РЕГУЛЮВАННЯ

Зернотрейдери планують за три з зайвим тижні встигнути вивезти близько 1,5-1,8 млн тонн пшениці

Як повідомив кореспонденту «УК» голова Ради підприємців при Кабміні, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, 19 листопада буде введено заборону на продаж пшениці за кордон.  За його даними, таке рішення прийнято  минулої п’ятниці  під час наради Мінагропроду із зернотрейдерами.

— Цього року учасники ринку готові до такої заборони, — зазначив у коментарі «УК» голова Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко. — Адже її вводять цивілізовано. Влада й бізнес кожні два тижні узгоджували весь процес за столом переговорів за результатами моніторингу ринку під час нарад у Мінагропроді (на відміну від 2010 і 2011 років, коли через непрозоре квотування й різку заборону експорту трейдери втратили понад $100 млн — Авт.).

«До речі, минулої п’ятниці нас почули у міністерстві і підняли експортну планку до 5 млн тонн», — наголосив В. Клименко, додавши, що, за підрахунками УЗА, до 15 листопада буде експортовано 5,2—5,4 млн тонн. До цієї дати маємо відвантажити всі кораблі, звільнити портові елеватори від пшениці і підготувати всю інфраструктуру до ефективної роботи з кукурудзою.

Щодо того, чи вплине на світові ціни на пшеницю заборона Україною її експорту, то  Володимир Клименко зауважив, що навряд. Адже наші  можливості з експорту були заявлені раніше, й експерти їх врахували. Після того, як Україна наблизилася до заборони, ціни на біржі у Чикаго виросли лише на піввідсотка. На думку голови УЗА, єдине, що може суттєво підняти світові ціни, — рішення Росії щодо експорту. Адже там, на відміну від України, де пішли на узгодження інтересів, досі є дві групи впливу: одна виступає за заборону експорту, що дасть змогу знизити ціни всередині країні, інша — категорично проти і виступає за ринкову модель, без заборон.

«Я в це не вірю (що не буде обмежень експорту. — Авт.), — зауважив він. — Може, офіційно заборон не буде, але не будуть давати вагони чи ще щось для вивозу пшениці, тобто гальмуватимуть експорт штучно».

За даними Мінагропроду, з початку поточного маркетингового року (МР) і станом на 16 жовтня з України експортовано 7,1 млн тонн зернових. Зокрема, пшениці — 3,565 млн тонн (продовольчої — 2 896 000 тонн), кукурудзи — 2 млн тонн, ячменю — 1,437 млн тонн. Тобто фактично експортери наблизилися до межі, коли може бути введена заборона щодо експорту, насамперед пшениці.

Нагадаємо, за  меморандумом, у цьому МР трейдери мають право вивезти безперешкодно: 4 млн тонн пшениці, 3,2 млн тонн ячменю і 12,4 млн тонн кукурудзи, після — можуть вводитись обмеження. Водночас міністерство поки що не бачить підстав для цього і навіть пішло на поступки трейдерам, збільшивши до 5 млн тонн межу з експорту пшениці. І навіть більше, як обережно зауважив міністр аграрної політики та продовольства, про що повідомляє прес-служба Мінагропроду: «Експорт продовольчої пшениці буде безпосередньо залежати від гарантування продовольчої безпеки, а також від того, як пройдуть осінньо-польові роботи, тобто як буде проведена посівна кампанія».

Президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Лісітсса у коментарі «УК» зауважив, що розмови і  попередження про можливе обмеження вже почались давно, але офіційного оголошення урядом про це ще не було. Але навіть якщо це справді станеться і 19 листопада експорт пшениці таки  призупиниться, до цього часу трейдери встигнуть вивезти ще приблизно 1,5 млн тонн пшениці (зважаючи, що нині щодоби її експорт становить 50-60 тис. тонн). «За моїми даними, сьогодні вже законтрактовано майже 5,6 млн тонн, і я думаю, цей обсяг виїде за кордон», —  додав він.