Економічне співробітництво на європейському континенті було чи не головною темою зустрічі Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з його латвійським колегою Альгірдасом Буткявичусом, який перебував з візитом у столиці України.

Невпинно наближається час набуття чинності Угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. 1 січня 2016 року стане новим відліком в історії відносин нашої країни з європейським партнерами. Арсеній Яценюк укотре підтвердив незмінність нашої позиції. Навіть попри обіцяне російською стороною ембарго для вітчизняної продукції на тамтешньому ринку. «Росія вже оголосила, що запровадить ембарго на українську продукцію у разі набуття чинності Угодою про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Так от, для Росії я ще раз заявляю: угода набуде чинності з 1 січня 2016 року. А російське ембарго стане ембарго не для української продукції, а для російських громадян», — заявив глава уряду.

Тож Україна закликала Європейський Союз збільшити квоти для своєї продукції на цьому тлі можливих «сусідських» обмежень. «Литва як країна Євросоюзу прекрасно розуміє, що для нас тепер важливе завоювання нових ринків, а європейський ринок для нас є ключовим, — цитує УНІАН слова Арсенія Яценюка. — Ми цінуватимемо підтримку вашого уряду в питанні збільшення квот для української продукції, яка постачатиметься на європейський ринок у рамках цієї угоди».

У контексті енергетичної безпеки Старого Світу глава уряду пропонує оформити організацію поставок російського газу до Європи та України тристороннім протоколом у форматі Україна — ЄС — РФ. За зразком протоколу і доповненням до контракту, укладеного торік.

Свого часу Литва пройшла доволі серйозні випробування енергетичної незалежності. А нині й Україні вдалося зменшити вплив російського «Газпрому» на економіку й енергетичний сектор.

Арсеній Яценюк також запевнив колегу у виконанні українським урядом висунутих європейською стороною технічних умов для запровадження безвізового режиму з ЄС.

Литовський прем’єр-міністр підтримав позицію України на цьому непростому шляху: «Ми вітаємо і розуміємо право українців вільно подорожувати територією ЄС. Тому ще раз спонукаємо вас до повного виконання всіх умов, висунутих Європейською комісією з візової лібералізації.

Альгірдас Буткявичус також наголосив, що Литва підтримувала і надалі підтримуватиме Україну в бажанні йти шляхом демократії, реформ і верховенства права. «Засуджуємо порушення міжнародного права, яке чинить РФ щодо України. Литва ніколи не визнає незаконної анексії Криму», — чітко наголосив поважний гість.

Виходячи з поточної політичної ситуації, Арсеній Яценюк закликає світову спільноту не скасовувати санкції щодо Російської Федерації до повного виконання нею мінських угод.

«Поки не буде зупинено вогонь, поки всі російські війська не залишать Україну, поки Україна не відновить контроль над кордонами, Росія має бути під санкціями. Більше того, питання посилення санкцій повинно стояти на порядку денному, — переконаний він. — А міжнародний злочин анексії Криму також має бути покараний».

Наша сторона наполягає й на належному розслідуванні катастрофи рейсу МН17 під Донецьком влітку 2014 року. Навіть попри блокування Росією рішення Ради безпеки ООН про створення міжнародного трибуналу.

У ході зустрічі прем’єрів було також підписано такі документи: угоду між урядами двох країн щодо молодіжних обмінів та протокол між Міністерством інфраструктури та Міністерством транспорту і комунікацій Литовської Республіки.

Широкий спектр міждержавних відносин з Альгірдасом Буткявичусом обговорив і Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Він висловив упевненість, що підтримка з боку міжнародної спільноти, спільна відсіч агресору гарантуватимуть мир і в Україні, і на Європейському континенті.

Сторони особливо акцентували на необхідності підвищення обороноздатності нашої країни. Прем’єр Литви привітав реформу українських Збройних сил і заявив про готовність поділитися досвідом вступу його країни до НАТО.