Після Українсько-Російського форуму реалізується інтеграційний контракт

 

Контракт між Челябінським заводом "Уралтрак" та підприємством "Асоль" Василівського району Запорізької області був підписаний під час Українсько-Російського міжрегіонального форуму, що наразі відбувся в Єкатеринбурзі (Росія).

- Основна тема форуму - інтеграція економіки України та Уральського Федерального округу, - розповів голова Запорізької ОДА Борис Петров, який у складі офіційної української делегації брав безпосередню участь у заході. -Ми ближче ознайомилися з потенціалом кількох великих регіонів Росії. Презентували перспективні проекти, що потребують іноземних інвестицій.

Між областями країн укладено кілька взаємовигідних угод. Щодо нашого регіону, то прикладом зміцнення коопераційних зв'язків між російським та українським бізнесом можна вважати контракт про збирання бульдозерів між Челябінським заводом "Уралтрак" та підприємством "Асоль" Василівського району Запорізької області, де буде відкрито нову виробничу лінію.

На форумі були презентовані найбільш привабливі інвестиційні проекти Запорізького краю. Сьогодні в області реалізується понад 70 таких. Серед них - один з нових напрямків інвестування в економіку Запорізького регіону -вітроенергетика. Його реалізація ведеться у чотирьох приморських районах на узбережжі Азовського моря. Загальний обсяг інвестицій складає 1,3 млрд євро. Потужність вітроелектростанції - понад 1300 МВт.

Розпочато будівництво гірничо-збагачувального комбінату повного циклу. У перспективі - виробництво високоякісного залізорудного концентрату, аналогів якому немає на території СНД. Реалізація цього проекту дасть можливість створити більше 4 тис. робочих місць на підприємстві та 15 тис. - у суміжних галузях. Вартість - майже мільярд доларів. Інвестор зацікавлений у співпраці з російською стороною та залученні інвестицій у розмірі 30% вартості проекту.

Серед перспективних задумів Запорізької області - Бердянський морський торговельний порт, найбільший на південному сході України вантажопасажирський аеропорт у Запоріжжі, а також аеропорт у курортному місті Бердянськ. Інвестиційна привабливість Бердянського аеропорту зумовлена розвиненою інфраструктурою понад 100 санаторно-курортних та оздоровчих закладів. Щорічно тут відпочивають сотні тисяч курортників.

Українсько-Російський форум став черговим важливим кроком у зближенні двох країн і укріпив взаємовигідні відносини. Російська Федерація протягом тривалого часу залишається головним торговельним партнером Запоріжжя. За підсумками восьми місяців експорт з області до Росії склав 37% від загального обсягу поставок продукції підприємств краю до інших країн. Серед них - автомобілі, спеціальні сталі, авіадвигуни, трансформатори, холодильне обладнання. Імпортні поставки з Росії до Запорізької області становлять 35% від загального обсягу імпорту. Це здебільшого сировина для металургійної, машинобудівної, нафтопереробної галузей, механічне обладнання для модернізації виробничих потужностей.

Обсяги зовнішньої торгівлі товарами та послугами між Запорізькою областю та Російською Федерацією лише за перше півріччя досягли $800 млн, збільшившись майже на 30%. Основні підприємства-експортери: ВАТ "Мотор Січ", ВАТ "Запоріжтрансформатор", ДП "Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро "Прогрес", ДП "Бердянський морський торговельний порт".

Укладання нових вигідних угод дасть змогу у подальшому налагоджувати відносини з російськими партнерами та забезпечить нові канали збуту продукції запорізьких підприємств.