Традиційно робота Пенсійного фонду зводиться до фінансового аспекту: виплати пенсій. Однак є й інша, не менш значима грань діяльності цього важливого соціального відомства. Це співпраця його працівників з пенсіонерами, зрештою, щоденне спілкування з тими, хто часто позбавлений цієї найбільшої, за визначенням письменника-класика, розкоші. Про те, як ця робота організована на Слобожанщині, кореспонденту «УК» розповідає начальник головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області Сергій ГРИЦАЙ.

 Сергію Михайловичу, протягом останніх місяців не раз чув про впровадження нових форм і методів роботи вашого управління з пенсіонерами. Чим обумовлене і продиктоване таке оновлення?

Начальник головного управління ПФ України в Сумській області Сергій ГРИЦАЙ— Одним-єдиним чинником — підвищенням нинішніх стандартів соціальної політики, що передбачають насамперед посилення уваги держави до пенсіонерів, орієнтують роботу соціальних установ на поліпшенні якості надання послуг.

Власне, Пенсійний фонд України ніколи не був лише «касою» з видачі пенсій, як дехто вважав, а постійно вдосконалював і розширював сферу надання соціальних послуг, дбаючи про вдосконалення рівня обслуговування громадян. Зокрема, в чотирьох управліннях фонду області з березня минулого року створені відділи прийому документів та обслуговування громадян, які працюють за принципом «єдиного вікна». До кінця року цю схему впровадимо в усіх містах обласного підпорядкування та 15 районах. Частка запровадження принципу «єдиного вікна» зросте з 21% до 79%.

Проводимо широку роз’яснювальну роботу з різних питань, враховуючи інтереси населення. Застосовуємо як перевірені часом форми та методи, так і шукаємо нові. Скажімо, серед традиційних — це зустрічі за місцем проживання і виїзні прийоми. Вони, передусім, розраховані на пенсіонерів та людей передпенсійного віку, які мають запитання до наших фахівців щодо нинішнього пенсійного забезпечення чи його перспектив.

Зустрічаємося з членами трудових колективів. Їх умовно можна поділити на дві групи: ті, хто замислюється над близькими чи далекими перспективами свого пенсійного майбутнього, і ті, хто на кшталт героїні «Віднесених вітром» — «я подумаю про це завтра» — вважають, що перейматися цими питаннями не на часі.

Але отримавши інформацію від представників органів фонду, відкривають для себе чимало цікавого: щодо правил обчислення пенсії, умов набуття страхового стажу, необхідного для її нарахування, особливостей призначення пільгових пенсій, можливостей дочасного виходу на відпочинок чи навпаки — продовження трудової діяльності. Цей спектр питань пов’язаний з іншими — легальною зайнятістю, сплатою страхових внесків, дотриманням законодавства про оплату праці.

 Сумська область активно культивує роботу «мобільних офісів»…

— Так, і наші працівники беруть участь у їхній роботі спільно з представниками управління праці та соціального захисту населення, територіальними центрами обслуговування громадян, іншими соціальними установами. Запровадження на обласному рівні роботи «мобільних офісів» дає можливість жителям найвіддаленіших населених пунктів отримати комплексні інформаційні послуги.

Уже тривалий час практикуємо заняття чи лекції в різних навчальних закладах на пенсійну тематику, дні відкритих дверей в управліннях. До речі, старшокласники, учні та студенти активно цікавляться пенсійним законодавством.

 А які саме нові форми роботи з населенням ви впровадили?

— З жовтня за чітким графіком організовуємо виїзні прийоми в соціальних установах для людей похилого віку. Раніше вони не мали системності, а тепер проводитимуться щомісяця управліннями, на території яких є інтернатні та лікувальні заклади, центри, де обслуговуються літні люди.

У листопаді розпочали спільний з центрами зайнятості проект щодо надання інформаційних та консультативних послуг з використанням мобільних центрів профорієнтації.

Ще одна наша ініціатива: привітання пенсіонерів області, яким виповнилось 90, 95, 100 років і більше. У день їх народження представники фонду відвідують і вітають ювілярів, цікавляться, які у них проблеми, і в разі чого негайно реагують й у межах компетенції вирішують. Досить часто їм важко пересуватися, отож життєвий простір обмежений квадратними метрами квартири, у кращому разі подвір’ям приватного будинку. А що вже говорити, аби дістатися соціальних установ для з’ясування тих чи тих питань…

А яка соціальна установа «найрідніша» для пенсіонера? Звісно, Пенсійний фонд. Тому зустрічаємося і спілкуємося віч-на-віч з конкретною людиною і розв’язуємо конкретні проблеми. Сьогодні всі територіальні управління фонду зорієнтовані на вивчення пенсійних та загалом соціальних клопотів заслужених пенсіонерів, і передусім тих, які перетнули 90-річний життєвий рубіж.

Активізували спілкування з лідерами громадських організацій, агітуючи їх стати посередниками між Пенсійним фондом і громадянами. Адже очільники громадських організацій добре знають клопоти людей, у тому числі й пенсійні, відповідно інформуватимуть про них, а ми, у свою чергу, вирішуватимемо ці питання.

Нам цікаво почути пропозиції та ініціативи від громадськості. Вже зустрічалися з представниками організацій ветеранів та інвалідів. Вони долучаються до наших акцій, зокрема «Привітання пенсіонерів 90+».

На часі ще одне корисне і цікаве починання. 10 січня Сумщина святкуватиме 75-ту річницю створення регіону. Спільно з кількома обласними виданнями готуємо серію публікацій на тему «Ровесники області». Це будуть розповіді про 75-річних жителів, які народились 10 січня 1939 року, їх трудовий шлях, життєві історії, які можуть слугувати прикладом для молодших поколінь.

Проводимо моніторинг громадської думки щодо діяльності Пенсійного фонду. За результатами 9 місяців понад 90% громадян, які звертались до управлінь, задоволені повнотою отриманих відповідей.

Тож і надалі поглиблюватимемо такий діалог та вчасно і в повному обсязі виплачуватимемо пенсії. До речі, протягом трьох років місячна пенсійна виплата в області зросла майже на 80% і становить понад 500 мільйонів гривень.

Олександр ВЕРТІЛЬ, 
«Урядовий кур’єр» 

ДОСЬЄ «УК»

Сергій ГРИЦАЙ. Народився 1959 року в селі Лукашівка Великописарівського району на Сумщині. Має педагогічну й економічну вищі освіти. Кандидат педагогічних наук та доктор філософії. Депутат Сумської обласної ради. Президент Федерації волейболу Сумської області.

В органах держслужби працює понад 27 років. Очолював Липоводолинську та Лебединську РДА, був заступником голови Сумської облдержадміністрації. З 8 липня 2013-го — начальник головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області.

ДОВІДКА «УК»

Торік в області проведено 3,5 тисячі заходів інформаційно-роз’яснювального характеру, в яких взяли участь майже 99 тисяч осіб. За 9 місяців цього року відбулося 2,5 тисячі зустрічей, якими охоплено понад 74 тисячі громадян. Використання різноманітних форм та методів ведення роз’яснювальної роботи дає змогу щорічно інформувати 20% жителів краю.