Виконуючий обов’язки міністра внутрішніх справ Арсен Аваков виконав одну з вимог Майдану і підписав наказ про ліквідування спецпідрозділу «Беркут». Натомість пообіцяв, що буде сформовано нову службу, яка забезпечуватиме захист громадського порядку. Як тільки основні положення будуть напрацьовані, їх обов’язково презентують суспільству.

Реакція на цей наказ була миттєвою. У Севастополі були озвучені заяви, що спецпризначенці не будуть його виконувати, а в столиці частина бійців взагалі залишила підрозділ, прихопивши із собою зброю.

В Україні не повинно бути підрозділів, які воюють із власним народом. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Люстрація почалася з міліції

З вимогою розпустити «Беркут», загони якого брали участь у силовому розгоні Євромайдану, раніше виступали депутати Верховної Ради від фракції «Свобода». Відповідний законопроект зареєстровано у Раді 23 лютого. Проте спікер Олександр Турчинов, на якого тимчасово покладено обов’язки Президента, підкреслив, що його потрібно доопрацювати, оскільки після ліквідації підрозділу хтось повинен захищати громадян країни. Лідер «Свободи» Олег Тягнибок пообіцяв, що на місці «Беркута» буде створено «справді народну патріотичну структуру, яка виконуватиме відповідальні завдання».

Тезу, що в країні не повинно бути спецпідрозділів, які воюють з власним народом, підтримали й інші депутати. «Спецпідрозділ «Беркут» має бути розпущено без жодних передумов, має бути створений новий спецпідрозділ, який ніколи не виконуватиме наказів проти свого народу, а боротиметься зі злочинністю, — заявив народний депутат В’ячеслав Кириленко. — Всі правоохоронці повинні пройти переатестацію, а ті, хто винен у злочинах, мають бути звільнені. Все це стосується й інших силовиків, велика кількість яких брала участь у виконанні злочинних наказів, але й велика кількість яких відмовлялася від виконання злочинних наказів. Тут треба провести межу. Адже є ті, хто винен, — вони мусять відповідати. Але були й ті, хто, навпаки, боровся за честь армії».

Нагадаємо, спецпідрозділ «Беркут» було сформовано при територіальних управліннях МВС наприкінці 1980-х років. Його основним завданням була охорона громадського порядку в місцях зі складною кримінальною ситуацією, під час проведення масових заходів та при виникненні надзвичайних ситуацій. Щоправда, замість того, аби охороняти правопорядок, бійці за найліпшої нагоди показово демонстрували свою силу. Особливо під час футбольних матчів, «тренуючись» на фанатах. Неодноразово доходило до того, що били навіть жінок. Для прикладу — випадок, який стався 2012 року, коли бійці спецпідрозділу «перевиховували» вболівальників після матчу між «Динамо» та «Арсеналом». «Здавалося, що беркутівці остаточно втратили розум, — зазначала одна з постраждалих. — Я мало не впала, мене били по обличчю й ногах».

А під час протистояння правоохоронців і мітингувальників у центрі Києва «Беркут» і міліціонери побили вагітну жінку, після чого в тієї стався викидень, повідомила у Фейсбуці її адвокат Ксенія Проконова.

Не жаліли ні жінок, ні дітей

Після відсторонення Януковича від влади підрозділи «Беркута» покинули центр української столиці і повернулися до місць дислокації. Частина бійців склала зброю і перейшла «на бік народу». За неперевіреними даними, деякі, побоюючись за своє життя, виїхали з України в Білорусь або РФ.

«У складі Міністерства внутрішніх справ дуже багато різних спецпідрозділів. Майже кожне відомство має свій спецпідрозділ: «Сокіл», «Беркут», «Грифон», «Ягуар», «Кобра» — цей список можна продовжувати, — зауважує народний депутат Микола Джига. — Тільки-но Україна стала незалежною державою, таких «хижаків» з’явилося дуже багато. Навіщо вони в такій кількості? Щодо злочинців справді має бути правова, агресивна політика. Для того, аби знешкоджувати організовані злочинні угруповання. Але функція міліції — забезпечення правопорядку, захисту, гарантія прав і свобод громадян. Сьогодні МВС є гарантом громадської безпеки в країні і частиною влади. А влада сама по собі є сферою обслуговування населення. Увесь світ вчить технології обслуговування людей, підвищуючи якість. І саме це треба враховувати, реформуючи ті чи ті спецпідрозділи. Не можна просто змінити вивіску і назвати «Беркут», скажімо, лелекою. Якщо такі підрозділи в майбутньому створюватимуть, потрібно відразу передбачити, що вони мають захищати населення, щоб ніколи більше до людей не застосовували силу».

На думку народного депутата Віктора Швеця, потрібно в найкоротший термін напрацювати комплексну реформу правоохоронних органів, аби з’явилися нові критерії щодо роботи міліції.

«Ще три роки тому, коли я був головою комітету, який займався правоохоронною діяльністю, ми підготували цілісну концепцію реформування правоохоронних органів. Наявність такої великої кількості підрозділів не дає можливості належним чином їх контролювати, в тому числі з точки зору громадськості, — зазначає політик. — Я за те, щоб міністр вніс концепцію з реформування органів внутрішніх справ, аби стало зрозуміло, що нам робити не лише з «Беркутом», а й з іншими підрозділами.

Країна повинна мати підрозділи, які боротимуться з тероризмом, з бандитизмом, але вони мають виконувати саме такі функції, а не боротися з мирними протестам. Нині зрозуміло, що міліції в тому вигляді, який ми бачимо нині, не повинно бути в Україні. Треба переходити на європейські стандарти. Це має бути такий правоохоронний орган, який захищатиме права громадян, а не порушуватиме їх».

А поки українські політики розмірковують, що робити далі, на розгляд Державної думи Росії внесено законопроект, згідно з яким бійцям українського спецпідрозділу міліції «Беркут» запропонують роботу в МВС Росії. «Звернімося до керівництва країни, нехай усім бажаючим з «Беркута» сьогодні в МВС Росії нададуть роботу», — запропонував глава фракції «Справедлива Росія» Сергій Миронов.