Органи прокуратури Сумщини посилюють роботу щодо захисту конституційних прав дітей-сиріт і тих, хто позбавлений батьківського піклування. Йдеться про особливу категорію юних жителів краю, які сповна ковтнули лиха ще на початку свого шляху.

Хто потурбується про них, як не правоохоронні органи? Адже одержавши уроки несправедливості і байдужості в ранньому віці, сьогоднішні хлопчики і дівчатка можуть вирости черствими і байдужими егоїстами. А за вчасної підтримки й допомоги в них зросте віра у справедливість, законність, порядність.

На Сумщині 2280 дітей залишилися без батьківського піклування. Фото з сайту gdb.rferl.org

На сторожі закону і моралі

Ще влітку 1997 року Тростянецький районний суд позбавив подружжя М. батьківських прав, а їхні доньки Аліна й Анастасія стали вихованками школи-інтернату.

Минав час, який вносив нові й нові корективи в життя учасників цієї сімейної драми. Через п’ять років помер глава родини, його дружина виїхала на постійне місце проживання за межі районного центру. До речі, залишивши квартиру, в якій тривалий період ніхто не проживав.

Після повернення зі школи-інтернату наприкінці листопада 2007-го старша сестра Анастасія М. проживала тут протягом року, а потім переїхала до села. Тож помешкання знову залишалося порожнім.

Однак на якомусь етапі місцева влада визнала квартиру службовою, а затим знайшла їй господаря. І це тоді, коли молодша сестра Аліна мала і має нині всі юридичні права на помешкання. Та, як з’ясувалося, її звідти тихенько виписали.

Яким чином — то вже інше питання. Але достеменно відомо, що без відповідного судового рішення. Та навіть якби й був суд, то він ніколи б не ухвалив протиправного рішення, оскільки одна з доньок залишається прямою спадкоємицею житла.

Усю цю правову нитку розплутали і нині тримають на контролі правоохоронці. Як повідомила прокурор відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури Сумської області Лілія Воробєй, спільно з міською владою вони шукають прийнятне рішення, аби поновити права дівчини.

Наведений приклад далеко не єдиний у сьогоднішній діяльності правоохоронців. Задоволено позов Глухівського міжрайонного прокурора до Землянківської сільської ради про визнання права власності на земельну ділянку за неповнолітнім Євгеном Щ. І в цьому випадку мали факт якщо не шахрайства, то чогось близького до цього. Адже грошова оцінка наділу перевищує 15 тисяч гривень — чим не сума для охочих привласнити чуже?

Винних притягнули до відповідальності

Це лише два приклади з довжелезної низки інших подібних. На щастя, органи прокурорського нагляду чітко і безкомпромісно реагують на найменші юридичні порушення, не тільки дають їм правову оцінку, а й поновлюють законні права юних громадян.

Щодо цифр — вони значимі і знакові. Впродовж минулого року органи прокуратури Сумської області брали участь у поновленні і відстоюванні конституційних прав більш як 12 тисяч дітей. Переважно на освіту, соціальний захист, охорону життя і здоров’я, матеріальне забезпечення тощо.

Загалом виплачено понад півтора мільйона гривень заборгованої стипендії, скасовано 49 актів, внесено понад 460 подань, до відповідальності притягнуто 235 посадових осіб, у тому числі 20 — контролюючих органів.

На особливому контролі 2280 дітей, які з різних причин і обставин залишилися без батьківського піклування. З них 434 виховуються у прийомних сім’ях і будинках сімейного типу, 1522 перебувають під опікою та піклуванням, ще 247 — у дитячих закладах.

За кожною цифрою і кожним фактом напружена і скрупульозна робота, бо за ними — сирітські долі і долі тих хлопчиків і дівчаток, які не можуть постояти за себе.

Крапки ставлять суди

За словами Лілії Воробєй, прокуратура хоч і має достатньо правових важелів для відновлення справедливості, часто наражається на звичайнісіньку байдужість, недбалість, ігнорування тих чи тих положень законодавства. А дехто намагається знайти найменшу шпарину, аби погріти руки на дитячих бідах і негараздах.

У подібних випадках своє слово кажуть суди. І насамперед у позовах майнового характеру, яких останнім часом спрямовано 18, у тому числі 4 в січні нинішнього року. З них задоволено 13 на загальну суму 110 тисяч гривень, а реально вже стягнуто третину коштів. Робота в цьому напрямку продовжується.

На особливому контролі 1245 дітей, які мають житло на правах власності і користування. Тут, як мовиться, треба бути особливо пильними й уважними. Бо під так званий шумок, коли дитина не завжди знає, які має права, можуть і виписати, і відселити, і вигадати інші варіанти, аби лишень позбавитися можливих спадкоємців.

Та хіба тільки тоді, коли йдеться про житло чи якесь майно? Торік 53 дитини не отримали гарантовану державою допомогу по досягненні 18-річного віку на загальну суму майже 100 тисяч гривень.

На виконання прокурорських подань всім їм персонально повідомлено про належні кошти. До відділів освіти вже звернулися майже 40 юнаків і дівчат, яким видано близько 70 тисяч належних їм гривень.

Доволі часто порушуються трудові права учнів ПТНЗ на оплату праці під час проходження виробничих практик. У ході перевірок прокуратура виявляла випадки, коли учнів елементарно «нагрівали», не сплачуючи за виконану роботу. Відтак стало правилом негайно реагувати на такі порушення, зокрема в судах.

Єдиним світлим місцем у таких історіях залишається рівень реагування на прокурорські подання й запити. Під час повторних перевірок, проведених задля контролю, з’ясувалося: порушені питання відразу ж вирішують.