До Києва голова Центрального антикорупційного бюро Республіки Польща Павел Войтунік прибув на запрошення Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Однак у його порядку денному передбачено й зустрічі з Головою парламенту Володимиром Гройсманом, міністром юстиції Павлом Петренком, міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником. Мета візиту — обмін думками на тему боротьби з корупцією в Україні на базі польського досвіду та найкращої світової практики.

В ході спеціально зорганізованого для представників ЗМІ брифінгу Арсеній Яценюк попросив польську сторону провести юридичну експертизу щодо всіх законів нашої країни, пов’язаних із корупцією. «У нас десятки законів, які потрібно проаналізувати, а Польща пройшла цей етап. На цій зустрічі визначено план, як будувати комплексну систему боротьби з корупцією в Україні», — сказав він, а потім опосередковано звернувся й до польського уряду з проханням надати фахівців для допомоги у виконанні  цього плану.

Як з ним боротися? Прем’єр вважає, що окрім діяльності Національного антикорупційного бюро, потрібна ще координація правоохоронної системи, органів державної влади. Говорив він і про боротьбу з корупцією у вищих ешелонах влади та про «повсякденну корупцію», з якою українці вимушені стикатися щодня.

Чиновники статків не приховають

Окремо Арсеній Яценюк заявив, що уряд розпочав конкурс на посаду керівника Національного агентства з питань запобігання корупції. Воно стане превентивним органом, який вестиме реєстр декларацій доходів і витрат усіх посадовців у нашій країні, оцінюватиме стиль життя державного службовця й порівнюватиме його відповідно до даних у декларації. «Національне агентство з питань запобігання корупції разом із Національним антикорупційним бюро має стати ключовим у боротьбі з корупцією і в доступі громадськості до інформації про стиль життя і статки чиновників, прокурорів, суддів — усіх, хто живе на гроші платників податків», — резюмував він.

У свою чергу голова Центрального антикорупційного бюро Республіки Польща дав зрозуміти, що його країна готова надати Україні необхідну допомогу в реалізації антикорупційної політики, яку запроваджує вітчизняний уряд. «Для мене велика честь спілкуватися з представниками уряду. Я сприймаю корупцію як патологічне явище суспільства. Це не політичне явище. І дуже важливо, що уряд України не тільки мав мужність визнати існування корупції, а й перейти до наступних кроків, зокрема до ухвалення відповідного законодавства щодо боротьби з корупцією», — сказав Павел Войтунік.

Запропонована модель — чітка і прозора

А ще він підкреслив, що жодній країні не вдалося повністю подолати корупцію і сказати, що її не існує. «Польща готова поділитися своїм досвідом в антикорупційній боротьбі — і досвідом досягнень, і досвідом негативних явищ, з якими нам доводилося стикатися», — додав високопосадовець. До речі, польські фахівці вже готові надати експертну оцінку й підтримку Україні, яка створює профільне бюро й агентство.

Під час реформування і втілення в життя антикорупційної політики дуже важливо заручитися довірою й підтримкою не тільки експертів, а й народу України. «Будь-які дії без підтримки людей приречені на провал», — означив головну складову антикорупційних видозмін Павел Войтунік.

«Антикорупційна стратегія в Україні має будуватися за зразком польської. Хотів би, щоб і в Україні так само чітко і зрозуміло будували стратегію ті, хто відповідає за боротьбу з корупцією», — наголосив позицію Арсеній Яценюк.