АКТУАЛЬНО

Прокуратура Миколаївської області наводить лад на узбережжі Чорного моря

З початком курортного сезону знову стає актуальним питання про дотримання права громадян на вільний доступ до пляжів та користування ними. Прокуратура Миколаївської області здійснює перевірки додержання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування вимог закону при наданні у власність і користування, продажу, зміні цільового призначення земель прибережних захисних смуг уздовж Чорного моря, використанні і забудові прибережних територій. Перевірки здійснюють на виконання доручення Генерального прокурора України. Звісно, такі заходи назріли давно. Громадяни справедливо нарікають на те, що не скрізь можуть безперешкодно дістатися берега моря чи річки, а пляжі в рекреаційних зонах часто-густо захаращені якимись незрозумілими спорудами, за якими й моря не видно.

Свистати на всіх не вдалося

На території Миколаївської області довжина морських пляжів узбережжя Чорного моря становить понад 70 кілометрів. Згідно з законодавством, уздовж морів та навколо морських заток і лиманів встановлюють прибережну захисну смугу завширшки не менш як 2 кілометри від урізу води, яка належить до земель державної власності. Ці землі не можна передавати у приватну власність, їх належить використовувати в режимі обмеженої господарської діяльності.

У межах прибережної захисної смуги морів та навколо морських заток і лиманів встановлюють пляжну зону завширшки не менш як 100 метрів від урізу води. В цій зоні треба забезпечувати безперешкодний і безплатний доступ громадян до узбережжя морів, морських заток і лиманів. На жаль, норми законів не завжди виконують.

Як зазначає начальник управління представництва, захисту інтересів громадян і держави в суді прокуратури Миколаївської області Дмитро Коробченко, в області створено міжвідомчі робочі групи за участю представників контролюючих органів та правоохоронних органів області: «Ми розпочали з того, що здійснили детальне, із застосуванням фотофіксації, обстеження морських пляжів і визначили конкретні об’єкти перевірок. Нині перевірки охопили вже приблизно 67 об’єктів, а також земельні ділянки площею понад 80 гектарів».

 Перевірки виявили численні порушення законодавства: і з боку суб’єктів господарювання, і з боку органів влади та контролюючих органів. Зокрема виявлено, що за потурання спеціально уповноважених органів державного контролю в сфері містобудівного, водного, лісового та земельного законодавства органами виконавчої влади та місцевого самоврядування продовжують незаконно виділятися землі прибережних захисних смуг уздовж морів і лиманів для забудови та іншого неправомірного використання.

За бездіяльності вказаних органів пляжні території Чорного моря самовільно забудовують комерційними структурами; без дозвільної документації розміщують торговельні павільйони, кіоски, альтанки; перегороджують пляжні території парканами тощо. 

Відповісти доведеться

Після перевірок у селі Коблеве звільнено від незаконних споруд приблизно дев’ять гектарів території, і відпочивальники отримали вільний доступ до пляжу.

У полі зору прокуратури не тільки незаконні малі архітектурні форми, а й капітальні споруди. Хоча боротися з ними складніше. Річ у тому, що такі споруди можуть бути знесені лише за рішенням суду. Але прокуратура має намір і в судах доводити правоту. Наприклад, щодо розважального закладу «Бора-Бора», розташованого в центрі Коблевого, прокуратура пред’явила позов до суду про звільнення самовільно зайнятої ділянки площею 0,25 гектара та знесення самовільно збудованих капітальних споруд.

Окрім цього, пред’явлено ще шість аналогічних позовів: про скасування права власності на об’єкти, розташовані в пляжній зоні на площі майже 2,2 гектара, вартістю понад 6 мільйонів гривень. З метою усунення зазначених порушень прокурори Миколаївщини винесли дев’ять подань, на виконання яких уже демонтовано 37 споруд загальною площею понад шість тисяч квадратних метрів. Тож тепер забезпечено вільний доступ до пляжів загальною площею майже 14 гектарів.

Також розпочато п’ять кримінальних проваджень, одне з яких — за фактом зловживань з боку службових осіб бюро технічної інвентаризації Березанського району при оформленні права власності на самовільно збудовані об’єкти в межах пляжної зони, чотири — за фактами самовільного зайняття і засмічення земель, чим заподіяні збитки на суму понад мільйон гривень. Заявлено 52 позови щодо земельних ділянок загальною площею 27,5 гектара, вартістю майже 19 мільйонів гривень.

Діяльність органів прокуратури з очищення прибережної зони від незаконних споруд і повернення самовільно зайнятих ділянок — не разова акція і не піар. Навпаки, це початок довготривалої та наполегливої спільної роботи з наведення ладу в пляжних зонах і відновлення права громадян безперешкодно ними користуватися.