Біля входу до адміністративного приміщення агрофірми «Вікторія», що в селищі Жовтневе, височіють кілька зеленошатих ялинок. За кілька днів на одній з них з’являться новорічні іграшки, традиційний «дощик», гірлянди, а в повітрі запахне світлим і добрим святом Нового року.

Традицію прикрашати селищну ялинку започаткували торік місцеві аграрії. Схоже, що так вони розпочали заповнювати ще одну сторінку у власному виробничому та соціальному літописі.

Про будні, досягнення і перспективи флагмана аграрної  Сумщини кореспондентові «Урядового кур’єра» розповідає генеральний директор ТОВ «Агрофірма «Вікторія» Сергій БОНДАРЕНКО.

 Сергію Миколайовичу, незабаром Новий рік. Торік напередодні дня Святого Миколая ви запропонувалиГенеральний директор  ТОВ «Агрофірма «Вікторія»  Білопільського району на Сумщині Сергій Бондаренко влаштовувати селищну ялинку. Можна здогадуватися, чому саме, однак це чималий додатковий клопіт, до того ж жоден виробничий статут чи параграф не зобов’язує вас  займатися ще й ялинкою.

— Найкраще жити і працювати не за статутами чи параграфами, а за велінням серця чи душі. Я в цьому впевнився на власному досвіді. Тож і ялинка — один з результатів такого життєвого принципу.

Ви б побачили, скільки радості, світла і щастя принесла наша зелена красуня, коли її зодягли в новорічний наряд! Особливо дітлахам. Після цього не виникло жодного сумніву, щоб відмовитися від такого починання. Тепер це стане традицією для всього Жовтневого.

 Чим пам’ятний для вас і для господарства рік, що минає?

— Щодо виробничого аспекту, то 2014-й знаковий і важливий. Адже наприкінці 2013-го «Вікторія» підписала контракт на співпрацю зі світовим лідером з вирощування насіння американською компанією «Піонер». Ідеться про вирощування насіннєвого матеріалу кукурудзи.

Це справжній міжнародний прорив не тільки агрофірми, а й Білопільського району та Сумщини загалом. Відтепер маємо 1560 гектарів ріллі, що перебуває на особливому контролі і наших, і закордонних спеціалістів.

Перші отримані результати не просто подають надію, а додають упевненості й оптимізму. Вже маємо попередні позитивні висновки однієї з австрійських науково-дослідних лабораторій: «Вікторія» на правильному шляху.

 Чи складно було стати партнером такої відомої компанії?

— Дуже складно. Адже самого бажання замало. Міжнародний рентген був особливо ретельним і вимогливим. Досліджували десятки аспектів, починаючи з характеристики земельних угідь і відповідної техніки,  закінчуючи кадровим складом. Але ми витримали екзамен і, сподіваюся, до 2018 року, як це передбачено контрактом, зможемо розвинути успіх.

До того ж тепер агрофірма має власну зрошувальну систему Vestern, яка у разі засухи завжди готова запропонувати полям рясний дощ.

 Ось уже третій рік поспіль в опалювальний період господарство обходиться без природного газу. Наскільки складно було відвикнути від думки, що він незамінний?

— Із  2011 року замість російського блакитного палива почали використовувати  альтернативне — брикети з відходів соняшникового виробництва, які виготовляємо на власній виробничій лінії.

До цього змусили самі обставини. Аби взимку обігріти адміністративне приміщення, об’єкти соціальної сфери — їдальню, гуртожиток, виробничо-технічну лабораторію тощо, або загалом майже 5 тисяч квадратних метрів, за газ потрібно заплатити 55—60 тисяч гривень на місяць. Тобто за сезон — близько 400 тисяч.

А брикети власного виробництва у багато разів дешевші. За опалювальний сезон їх виробляємо і спалюємо 300—350 тонн, що цілком досить для п’яти твердопаливних котлів, придбаних на одному з промислових підприємств міста Лебедина Сумської області.  Завдяки цьому протягом двох останніх років нам вдалося заощадити майже 800 тисяч гривень, а з урахуванням початку нинішнього опалювального сезону — майже мільйон.

Соняшникові брикети за теплотворними властивостями нічим не поступаються, приміром, дубовим дровам і дають змогу підтримувати в приміщеннях оптимальну температуру весь опалювальний період.

 Цього року агрофірма надала різних видів благодійної допомоги на розвиток місцевих територій та бійцям АТО майже на мільйон гривень.

— Спонсорство і благодійність — неодмінні елементи стилю і характеру нашого господарювання. Адже так вдається підтримувати місцеві  громади, на територіях яких господарюють наші аграрії.

Так, у Білопільському районі істотну матеріальну допомогу отримали 12 сільських і селищних та Білопільська міська ради. Це насамперед  облаштування спортивного майданчика у Жовтневій школі, ремонт водогону в Улянівці, послуги автотранспорту, підтримка футбольної команди «Вікторія», яка останнім часом демонструє по-справжньому чемпіонську гру, та місцевої церкви Іоанна Богослова тощо.

Окремий вагомий рядок — допомога бійцям у зоні АТО. Агрофірма за власний кошт придбала і передала воїнам тепловізор, військову амуніцію, харчові продукти тощо — загалом майже на 150 тисяч гривень.

Але наша допомога має одну велику особливість: вся вона конкретна і адресна, тобто обходимося без посередників.

У виробничо-технічній лабораторії ПАТ «Лебединський насіннєвий  завод» завідувач Людмила Гайдабрус (праворуч) та лаборант  Олена Зимогляд. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

 — Розмір орендної плати за користування земельними паями у вашій  агрофірмі — один з найвищих на Сумщині. Він становить 5 % оцінної вартості наділів.

— Економічна динаміка розвитку всіх галузей і сегментів дає змогу повністю і вчасно розраховуватися із селянами за оренду земельних паїв саме в такому обсязі. Станом на 1 грудня розрахувалися більш як на 80%. Найближчими днями всі власники землі отримають оплату в грошовому чи натуральному вигляді — за побажанням кожного орендодавця.

 У господарстві потужна профспілкова організація, завдяки якій селяни мають пакет соціальної захищеності.

— Так, профком, із яким тісно співпрацюємо, очолює ініціативна і відповідальна Надія Онищенко. Найвагоміше наше спільне досягнення — навіть у так зване міжсезоння селяни не стають на облік у центр зайнятості, бо їм знаходимо роботу.

Загалом же для адміністрації й профкому стало правилом конкретними справами турбуватися про кожного працівника.

 Які надії покладаєте на 2015 рік?

— Насамперед мріємо про мир в Україні й на всій землі. Щоб селяни плекали хліб, виконуючи історичну місію, а всі працювали і раділи кожному дню.

Найближчим часом розраховуємо наростити власні елеваторні потужності — для цього готуємо відповідну документацію, акумулюємо кошти тощо.

Назва господарства зобов’язує бути аграрним лідером не лише Сумщини, а й України.

До цього прагнули і будемо прагнути.

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

P.S.Селище Жовтневе — мала батьківщина власкора «Урядового кур’єра». Провівши день у господарстві, з особливою приємністю впевнився: традиції, які ще в 1960-х роках започаткував уславлений організатор аграрного виробництва Герой Соціалістичної Праці Іван Данилович Мусієнко (до речі, біля адмінкорпусу агрофірми, на узвишші, йому встановлено пам’ятник), — у надійних руках молодого і талановитого керівника.

ДОСЬЄ «УК»

Сергій БОНДАРЕНКО. Народився 1975 року в селі Черванівка Білопільського району на Сумщині. Має вищу аграрну освіту за спеціальністю «інженер-механік». Агрофірму «Вікторія» очолює з 2010 року.

Ось такі брикети із соняшникових відходів виготовляє оператор  Сергій Богатиренко. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

ДОВІДКА «УК»

ТОВ «Агрофірма «Вікторія» — базове господарство групи компаній «Лебединський насіннєвий завод», що в селі Лебедин Шполянського району на Черкащині. До її складу входять ТОВ «Довіра-06», «Білопільська аграрна компанія», «Верес», «Князівське», «Білопілля-трансагро», «Буринь-інвест», які ведуть господарську діяльність на території Білопільського, Буринського та Недригайлівського районів Сумської області.

В обробітку — майже 30 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь, на тваринницьких фермах утримують 2,5 тисячі голів великої рогатої худоби, зокрема тисячу корів дійного стада.

У колективі — понад 350 працівників, у пікові періоди сільськогосподарських робіт їхня кількість подвоюється. Із цього року до традиційної спеціалізації — виробництво зернових, технічних культур та тваринницької продукції — додалося вирощування насіння кукурудзи у тісній співпраці зі світовим лідером з вирощування насіння американською компанією «Піонер».

На базі «Вікторії» діє Сумська філія ПАТ «Лебединський насіннєвий завод».

Один з найбільших платників податків до бюджетів різних рівнів Сумської області і провідний — у Білопільському районі.