56 країн. З півтисячі сильних в матеріальному сенсі світу цього. Амбітні наміри та райдужні перспективи. Власне, заради цього проводилася Міжнародна конференція на підтримку України. У столичному НСК «Олімпійський» не вщухали жваві діалоги західних інвесторів з вітчизняними урядовцями та представниками Адміністрації Президента. Ділові зустрічі змінювалися дружніми рукостисканнями під час чаювання в холі. Одне слово, хвилювання того дня аж ніяк не відчувалося. Критика, можливо, трохи. 

У міжнародних колах конструктивні дискусії впродовж дня тривали на такі теми: «Бізнес-клімат та інвестиційні можливості в Україні», «Аграрна політика і реформи», «Енергетика, енергоефективність і реформи», «Відновлення постраждалих у конфлікті регіонів». Щодо більшості питань з боку представників інституцій ЄС та його держав-членів; країн «Великої сімки», ООН; міжнародних організацій, світових інвестиційних та бізнес-компаній, однозначних експертних висновків не пролунало. Хай там що, а в політичній площині вони всі разом із нами.

Чотири «Д» — запорука кращого

У вступній, вітальній, частині Президент Петро Порошенко наголосив: «Ваша солідарність є ключем до вирішення наших нинішніх труднощів, а також майбутнього України, яку ми бачимо повністю інтегрованим, економічно динамічним і продуктивним членом європейської сім’ї народів».

Дізналися учасники конференції, що Україна послідовно реформує всі сфери суспільного, політичного та економічного життя. Перетворює їх та борсається у протистоянні за свою територіальну цілісність. Виборює свободу та викорінює корупцію, а ще не забуває про чотири важливих слова: «деолігархізація», «демонополізація», «дерегулювання» і «децентралізація».

Президент означив мету України так: «Побудувати й забезпечити незворотність системи, яка гарантує демократію, права й свободи людини; політичну систему, яка дотримується стандартів європейської політичної культури. Послідовно рухатися у фарватері Угоди про асоціацію між Україною та ЄС».

З вуст глави держави пролунала інформація про діяльність Національної ради реформ, Національного антикорупційного бюро, а потім констатація конкретного бажання: «Ми прагнемо запровадити нові правила гри». Для цього Україні потрібно не багато й не мало — інвестиції, щоб створювати й розвивати свій величезний потенціал, відновити економіку й забезпечити стійке зростання.

«Хоча ми маємо справу з військовою агресією на сході, нам вдалося довести площу нестабільності до 7% території України, включаючи Крим. І нам вдається тримати ситуацію під контролем. Будь ласка, повірте в Україну і приєднуйтесь до нас в цьому історичному процесі», — попросив Петро Порошенко.

Президент і Прем’єр не лише говорили самі, а й дослухалися до авторитетних думок. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Окремий план Маршалла

Нотки конкретики вніс Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: «Кожен, хто підтримує Україну, — підтримує стабільність у Європейському Союзі та світі». Він вважає, що найкращий шлях для Заходу — залишатися об’єднаним і давати сильну відповідь на виклики, які виникли безпосередньо перед Україною, опосередковано — перед Європою.

Він повідомив, що незабаром у Києві стартує безпекова конференція, а в Сполучених Штатах Америки та Німеччині готуються до інвестиційних заходів міжнародного масштабу. Під кінець 2015-го столиця України запросить сильних світу цього вже на інвестиційну конференцію, аби залучити додаткових приватних інвесторів та посилити економічне зростання. Та навіть зараз Арсеній Яценюк просить іноземних інвесторів вкладати кошти в українську енергетику, сільське господарство й освіту. «Ми не хочемо ходити з простягнутою рукою, і нам важливо мати підтримку від усіх наших партнерів. Ми дуже цінуємо те, що вже роблять для нас США, Канада, Велика Британія, члени «Великої сімки». Ми не просто кошти просимо, мовляв, дайте нам ще один кредит, щоб сплатити попередній. Нам потрібен план Маршалла. Нам треба прискорити приплив інвестицій, щоб забезпечити економічне зростання. Інвестиції є кращим планом Маршалла. Будь ласка, інвестуйте в Україну», — звернувся до гостей у залі глава уряду.

На його думку, сільське господарство й енергетика мають особливо зацікавити потенційних інвесторів. Задля цього ухвалено, зокрема, закон, який відкриває європейським й американським компаніям шлях до інвестування в українську сферу газопостачання. «Це дасть змогу переформатувати енергетичну карту Європи», — пояснив Арсеній Яценюк.

Окремо він заявив про те, що керівників Антимонопольного комітету та Фонду державного майна України має призначити парламентська коаліція, сформована фракціями більшості. Незважаючи на це, Кабінет Міністрів подав депутатам можливі кандидатури на ці посади. Переговори серед «коаліціянтів» розпочалися. Наступний крок — визначення кандидатур і внесення змін до чинного антимонопольного законодавства.

У вступній промові президента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера лунали слова про очікування Європейського Союзу. Уже конкретно він дав зрозуміти, що ця міжнародна структура фінансово та політично підтримає Україну, коли відбудуться зміни в судовій системі, у державному управлінні, прокуратурі, коли відбудуться перетворення у виборчому законодавстві, енергетичному секторі та стартує децентралізаційна реформа. «Реформи повинні тривати, вони мають бути гідними довіри, швидкими. Ви продовжуєте реформувати країну — ми продовжуємо допомагати вам», — пояснив він.

Наприклад, реформа державного управління має деполітизувати виконавчу гілку влади, в енергетичному ринку слід дати старт процесам диверсифікації та лібералізації, а проводити децентралізаційні зміни потрібно, усуваючи геополітичну напругу в окремих регіонах України. «Саме такими є домовленості, які ми укладаємо з вами. Ми нічого не нав’язуємо, це партнерська угода», — резюмував Жан-Клод Юнкер.

На нас дивиться весь світ

Віце-президент США Джо Байден вітав Україну відеозверненням. «Американський народ підтримує вас. Ваша моральна та фізична мужність надихає його. Пишаємося тим, що ми — ваш партнер і друг. Ми підтримували вас із перших днів протесту, коли ви обрали шлях демократії, реформ та європейської інтеграції. І нікому не дозволено заперечувати шлях, який Україна обрала для себе: ні Кремлю, ні олігархам».

США також підтримують наших військових, які захищають свою землю від російської агресії. Дії Росії Джо Байден назвав нахабною спробою силою перемалювати кордони Європи. Саме тому, на його думку, санкції, запроваджені щодо північного сусіда України, мають тривати, допоки повністю не буде виконано всі пункти мінських домовленостей. Саме тому США обіцяють надавати Україні системи безпеки для оборони території та захисту кордонів.

Згадав віце-президент США й про гуманітарну трагедію на Донбасі, про 1,2 мільйона внутрішньо переміщених осіб.

Допомогти Україні нести цей тягар він попросив у всього світу. У цьому розрізі нагадав про спрямовані днями 18 мільйонів доларів гуманітарної допомоги Україні. Загалом США від початку конфлікту надали Україні близько 450 мільйонів доларів допомоги. Днями планується ухвалення остаточного рішення про спрямування мільярда доларів довгострокових гарантій, а мільярда — наприкінці року, за умови, якщо Україна реформуватиметься.

«Україна бореться за своє майбутнє на східних полях бою, але вона також має боротися за своє майбутнє у владних кабінетах Києва. Ви боретеся за те, аби збудувати демократію, яка поважає голос народу, а не прислуговує високопосадовцям; за економіку; за суспільство із верховенством права, де ракову пухлину корупції видалено з тіла політики, а в житті українського народу відновлено гідність, — наголосив Джо Байден. — Це речі, за які люди боролися й гинули на Майдані й за які борються й гинуть на сході, — в багатьох аспектах одне й те саме. І ті, й інші борються за свободу й суверенність України, за Україну, яка спроможна обрати своє майбутнє».

Водночас він попередив вище керівництво країни, що про зміни слід не говорити, а забезпечувати їхнє виконання. І хоча вже є стратегія розвитку, нова антикорупційна законодавча база, директор Національного антикорупційного бюро, хоча вже ухвалено закони, які змушують посадовців оприлюднювати статки, почалися зміни в пенсійній системі, скорочено газові субсидії... Хоча народжується нова поліція, ліквідуються вісім регуляторних органів для полегшення роботи малого бізнесу, хоча відбуваються конституційні зрушення — США закликають Україну рухатися вперед.

«Використовуйте нові закони, нове керівництво, щоб розслідувати та карати корупцію — минулу й нинішню, на всіх рівнях. Це найкращий шлях показати свою відданість і не повернутися до «справ, як завжди». Ухваліть антимонопольне законодавство, продовжуйте працювати над виборчим законодавством, аби забезпечити реальний поступ децентралізації, щоб місцева влада була справді репрезентативною та підзвітною. І понад усе — продовжуйте слухати свій народ. Упевніться, що ваша робота прозора й що громадянське суспільство має право голосу в цьому процесі. Це те, що потрібно зробити будь-якій нації, аби досягти успіху в ХХІ столітті», — порадив Джо Байден.

На його думку, Кремль найбільше боїться процвітаючої, демократичної, незалежної та зорієнтованої на реформи України, яку неможливо буде підкупити чи залякати. «Доки ви маєте віру в те, що збудуєте демократичну, справедливу й процвітаючу Україну, ви ніколи не залишитеся на самоті. Америка та американський народ стоятимуть із вами пліч-о-пліч», — резюмував високопосадовець.