Новопризначений перший заступник Генпрокурора Юрій Севрук заявив, що немає конфлікту інтересів із заступниками очільника ГПУ Давидом Сакварелідзе і Віталієм Каськом. Про це він сказав під час брифінгу.

Юрій Севрук, який обійняв цю посаду після відставки Володимира Гузиря, прокоментував інформацію про свої дружні зв’язки з Шокіним і Гузирем, що з’явилася серед громадських активістів. За його словами, він працював із Шокіним у 2003 році в ГПУ за різними напрямами, а у 2006-му їхні шляхи справді перетиналися. На цьому, запевняє Севрук, ці зв’язки й закінчилися. Севрук спростовує й те, що він, мовляв, людина Гузиря, але визнає, що працювали разом довго.

«З Гузирем я теж почав працювати у 2006 році, коли його призначили першим заступником начальника головного управління, в якому я був начальником відділу. Так ми працювали до 2010 року: він — керівник, я — його підлеглий», — сказав Севрук, додавши, що у нього немає конфліктів з командою прокурорів Давида Сакварелідзе і Віталія Каська.

Нагадаємо, що чутки про прокурорські війни всередині ГПУ почалися після перших повідомлень, що Віктор Шокін і наближені до нього люди нібито погрожували Сакварелідзе звільненням через прокурорів-хабарників. Пізніше підтвердилася інформація, що стосовно команди Сакварелідзе порушено кримінальні справи після того, як вони брали участь у затриманні двох прокурорів-хабарників, у яких вилучили 500 тисяч доларів і діаманти. Зазначалося, що справи порушено за вказівкою підлеглих Шокіна, Гузиря і Столярчука, заступником останнього був один із затриманих. Пізніше Гузир намагався спростувати цю інформацію. А Шокін спростував інформацію про тиск на молодих прокурорів. 

Давид Сакварелідзе підтвердив, що справи проти його команди справді були, однак Шокін їх закрив. Сакварелідзе запевняє, що між ним і Шокіним немає конфлікту, який заважав би їхній роботі. Та поки у відомстві з’ясовували стосунки, активісти влаштували акцію протесту, вимагаючи звільнення Гузиря і Столярчука. Цього тижня колишній перший заступник Генерального прокурора подав у відставку.

Кандидатура його наступника спричинила не менший ажіотаж серед активістів і журналістів. Тому незручних запитань під час брифінгу вистачало. Зокрема Юрій Севрук повідомив, що не має ні автомобіля, ні земельних ділянок. «Моя декларація є в інтернеті. Насправді у мене немає машини і ніколи не було. Водійське посвідчення я отримав у 1991 році на вантажний транспорт, але ніколи ним не користувався, — зауважив він. — Живу в квартирі, яку отримав як службову, й досі її не приватизував».

На запитання журналістів, які обов’язки у Генпрокуратурі він матиме, Севрук відповів, що розподіл обов’язків має ще відбутися, але, швидше за все, він відповідатиме за те, що і його попередник, тобто за нагляд за органами слідства. Про плани щодо перерозподілу обов’язків між своїми заступниками розповів і Генеральний прокурор. Про це йшлося під час його зустрічі з представниками Посольства США Крістофером Смітом і Джеймсом Прайсом, повідомили у прес-службі ГПУ.

Під час зустрічі Шокін заявив, що для ефективнішої роботи він ініціював перерозподіл функціональних обов’язків між своїми заступниками і найближчим часом управління з розслідування корупційних злочинів, скоєних посадовими особами, які обіймають особливо відповідальні посади, передасть під безпосереднє керівництво своєму заступникові Віталію Каську. «Це потужне управління, і я вірю, що воно під опікою пана Каська здатне ефективно боротися з корупцією в середовищі чиновників», — сказав генпрокурор.

А Крістофер Сміт під час зустрічі запевнив: «Ми готові до тісної співпраці в питанні протидії корупції як у прокуратурі, так і загалом в Україні».

ВАЖЛИВО

У Києві на круглому столі «Бути чи не бути новій прокуратурі? Виклики й перспективи в діяльності прокуратури в умовах реформування» перший заступник Генпрокурора Юрій Севрук заявив: Віктор Шокін вважає, що реформа в Генпрокуратурі повинна привести до виборності посади Генпрокурора.