Герой народного анекдоту, котрий вважав, що картоплю треба садити вночі, аби оті гемонські колорадські жуки не побачили, напевне, мав рацію. Інакше чому б чернігівці вирішили ще й поливати городину лише після того, як добре стемніє?

Уявіть собі картину: у чорну-пречорну ніч на чорних-пречорних грядках швендяють чорні-пречорні постаті… То не сновиди і не примари, а такі собі прості порядні городники цілком таємно, аби жоден шкідник не пронюхав, поливають капусту… Щоправда,  конспірацію час від часу порушують сердиті перешіптування подружжя:

— Ти чого отам товчешся? Відступи крок назад! Не бачиш, що моркву топчеш?

— Звісно, не бачу! У мене в лобі фар немає! Світи краще!

— Так батарейка в ліхтарику сіла! Ну куди ти ото ллєш? То пень від старого горіха!

— Та ні, то капустина! Пень правіше…

— Добре сусіду, у нього прилад нічного бачення є…

— І що він у ньому роздивився? Полив з півдесятка сусідських котів, котрі до його Мурки на гулі збіглися! А гарбузи при тому витолочив. Ох і лаялася ж сусідка!

А якщо серйозно, то городні шкідники у цій ситуації ні до чого. Просто власники будинків у приватному секторі одержали папірці з витягом із рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради: «Громадянам, які мають в особистому користуванні присадибні ділянки, дозволяється використовувати воду з міського водопроводу на полив з 23.00 до 6.00 години без використання шлангів, не перевищуючи норму поливу 6 літрів на 1 квадратний метр, 90 днів на рік».

Ніхто не сперечається: технологічно таке рішення напевне цілком виправдане. Без сумніву, фахівці наведуть на його користь безліч вагомих і переконливих підстав. От тільки як його втілити в життя? На світанку до 6-ї години не так багато часу для того, щоб побігати з лійкою від крана до грядок: якщо, скажімо, треба полити дві сотки, то за розрахунками, які здійснюються «виходячи з кількості поливних днів на рік та розміру площі зелених насаджень», і пам’ятаючи про означені 6 літрів, на цю ділянку щодня слід вилити 1200 л води. Це 120 10-літрових лійок. Навіть якщо взяти практично нереальні мінімальні терміни — 2 хвилини на один «оборот» — на цю роботу потрібно 240 хвилин, тобто чотири години.

От і виходить, що в будь-якому випадку треба запасатися ліхтариками, бо нічний полив неминучий. Але ж не всі ми — «сови» за своїм добовим режимом! А як виходити з ситуації «жайворонкам» та громадянам, котрим о 8-й ранку слід бути на роботі?

Тим часом для багатьох чернігівців ті городні грядки — неабияка продовольча підтримка. На базарі за кожен пучок петрушки треба платити дзвінкою монетою. А молоді овочі взагалі не кожному по кишені. Інша річ, коли все своє, свіже і завжди під рукою. Та без води на поліських піщаних ∂рунтах хіба що будяки ростуть. Як на гріх, ще й небесна канцелярія  вологу економить, бризкати на городи не поспішає.

Не шукати ж справді якогось новітнього «мічуріна», щоб схрестив помідори з верблюжою колючкою!