ЕКОНОМІКА 

Розвиток торгівлі між Україною та Росією є найкращим антикризовим заходом
 

Процедуру держзакупівель повинно бути спрощено для державних підприємств, які здійснюють закупівлі не за рахунок бюджетних коштів. Таку думку на брифінгу в Будинку уряду висловив міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко.

Більшість підприємств в Україні, на його переконання, слід приватизувати: «Державні підприємства, абсолютна їх більшість, мають бути приватизовані та втратити статус державних підприємств».

Оскільки держава здебільшого не є ефективним власником, проблему конкурентоспроможності підприємств слід розв’язувати шляхом їх приватизації. Саме тому, підкреслив Петро Порошенко, уряд ухвалив рішення істотно скоротити кількість підприємств, які залишаються в держвласності: «З 1 тис. 492 їх передбачається скоротити до менш ніж 300», — додав урядовець.

Для тих підприємств, які залишаться в державній власності і які не використовують кошти держбюджету, має бути суттєво спрощено чи скасовано складну процедуру держзакупівель. Діяльність же таких підприємств, особливо в питаннях реалізації закупівель, повинна залишатися прозорою.

Розповів міністр і про боргові зобов’язання, піковий період виплат за якими в цьому році для України пройшов переважно непомітно: «Після виплат, які здійснили Національний банк і Міністерство фінансів, вартість страхування наших боргових зобов’язань було дещо знижено. А вартість наших цінних паперів — підвищено».

Це означає, що сценарій песимістів, нібито цього року Україна не буде здатна виплатити за своїми зобов’язаннями, не знайшов підтвердження.  «Це вкотре підтверджує серйозні на сьогодні фінансові можливості нашої держави», — підкреслив Петро Порошенко.

А найближчими днями він планує здійснити робочу поїздку до Москви для обговорення зі своїм російським колегою скорочення кількості перешкод для доступу українських і російських товарів на ринки обох країн. За результатами 9-го засідання Комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської Міждержавної комісії, яке відбулося в Києві 27 червня, профільним міністрам у стислому режимі доручено напрацювати та запропонувати такі механізми. Це питання повинно бути опрацьоване та включене до порядку денного засідання українсько-російської Міждержавної комісії, яке відбудеться в Ялті 12 липня.

Група представників міністерства вже перебуває в Москві для напрацювання попередніх рішень, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Міністр також переконаний, що обидві сторони зацікавлені в ліквідації будь-яких обмежень, квот і захисних бар’єрів.  За його словами, це дасть змогу розвивати торгівлю і Україні, і Росії, ставши найкращим антикризовим заходом. «Мені здається, ми потихеньку наближаємося до спільного розуміння і спільних підходів до розв’язання цих проблем»,  — зазначив урядовець.

«Питання, які порушує українська сторона, — це обмеження доступу на ринки Росії. Практично є неврегульованість постачання українських труб, обмеження постачання цілої низки наших харчових продуктів. Російська сторона ставить також питання, зокрема, щодо спеціального режиму для виробників скла й сірників», — сказав міністр. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»