ЗЛОЧИН. На Луганщині виявлено зловмисника, який займався збутом технічних пристроїв, призначених для втручання в роботу електромереж.

Про те, що в роботу автоматизованих систем підприємства відбувається несанкціоноване втручання, співробітники ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» помітили ще на початку року. Практично водночас до енергетиків звернулося керівництво Луганської філії Українського державного центру радіочастот з інформацією про те, що в різних точках міста на певних частотах виникають проблеми в радіозв’язку.

Цей факт не залишився без уваги співробітників Служби безпеки України. В ході численних перевірок, проведених у взаємодії з енергетиками, оперативники СБУ встановили низку адрес, де були встановлені кустарні високочастотні пристрої, а також вийшли на розповсюджувача генератора перешкод.

З’ясувалося, що 25-річний житель області працював в одному з місцевих електротехнічних підприємств. Пропонований ним прилад споживачі використовували для зменшення розміру оплати за використану електроенергію. Проте пристрої блокували не лише лічильники, а й радіопередавальні та приймаючі системи, в тому числі й екстрених служб — органів внутрішніх справ, МНС, швидкої допомоги, залізниці.

Як повідомляє прес-служба управління СБУ у Луганській області, під час продажу високочастотного генератора черговому покупцеві правопорушник був затриманий. Всі виявлені кустарні пристрої вилучено. Згідно з результатами експертизи, випромінювання приладу діяло  на відстані до 1,5 км.

Щодо зловмисника порушено кримінальну справу. Йому загрожує штраф від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів чи позбавлення волі на строк до двох років.