СПІВРОБІТНИЦТВО 

У Дніпропетровську керівники спецслужб країн СНД домовлялися про протидію міжнародним загрозам

Про те, що злочинність не має кордонів, вони знають, як ніхто. До інтернаціональних видів злочинів традиційно належать тероризм, наркоторгівля, контрабанда, нелегальна міграція, торгівля людьми, відмивання коштів та інші. Останнім часом міжнародний розмах отримали й незаконні фінансово-банківські операції за допомогою новітніх технологій та Інтернету. Для забезпечення дієвих механізмів співробітництва у сфері протидії транснаціональній злочинності у 1997 році й створили таку координуючу структуру як Рада керівників органів безпеки і спеціальних служб держав-учасниць СНД.

Ювілейне, 30-те засідання Ради, головою якої є директор ФСБ Росії Олександр Бортніков, на днях відбулося у Дніпропетровську. В ньому взяли участь перші особи спецслужб 11 країн Співдружності. Як спостерігачі були і їхні колеги з Німеччини, Італії, Франції. На засіданні підбили підсумки виконання програми співробітництва у боротьбі із злочинністю.

За словами голови Служби безпеки України Валерія Хорошковського, участь у таких заходах допомагає, крім встановлення дуже важливих особистих контактів, налагодити і обмін інформацією.

На думку Олександра Бортнікова, головна мета створення Ради - налагодження механізмів багатостороннього співробітництва спецслужб - досягнута. Це дозволяє координувати роботу усіх відомств на території СНД і брати участь у гармонізації законодавчого поля різних країн.

"Досягнуті домовленості втілюються у конкретні узгоджені оперативно-розшукові заходи і спеціальні операції", - зазначив голова Ради і директор ФСБ РФ на прес-конференції.

Позитивні результати таких спільних спецоперацій Олександр Бортніков проілюстрував прикладами. У квітні цього року притягнуто до відповідальності понад 150 членів міжнародного злочинного угруповання, яке займалося торгівлею людьми на території різних країн, у тому числі і європейських. Разом із Казахстаном локалізовано терористичну діяльність мережі ісламського руху, що діяла у центральноазійському регіоні Російської Федерації. А з Таджикистаном нейтралізовано діяльність бандитів, які прийшли з Афганістану і тероризували південні регіони.

Валерій Хорошковський наголосив, що Україна не є зоною з підвищеним ризиком терористичної загрози. "Водночас ми не зменшуємо наших можливостей у цьому напрямку, а вдосконалюємо і посилюємо підрозділи, що цим займаються", - сказав голова СБУ.