ДАТА

Притягують скромні видання Василя Симоненка "Лебеді материнства", "Народ мій завжди буде", "У твоєму імені живу". Прості за оформленням, але якої сили книжки! Поруч - інших відомих авторів. І здається, що зустрічаєшся зі старими друзями і водночас вчителями. Адже читано ті твори і перечитано.

Ось, приміром, добірка Анатолія Погрібного. Його лекції слухав у Київському університеті. Запальні, переконливі. Так писав і жив, відстоюючи рідне слово. Що не автор - то цілий світ. Володимир Сосюра, Павло Тичина, Михайло Стельмах, Олесь Гончар, Анатолій Дімаров, Борис Олійник, Ліна Костенко...

- Шевченківська премія, - каже заступник директора музею Дмитро Палій, - заснована 20 травня 1961 р. з назвою Республіканська премія імені Т. Г. Шевченка. У 1970-1999 роках вона мала назву Державна премія України імені Т. Г. Шевченка. З нинішньою назвою премія почала вручатися з 2000 року.

Нагородження Національною премією України відбувається щороку у великий для України день 9 березня - день народження Тараса Шевченка. Це - найвища державна нагорода за творчість в галузі культури, літератури і мистецтва. За 50 років її отримали 600 чоловік і 9 колективів.

На виставці експонуються ті твори лауреатів Шевченківської премії, які увійшли до історії книгодрукування України: книжкові видання письменників, літературознавців, перекладачів, мистецтвознавців, істориків, публіцистів (понад 200 назв), а також графіка художників-ілюстраторів книг. Доповнюють експозицію видання серії "Бібліотека Шевченківського комітету" (понад 30 назв), випущені у світ різними видавництвами.

Виставка автентична щодо років нагородження премією: експонуються ті видання, які розглядав Шевченківський комітет у процесі відбору і голосування, а не пізніші їх перевидання. Готуючи її, музей і секретаріат Шевченківського комітету прагнули вшанувати Шевченківських лауреатів і привернути до їхньої творчості увагу молодих сучасників, для яких ранній період Шевченківської премії вже сприймається як далека історія, а прочитати ті твори можна лише в бібліотеках, оскільки сучасних перевидань майже немає.