За квітень бюджет перевиконано — зібрано 16,7 мільярда гривень податків. На цьому наголосив перший заступник міністра доходів і зборів Ігор Білоус під час традиційного щомісячного спільного звіту керівників Міндоходів. За його словами, попри складну ситуацію, особливо на сході країни, бізнес вчасно перераховував платежі.

Але попередив, що в травні з цим можуть виникнути проблеми, зважаючи на мотивацію бізнесу, падіння на 5% обсягів промислового виробництва. І через напружену ситуацію зі сходу бюджет може не доотримати понад 900 мільйонів гривень на місяць. Щоправда, він спростував інформацію про те, що Слов’янськ перестав платити податки. За першу половину травня тамтешні платники перерахували 95% коштів від минулорічних за аналогічний період. Тобто, як наголосив чиновник, схід ми не втрачаємо, повертаємо ПДВ у ці регіони, щоб там не було проблем з виплатою зарплат.

Ігор Білоус нагадав, що у квітні платникам повернули 4,2 мільярда гривень ПДВ, що більше, ніж у березні, коли відшкодували 3,7. Тож дані бізнесу обіцянки Міндоходів виконує. Це стосується й випуску ПДВ-облігацій. Відповідну урядову постанову найближчими днями винесуть на Кабмін. Триває діалог з потенційними утримувачами облігацій. Перший випуск (на 5—7 мільярдів гривень) готують у травні—червні.

Серед інших позитивних змін і те, що парламент нарешті ухвалив зміни до закону про трансфертне ціноутворення, якими відтермінував подачу звітів з 1 травня до 1 жовтня, та запровадив лояльніші штрафи на перший період. «Буде час і на доопрацювання документа, — прокоментував чиновник. — А законопроект про податковий компроміс, який розробили в Міндоходів, найближчим часом буде передано на розгляд уряду. Це крок назустріч бізнесу, виведення його взаємодії з державою у правове поле».

Позитивні тенденції фіксують і на митницях. Так, за словами заступника міністра Віталія Науменка, у квітні 2014 року спрямовано у бюджет понад 10,5 мільярда гривень, а це 95% очікуваних надходжень, які перевищують березневий результат на 2,4 мільярда. До речі, в лютому показник становив 54,1%, а в березні — 74,1.

Тобто підвищується ефективність роботи митних органів. Такі результати, за словами Віталія Науменка, свідчать не про тиск на бізнес, а, насамперед, про ліквідацію корупційних схем, посилення боротьби з контрабандою та «сірим» імпортом. Зокрема, в Україні почали оформлювати бензини, дизельне пальне, тютюнові вироби, сировину та високоліквідні товари. А ще з початку квітня працює «гаряча лінія» митниці, яка чудово стимулює діяльність посадових осіб. А оскільки на кожен дзвінок реагують перевіркою, то на місцях бояться таких скарг.

Щодо актуального для бізнесу питання визначення бази оподаткування, то департамент митної справи укладає меморандуми з суб’єктами ЗЕД, різноманітними асоціаціями. Отриману завдяки цьому цінову інформацію використовують як довідкову під час митного оформлення. Таким чином товари виводять із «сірого» імпорту, і бюджетні надходження зростають. Також Міндоходів, прагнучи викорінити зловживання й перевищення повноважень у питаннях митної вартості, розіслало два листи, в яких орієнтує митників на безумовне виконання Митного кодексу (МК) та рекомендує не вимагати безпідставно додаткові документи.

Володимир Хоменко, який курирує податкову міліцію, відзвітував про відкриті за два місяці 1400 кримінальних провадження і про подальшу їхню долю. Але важливим він вважає інше: за цей період закрили 701 кримінальне провадження, які були порушені раніше як засіб тиску на бізнес.

За його словами, триває слідство щодо дій колишнього керівництва Міндоходів, а саме незаконного повернення двох мільярдів гривень ПДВ.

Заступник міністра Михайло Ноняк, що лише два тижні тому очолив боротьбу з корупцією та контрабандою, додав: відкрито кримінальне провадження щодо дій колишнього міністра Клименка, під керівництвом якого групою осіб завдано державі збитків на понад шість мільярдів. Цих коштів не дочекалися медики, освітяни тощо.

Він наголосив, що найбільша проблема в міністерстві — це кадри, які не дуже хочуть боротися з корупцією, яка перекрила горло суспільству. Є працівники старої системи, які звикли працювати не на державу, таких — 1800. Уже змінено 140 осіб. І надалі моральні та професійні критерії відбору будуть дуже жорсткі. Кожна кандидатура проходитиме через «сито» громадської ради. Планується використовувати і поліграф для перевірки схильності людини до корупційних дій.

Показово, що за два тижні у межах боротьби з контрабандою та порушенням митних правил було конфісковано товарів на 17,9 мільйона, тоді як за чотири попередні місяці — на 42 мільйони. Накладено штрафів за відповідні періоди — 19,8 та 34,5 мільйона.

ПРЯМА МОВА

На кардинальні рішення бракує коштів

Ігор БІЛОУС,
перший заступник
міністра доходів  і зборів:

— Бюджет наповнюється не за рахунок переплат. Останні зменшуються завдяки активному просуванню боротьби з тіньовим сектором. Зокрема, зібрали майже мільярд гривень додаткових надходжень з ПДВ — такий перший результат «відбілювання» цього корумпованого податку.

Отримані від детінізації кошти стануть ресурсом для поступового (для різкого нема необхідних фінансів) зменшення і припинення переплат, а також для відшкодування ПДВ. У минулому місяці вперше показник переплат з податку на прибуток знизився на 400 мільйонів гривень, а з ПДВ — на 100.

Бізнес допустять  до реформування митниці

Віталій НАУМЕНКО,
заступник міністра:

— Розроблено основні напрями реформування української митниці, детальніше з якими можна ознайомитися на сайті Міндоходів. Уперше в країні планують залучати бізнес-спільноту до розробки стратегічних документів.

Підприємців допустять до формування концепції з чітким за термінами планом реформування митниці та практичних рекомендацій з удосконалення митної справи. Разом з бізнесом уже домовилися про першочергові заходи: напрацювання змін до МК з метою поглиблення адаптації вітчизняного законодавства до європейського, розробка моделі кадрової реформи (молодих спеціалістів, можливо, залучатимуть на контрактній основі — на рік, з подальшою оцінкою роботи та підвищенням або звільненням).