Нещодавно прокуратура Запорізької області повідомила про підозру в одержанні неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище (ч. 3 ст. 368 КК України). Ним виявився заступник начальника митного посту Міжнародного аеропорту «Запоріжжя», який пристав на пропозицію і отримав звичайнісінького хабара. За результатами проведених спільно зі співробітниками СБУ слідчо-оперативних заходів посадовця затримали. Встановлено, що він одержав від представника однієї з авіаційних компаній 2200 доларів США за забезпечення її пасажирам найсприятливіших умов проходження митного контролю та оформлення в аеропорту м. Запоріжжя. Досудове розслідування проводить слідчий відділ прокуратури області.

За даними прокурора відділу прокуратури області Романа Парфенова, зараз вирішується питання щодо  обрання підозрюваному запобіжного заходу. Санкція інкримінованої статті передбачає 10 років позбавлення волі.

У Запоріжжі засуджено і податківця-хабарника, колишнього старшого слідчого МГУ ДФС — Центрального офіса з обслуговування великих платників податків К., що отримав 10 000 гривень хабара за відмову від кримінального переслідування директора одного з підприємств, який порушив податкове законодавство. Як зазначив прокурор відділу прокуратури Запорізької області Федір Євсюков, свою провину в інкримінованому злочині (ч. 3 ст. 368 КК України) колишній податківець так і не визнав. Проте Орджонікідзевський райсуд Запоріжжя виніс йому обвинувальний вирок: п’ять років в’язниці з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах, пов’язані з виконанням функцій представника влади строком на два роки, та з конфіскацією майна і скасуванням спецзвання «капітан податкової міліції».

Військові також вирішили викорінити зі своїх лав корупцію, оскільки недавно було викрито кілька хабарників, які наживалися на мобілізації. Тому в Запорізькому облвійськкомісаріаті пройшов День спільної роботи військових з правоохоронцями задля посилення боротьби з корупцією та викорінення цього жахливого явища й у військовому середовищі. Начальник відділу по боротьбі з хабарництвом управління захисту економіки в Запорізькій області департаменту захисту економіки Нацполіції України Вадим Тимошенко ознайомив військових з основними положеннями Закону України «Про запобігання корупції», наполягаючи на необхідності виконання всіх вимог антикорупційного законодавства.

Усього 74 протоколи про вчинення адміністративних корупційних правопорушень спрямували торік до суду правоохоронні органи Запорізької області. Із них 67 уже розглянуто, на винуватих осіб накладено адмінстягнення. Так, за даними Федора Євсюкова, серед притягнутих до відповідальності 10 працівників органів місцевого самоврядування, 30 депутатів місцевих рад, п’ять — держслужбовців (усі — працівники райдержадміністрацій), по три податківця й службових осіб пенітенціарної служби, один працівник органів внутрішніх справ. Зокрема до відповідальності за ч. 3 ст. 172-6 КУпАП (порушення вимог фінансового контролю) притягнуто й колишнього голову Запорізької райради пана Гоменюка (посадова особа органу місцевого самоврядування третьої категорії) за невідображення в декларації про майно та доходи відомостей про нерухоме майно членів його сім’ї.