ЄБРР надасть Україні кредит на будівництво нової лінії електропередач від Запорізької АЕС до Каховки

Угоду про це у вітчизняному Міністерстві палива та енергетики підписали керівник енергетичного відомства Юрій Бойко та перший віце-президент Європейського банку реконструкції та розвитку Варелон Фрімен. Загальна вартість проекту становить 500 млн євро - 350 млн Україна бере в борг під пільгові відсотки (2,2) на 15 років, решту 150 млн євро вкладе Національна енергетична компанія "Укренерго". Завершити будівництво планують за два роки. Фінансування розпочнеться з початку наступного року.

"Це надзвичайно пільгові й комфортні умови для нашої економіки. Таких дешевих кредитів ми ще не мали", - повідомив Юрій Бойко після підписання договору і додав, що будівництво лінії дасть можливість вивільнити майже 700 МВт потужності Запорізької АЕС (робота одного ядерного блока) і направити її на південь і схід країни, у промислово розвинені регіони. Тобто можна буде замінити дорожчу електроенергію, що виробляється на теплових електростанціях, дешевшою - атомною. Втілення проекту дасть змогу знизити потребу України у вугіллі та газі, зменшити шкідливі викиди у довкілля, а також знизити втрати електроенергії в мережах. Окрім того, це суттєво підвищить енергобезпеку держави.

У свою чергу віце-президент банку Варелон Фрімен зазначив, що підписана угода - це одне з найбільших фінансових вливань, яке ЄБРР надав Україні. "У цей посткризовий період ми сподіваємося, що проект дасть можливість вашій державі зростати вищими темпами і стати енергонезалежними", - констатував він.

Крім цього, Юрій Бойко подякував уряду Іспанії за технічну допомогу, яку той надав у рамках проекту: здійснення технічного, економічного та екологічного передпроектного дослідження, а також розвіяв побоювання щодо стабільності роботи української енергетичної системи.

- Якщо оцінювати зношеність всієї енергетичної інфраструктури України, то насправді у нас немає якихось серйозних застережень. Вважаємо, що в країні є приблизно 14% електричних мереж, які потребують ремонту або нашого втручання. Але загалом енергетична система працює надійно, має запас міцності і повністю забезпечує нашу економіку електричною енергією, - проінформував Юрій Бойко. Він також зазначив, що Україна поступово збільшує експорт електроенергії. "У в нас є перспективи в цій царині. Особливо з урахуванням того, що три тижні тому наша країна стала членом Європейського енергетичного союзу і ми отримали доступ до кінцевого споживача в Європі. Це для нас дуже важливо, бо до цього ми лише продавали електроенергію на кордоні і не мали можливості дійти до споживачів у Європі", - наголосив він.