З 11 листопада Міністерство соціальної політики перейшло на новий режим роботи, основою якого є надання максимальної допомоги людям, котрі в першу чергу потребують підтримки. Фахівці міністерства розробили пакет першочергових дій з посилення соціального захисту населення за напрямками, які є найбільш чутливими для українців, — сфера зайнятості, подолання заборгованості із заробітної плати, своєчасність і правильність нарахування соціальних виплат та надання соціальних послуг.

Зокрема, пакет у сфері зайнятості передбачає кілька дієвих заходів. По-перше, додаткові механізми стимулювання працевлаштування матерів, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, у тому числі на умовах дистанційної зайнятості, зазначила міністр соціальної політики України Наталія Королевська під час презентації антикризового пакета у сфері зайнятості та погашення заборгованості із зарплати. По-друге, надання права отримати ваучер на перенавчання батьків, які виховують дитину до трьох років, а також звільнених у запас військовослужбовців. По-третє, пільгове кредитування малого бізнесу, який створює нові робочі місця. По-четверте, надання дотацій роботодавцям, котрі створюють нові робочі місця для молоді.

Держава прагне повністю захищати працюючу людину. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Друга складова стимулюючого пакета — заходи зі скорочення боргів із зарплат. Цей пакет передбачає реалізацію кількох кроків, серед яких — затвердження урядом окремої постанови про заходи щодо погашення заборгованості. Проект постанови передбачає вдосконалення чинного законодавства, яке регулює питання погашення боргів. Це підвищення платіжної дисципліни на підприємствах усіх форм власності; виявлення та усунення причин несвоєчасної виплати зарплати; активізація роботи центральних органів виконавчої влади (Держпраці, Міндоходів та Пенсійного фонду); посилення контролю за своєчасною виплатою заробітної плати. А також розробка механізму задоволення вимог працівників у разі платоспроможності роботодавця за страховим принципом. Такий проект закону вже розроблено, він перебуває на узгодженні в Кабміні.

— Об’єднання Державної служби зайнятості з Державною інспекцією праці та створення Державної служби України з питань роботи і зайнятості — додатковий інструмент, який дасть нам можливість краще захистити трудові права працюючих громадян, — додає Наталія Королевська. — Головне завдання, яке ми ставимо перед цією службою, — ефективний захист не тільки безробітних, чим займається служба зайнятості, а насамперед кожного працюючого на всіх етапах його трудової діяльності. Сьогодні працююча людина може захистити і відстояти свої права або самостійно, або, в кращому разі, якщо на підприємстві є активні профспілкові організації. Нині ж ми пропонуємо інструмент, завдяки якому весь процес, починаючи з прийому на роботу і закінчуючи завершенням трудових відносин, буде повністю під контролем держави.

Щодо третьої складової — посилення соціального захисту, — то тут ідеться про вдосконалення механізму контролю за своєчасністю і правильністю соціальних виплат і надання соціальних послуг.

— На жаль, сьогодні в державі не існує інструменту, який дає можливість проконтролювати адресність, своєчасність і суму виплат, яка належить людині. Функція є, а якісного інструменту її реалізації немає. Тож для вирішення цього завдання ми пропонуємо створити Інспекцію із соціального захисту населення, — переконує міністр. — Оскільки ми отримуємо безліч звернень від людей, які зводяться до того, що послуга на папері надана, а її якість не стандартизована і не відповідає очікуванням людини. З одного боку, «галочка» поставлена, а з іншого — людина не отримала того, на що розраховувала.

Інспекція моніторитиме і контролюватиме роботу всіх соціальних служб. Тобто це такий внутрішній контролінг соціальної сфери. Щоб кожна соціальна гривня дійшла до адресата і щоб її отримували ті, хто справді має на неї право.

ТОЧКА ЗОРУ

Василь КОСТРИЦЯ,
незалежний експерт:

— З огляду на майбутню євроінтеграцію України і незалежно від того, відбудеться підписання Угоди про асоціацію у Вільнюсі у листопаді чи пізніше, ми маємо чіткі орієнтири і стандарти Європейського Союзу, до яких прагнемо. Всі три представлені Мінсоцполітики пакети тісно пов’язані з тими стандартами Євросоюзу, до яких прагнуть країни, які підписали угоду про асоціацію. Зокрема, це соціальні індикатори — заробітна плата, соцвиплати, рівень зайнятості. Серед найважливіших напрямків стратегії Європейського Союзу — те, що до 2020 року рівень зайнятості населення у віці 25–64 роки має становити 75%.

І ті заходи, як законодавчі, так і нормативні, які пропонуються сьогодні, також спрямовані на забезпечення стабільною зайнятістю якомога більшої кількості людей, на створення умов і заохочень для організації малого та середнього бізнесу тощо. Дуже важливе питання, яке, можливо, нарешті вирішиться, — це погашення заборгованості із зарплати. На жаль, ця проблема існує в Україні ще з 1995 року.

Ольга ПІЩУЛІНА,
заввідділом соціальної політики
Національного інституту стратегічних досліджень
при Президентові України:

— Запропонований пакет антикризових ініціатив зараз на часі і потрібний державі. Адже склалась неприпустима ситуація, коли кошти соціального спрямування, повністю профінансовані на державному рівні, не доходять до кінцевого отримувача. Таке явище потребує ретельної уваги та жорсткого реагування як з боку міністерства, так і місцевих державних органів виконавчої влади.

Наскільки ми розуміємо, вже цього тижня заплановано контрольні візити до регіонів, щоб перевірити якість надання соціальних послуг, вчасність соціальних виплат і з’ясувати причини затримок заробітної плати. Тож, сподіваємось, цей пакет буде ефективним.