ЧЕРКАЩИНА. У зеленій зоні Черкас розпочав роботу дитячий табір «Мрія», який підпорядковується обласній організації профспілки освітян. Як розповіла її голова Ольга Жалдак, ще у травні серед учителів та студентів профільних вишів області провели конкурсний відбір вихователів.

Багато хто з дітей уже не вперше відпочиває у «Мрії». Адже тут на них чекають нові знайомства, змагання, дискотеки, екскурсії, походи і, звичайно ж, басейн. На Черкащині в літній період планують охопити послугами оздоровлення та відпочинку понад 81 тисячу дітей. Поміж них і майже 47 тисяч — пільгових категорій.

— Окрему увагу приділимо оздоровленню дітей внутрішньо переміщених осіб. Таких 604, — зазначає заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль. З них уже оздоровлено 36. Також відпочинуть 293 дитини, батьки яких загинули чи постраждали або беруть участь у проведенні АТО.

Загалом на оздоровчу кампанію в області заплановано використати понад 19 мільйонів гривень, зокрема майже п’ять мільйонів з обласного бюджету, з місцевих — приблизно шість.

В області працюють 600 пришкільних таборів. Щоправда, не в усіх районах змогли організувати такий відпочинок. Зменшилася їх кількість у Шполянському, Черкаському, Кам’янському, Смілянському, Корсунь-Шевченківському районах, а в Монастирищенському зовсім нема. Проте попри труднощі, діти охоплені іншими видами організованого відпочинку. — Родзинкою дитячого літа, — розповів директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Валерій Данилевський, — стали мовні табори, до роботи яких залучено вчителів іноземних мов та волонтерів Корпусу миру. Працюють вони на базі загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів. На відпочинок до мовних таборів плануємо протягом літа залучити близько 1800 школярів 5—10 класів.

У юних «мрійників» з Черкас гарний настрій.Фото надане Романом КИРЕЄМ

СУМЩИНА. На околиці обласного центру працюють шість заміських таборів, які загалом приймуть понад 3,5 тисячі дітей віком від 7 до 18 років, з яких 400 — пільгових категорій. Вирує життя і в таборах інших профілів: пришкільних, праці та відпочинку, галузевих тощо — всього таких 64. У них попрацюють і оздоровлюються 15 тисяч учнів Сум.

Уперше в області організовують патріотичний молодіжний наметовий табір «Сєвєр» на честь загиблого 18-річного «кіборга» Сергія Табали (такий позивний мав юнак у зоні АТО). Передбачено, що з 8 по 16 серпня тут проведуть зміну 60 юних вихованців віком від 14 до 20 років. Уже одинадцяте літо працюватиме табір «Коловрат», який віднині матиме ім’я добровольця Романа Атаманюка. Цей молодий патріот нещодавно віддав життя за Україну в зоні АТО. Раніше Роман був у «Коловраті» бунчужним, тож зміна пройде під знаком пам’яті славетного земляка.

Обом закладам притаманні підвищена дисципліна, самообслуговування, особливий вишкіл. Підбір також не за оголошенням — приймають школярів, які готові долати побутові труднощі, цікавляться історією, займаються спортом тощо.

Як розповів учасник АТО, один з організаторів патріотичних таборів Олександр Бойко, «Сєвєр» і «Коловрат» розташуються в мальовничій місцевості на кордоні Сумського і Краснопільського районів.

ЗАКАРПАТТЯ. Понад два десятиліття в області діє єдиний в Україні табір для творчо обдарованих дітей «Гармонія». Він скликає найталановитішу юнь області до села Чинадійово, що на Мукачівщині.

Цього тижня відбулося відкриття зміни з яскравим концертом, на яке приїхали численні гості, серед них начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Юрій Глеба, голова обласної профспілки працівників культури Наталія Товтин.

Діти виконували пісні та інструментальні композиції, завдяки яким вони здобули перемогу на конкурсах. А вже за три тижні у межах звітного концерту вони продемонструють, чого навчилися під керівництвом викладачів Ужгородського державного музичного училища ім. Д. Задора.

Обласний фонд соціального страхування цього року вперше не співфінансує оздоровчу програму, тож цей тягар майже цілком ліг на профспілки. 

Роман КИРЕЙ,  Олександр ВЕРТІЛЬ,  Василь БЕДЗІР,  «Урядовий кур’єр»