Ремонт — процес відповідальній та енергозатратний, тому більшість власників сучасних новобудов воліють довірити виконання ремонтних робіт професіоналам, таким чином позбавляючись непродуктивних витрат часу, зусиль и грошей. Якщо ви знаходитесь напередодні капітального перетворення свого житла, ми розповімо, як зробити ремонт у новобудові за допомогою підрядника.

Нюанси капітального ремонту в новобудові

Обладнати простір щойно зданого в експлуатацію приміщення, безумовно, простіше, ніж боротися з недоліками старої квартири. У нових апартаментах вам не доведеться проводити заміну комунікацій, що вийшли з ладу, приміром іржаві труби і застарілу електропроводку, а також здійснювати демонтажні роботи (здирати шпалери, штукатурку, фарбу, міняти підлогу). Досвідчені майстри запевняють, що економія при ремонті з нуля становить 10—12% на кожному квадратному метрі.

Хоча на перший погляд здається, що ремонт у новобудові можна виконати власними зусиллями, але, як показує практика, дилетантів у галузі ремонтних робіт чекає безліч несподіванок. Отже, краще не ризикувати та скористатися послугами фахівця.

Чому краще звернутися за допомогою до підрядника?

♦ Економія

Ще на етапі закупівель ви зможете отримати кваліфіковану консультацію від професіонала. Маючи досвід у відповідній галузі, спеціаліст допоможе розрахувати точну кількість матеріалу, порадить, де можна придбати якісні матеріали зі знижками, оскільки у солідних компаній налагоджено партнерство з оптовими постачальниками і консалтинговими фірмами, що дає змогу замовляти товари за цінами, значно нижчими за ринкові. Також спеціаліст підкаже, на чому можна економити без збитку для якості ремонту.

♦ Комплексний підхід

Компанії, що надають послуги з ремонтних робіт, зазвичай разом із ремонтно-будівельною бригадою майстрів мають у штаті кваліфікованих інженерів, дизайнерів, архітекторів та інших спеціалістів. Отже, завдяки комплексному підходу стихійні ремонтні роботи перетворюються на цілісних процес, і вже на стартовому етапі ви можете бачити кінцевий результат запланованих перетворень.

♦ Професіоналізм

Ремонтуючи власне житло, для одноразового використання скуповувати повний спектр недешевого устаткування нераціонально, а тому, вирішивши самостійно провести ремонтні роботи, непрофесіонали найчастіше вдаються до ненайкращих альтернатив. Підрядники використовують власне оснащення, автоматично скорочуючи витрати на техніку, а всі стадії глобального будівництва гарантовано виконують якісно і професійно.

♦ Швидкість

Зрозуміло, що з таким самим обсягом робіт фахівець впорається швидше, ніж дилетант. Як правило, виконавець і замовник складають графік робіт з обумовленими часовими рамками. За стандартами, однокімнатна квартира буде готова за півтора-два місяці. За порушення термінів обумовлюють штрафні санкції (0,2—0,6% від денної плати), їх потрібно завчасно прописати у договорі.

♦ Надійність

Надійні компанії надають гарантію на всі виконані роботи. Загалом, гарантійні зобов’язання тривають протягом одного року.

♦ Зручність

І, нарешті, передоручивши всі клопоти посередникам, ви лише побіжно берете участь в ремонті — енергозатратний процес не буде відволікати вас від звичного способу життя.

Як обрати підрядника?

На сьогодні ремонтно-будівельна галузь вкрай конкурентна, це призводить до того, що на ринку з'являється безліч компаній-«одноденок» — бригад, які пропонують виконати ремонтні роботи максимально швидко, але неякісно і дорого. Постачальники послуг заманюють клієнтів низькими цінами та експрес-термінами. Рекламна інформація, на жаль, не завжди відповідає дійсності, і зорієнтуватися серед численних «вигідних пропозицій» буває непросто. Що ж потрібно врахувати при виборі підрядної компанії?

♦ Репутація

У першу чергу, зверніть увагу на тривалість існування організації, відгуки клієнтів та незалежних фахівців. Обов'язково перевіряйте наявність реєстраційних документів і ліцензій на здійснення ремонтних робіт. Поспостерігайте за ремонтно-будівельною бригадою під час роботи, відвідавши об'єкт, — так ви зможете візуально оцінити злагодженість роботи команди, ставлення до виконання своїх обов’язків та компетентність майстрів. Віддавайте перевагу командам, що складаються з постійних, а не сезонних працівників. Будьте уважними до деталей: чи є у будівельників уніформа, в якому стані обладнання, як організовано робочий процес. Якщо підряднику немає чого приховувати, він не відмовить вам у такому візиті.

♦ Первинний кошторис

Первинний підрахунок витрат неточний. Щоб отримати замовлення, багато компаній навмисно скорочують вихідні показники, тож варто бути обережними і не спокушатися занадто низькими цінами, які впродовж ремонтного процесу можуть зрости вдвічі. Занадто низька ціна — застереження, що вам, найпевніше, виставлять солідний рахунок за непередбачені витрати і додаткові послуги. Тому при перегляді початкового кошторису потрібно звертати увагу не на число під рискою, а на вартість різних ремонтних робіт і їх кількість.

♦ Плата наперед

У авансі як у гарантії вашої клієнтської сумлінності немає нічого підозрілого. Важливо лише адекватно оцінити його розмір і характер виплат. Віддавайте перевагу поетапним виплатам, які проводитиме, зважаючи на виконання певних ремонтних робіт. Інакше ви ризикуєте потрапити в залежність від компанії і не зможете відмовитися від її послуг після завершення чергового етапу ремонту.

♦ Консультація

Зверніть увагу на характер і повноту надання інформації про проект ремонтно-будівельних робіт. Підрядник зобов'язаний вказати всі можливі ризики, запропонувати кілька альтернативних варіантів на кожному етапі робіт та надати кінцевий дизайн-проект вже під час планування. Для страхування залучіть незалежного фахівця, досвідченого виконроба, який дасть кваліфіковану оцінку компанії і здійснюватиме контроль поточних робіт.

♦ Тяганина з паперами: складання договору

Визначившись із компанією переходимо до наступного етапу — складання договору, який, за умови грамотного підходу, гарантуватиме те, що ви зможете довести свою правоту у випадку недобросовісності підрядника.

Основні пункти, які варто прописати в угоді:

— Предмет договору: обов'язки підрядника стосовно замовника + додатки з графіком робіт і детальним кошторисом.

— Права та обов'язки сторін: наприклад, виконавець повинен повідомляти про недоброякісні матеріали, про можливі ризики при експлуатації тощо.

— Терміни: початок, закінчення, загальна тривалість, штрафи.

— Вартість: вартість послуг, порядок виплат (повна/часткова передоплата, поетапна оплата, розрахунок за результатами), характер розрахунку (готівковий/безготівковий), приклад розписки.

— Приймання робіт: терміни звітності, контроль (хто здійснює?), виявлення недоліків та доопрацювання.

— Можливі ризики: хто несе відповідальність за виробничі травми або нанесення шкоди третім особам.

— Форс-мажори: зрив робіт через стихійне лихо (пожежу, землетрус, повінь тощо.)

— Термін дії документа.

— Порядок і період вирішення суперечок.

— Заключні положення.

— Реквізити сторін.

Кому довірити ремонт житла в новобудові?

Серед розмаїття столичних підрядників обирайте тих, хто має репутацію надійного, сумлінного і кваліфікованого виконавця. Радимо звернути увагу на компанію VIP-Remont, яка вже протягом восьми років надає послуги у галузі ремонтно-будівельних робіт.

Команда фахівців високого класу задовольнить бажання навіть найвибагливіших клієнтів. У мінімальні терміни VIP-Remont здійснить повний перелік зазначених у дизайн-проекті робіт і дасть змогу заощадити до 30% від середньої ринкової вартості. Компанія орієнтована на індивідуальний підхід при розробці складних перепланувань та створенні унікальних інтер’єрів в будь-яких стилях.

Отже, капітальний ремонт найкраще доручити команді фахівців. Це дасть змогу реально заощадити на матеріалах, обладнанні, зберегти сили і час, а також максимально знизити ймовірність невдач. Довіряючи своє житло підряднику, ви повинні переконатися в порядності компанії та професіоналізмі її співробітників. Не соромтесь прискіпливо перевіряти кошторис, залучати незалежних консультантів і після їхньої оцінки вносити корективи в дизайн-проект, оскільки вартість і якість виконаних робіт напряму залежить від непомітних на перший погляд нюансів і деталей.