ОФІЦІЙНИЙ ВІЗИТ

У В’єтнамі Миколі Азарову пообіцяли створити найсприятливіші умови для роботи українського бізнесу

Україна і Соціалістична Республіка В’єтнам домовилися про активізацію переговорів зі створення зони вільної торгівлі та захисту інвестицій. Це один із результатів першого офіційного візиту Прем’єр-міністра Миколи Азарова до цієї країни.

Опісля зустрічі на рівні глав урядів — з Прем’єр-міністром В’єтнаму Нгуєн Тан Зунгом — вони дали спільну прес-конференцію, де запевнили про забезпечення  конструктивного підходу до укладення цих угод. На думку українського Прем’єра, Угоду про ЗВТ може бути підписано протягом року: «Ми робитимемо все, від нас залежне, щоб переговори пройшли швидко і конструктивно. Таке саме бажання ми побачили й у в’єтнамської сторони».

Прем’єри погоджуються, що Україна і В’єтнам не затягуватимуть укладання Угоди про ЗВТ. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Усе тільки починається

Глава уряду також запросив свого в’єтнамського колегу відвідати з візитом Україну: «Прем’єр-міністр В’єтнаму прийняв мою пропозицію, сказавши, що щойно документ буде готовий, він із задоволенням відвідає Україну для його підписання».

Микола Азаров зазначив, що загалом обидві сторони мають великий потенціал для активізації торговельно-економічного співробітництва, який необхідно використовувати на благо наших країн. Тому в’єтнамський Прем’єр сказав, що його країна створить найсприятливіші умови для роботи українського бізнесу: «Ми пообіцяли підтримку бізнесменам наших країн в обміні інформацією і встановленні прямих контактів для пошуку можливості ефективної співпраці. Також ми готові створити найсприятливіші умови українським бізнесменам для участі у прямих інвестиційних проектах у В’єтнамі».

За результатами зустрічі з Нгуєн Тан Зунгом глава українського уряду додав, що наша сторона і надалі готова розвивати і без того високий рівень співпраці у сфері освіти: «Ми домовилися, що в’єтнамські студенти, зокрема й курсанти військових училищ, проходитимуть навчання та стажування в Україні».

Нині в українських вишах навчається 1047 в’єтнамських студентів і аспірантів. Загалом Україна за роки незалежності підготувала понад 8 тис. в’єтнамських фахівців.

Нгуєн Тан Зунг також переконаний, що перший офіційний візит Прем’єр-міністра України сприятиме активізації двосторонніх відносин і встановленню політичної довіри, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Угоди поглиблюють партнерство

Під час візиту було підписано кілька двосторонніх документів, які розширюють українсько-в’єтнамські відносини. Так, у присутності прем’єр-міністрів Миколи Азарова і Нгуєн Тан Зунга підписано План співробітництва у сфері туризму між Державним агентством України з туризму та курортів та Міністерством культури, спорту і туризму Соціалістичної Республіки В’єтнам на 2013—2015 роки.

Крім того, укладено Угоду про співробітництво у сфері біомедичних досліджень між Державним агентством з питань науки, інновацій та інформатизації України та Міністерством науки і технологій В’єтнаму, а також План імплементації Угоди про співробітництво у сфері стандартизації, метрології та оцінки відповідності.

За словами Прем’єр-міністра В’єтнаму, ці двосторонні документи сприятимуть удосконаленню правової бази українсько-в’єтнамської співпраці.

У ході зустрічі з Президентом СРВ Чионг Тан Сангом Микола Азаров запросив його наступного року відвідати Україну. Прем’єр передав найщиріші вітання від Президента Віктора Януковича, у відповідь на що Чионг Тан Санг запевнив, що обов’язково скористається запрошенням. Він також попросив розглянути можливість організувати підготовку в’єтнамських легкоатлетів та футболістів українськими тренерами в Україні.

Під час українсько-в’єтнамського бізнес-форуму Микола Азаров укотре висловив сподівання, що Угоду про зону вільної торгівлі з В’єтнамом буде укладено у стислі терміни. Триває активна робота над цим документом, який значно спростить двосторонні торговельно-економічні відносини.

Наші країни мають значний потенціал для активізації таких відносин і збільшення двостороннього товарообігу. Глава уряду зазначив, що перспективною є співпраця в авіаційній галузі, бо Україна виготовляє сучасні літаки, які ні в чому не поступаються світовим аналогам. Перспективним є партнерство й у космічній, суднобудівній, фармацевтичній галузях  та галузі енергетичного машинобудування. «Україна виробляє турбіни від невеликих до найпотужніших. Ми можемо будувати як маленькі гідроелектростанції, так і великі АЕС. Я глибоко переконаний, що саме у цій сфері між Україною і В’єтнамом може бути плідна та перспективна співпраця», — сказав Микола Азаров.

У програмі візиту — також зустрічі з Президентом Національних Зборів СРВ Нгуєн Сінь Хунгом, Генеральним Секретарем Комуністичної партії  В’єтнаму Нгуєн Фу Чонгом, участь у церемоніях покладання вінків до Монумента Національних Героїв та Мавзолею Хо Ши Міна.

Літати вище й довше

Напередодні офіційних зустрічей в аеропорту Ханоя відбулася презентація регіонального реактивного пасажирського літака нового покоління Ан-148 та інших програм ДП «Антонов» представникам ділових кіл цієї країни.

Представники Міністерства транспорту, Міністерства оборони, силових відомств і комерційних авіакомпаній, зокрема найбільшого перевізника — авіакомпанії «В’єтнамські авіалінії» детально оглянули літак, ознайомилися з його обладнанням, оцінили комфорт пасажирського салону. А Микола Азаров особисто представив літак міністрові транспорту В’єтнаму Дінь Ла Тхангу.

Пропозиції вітчизняної авіапромисловості презентував і президент — генеральний конструктор ДП «Антонов» Дмитро Ківа. Крім розповіді про переваги регіональних лайнерів Ан-148 і Ан-158, які здатні розв’язувати специфічні завдання в’єтнамських міністерств і відомств, він запропонував В’єтнаму модернізувати 20 літаків Ан-26, які експлуатуються в цій країні вже майже 33 роки. Це продовжить їх експлуатацію ще на 20 років і стане набагато ефективнішим рішенням, аніж закупівля нових машин аналогічного класу.

До слова, пізніше Микола Азаров розповів, що сторони вже провели «абсолютно конкретні переговори про постачання до В’єтнаму літаків Ан-148 та модернізації Ан-26, які працюють на лініях цієї країни».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»