку можна подати протягом торгів лише один раз — вона має бути вищою за попередні цінові пропозиції учасника аукціону й більшою за стартову ціну лоту. Тобто учасник виставляє максимальну ціну, за якою готовий придбати товар, і йде собі у своїх справах. Наприкінці аукціону, якщо решта претендентів відмовиться, то переможцем торгів стане людина, яка подала особливу ставку.

За місяць-два вже з’ясується, як запропоновані зміни спрацюють і позначаться на цифрах статистики. Проте систему й надалі вдосконалюватимуть, щоб людина, яка через скрутну ситуацію втратила можливість виплачувати кредит за куплений товар, мала змогу його продати і як мінімум повністю покрити заборгованість.