ПЛАНИ. «Сьогодні йде активна підготовка державних підприємств системи резерву до прийому та зберігання зерна. Думаю, через тиждень Держрезерв зможе почати процедуру його закупівлі», — повідомив в.о. голови Держрезерву Михайло Колісниченко. 

За його словами, найближчим часом Держрезерв має намір підготувати і затвердити зміни плану закупівель зерна нового врожаю. Наразі агентство вивчає власні фінансові можливості для їх організації. Передбачається, що для цих цілей Держрезерв зможе вишукати близько 60 млн грн. На уточнююче запитання «УК» «звідки?», Михайло Колісниченко відповів: з продажу деяких матеріальних цінностей, термін збереження яких добігає завершення у зв’язку з плановими процесами реалізації. Це дизпальне, масло моторне, гас, жесть тощо. Про продовольчі товари не йдеться.

Крім того, за інформацією прес-служби Держрезерву, керівництво агентства вже підготувало лист до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про виділення додаткового фінансування закупівель зерна для виконання доручення віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва щодо забезпечення продовольчої стабільності на ринку українського зерна. Водночас Михайло Колісниченко відмовився назвати суму, про яку йдеться, обсяги запланованих закупівель, як і кількість перехідних залишків зерна на складах. Сказав лише, що закупівлі здійснюватимуться за процедурою державних закупівель та що основним товаром закупівлі буде продовольча пшениця.

На думку аграрних експертів, закласти у державну комору продовольчу пшеницю — це розумне державницьке рішення, зважаючи, що її буде мало і навіть бракуватиме на внутрішньому ринку та за нинішніх низьких цін на збіжжя. Головне зараз, — не втратити час. «Цілком можливо, що внутрішня ціна на неї восени перевищить загальносвітову», — припустив гендиректор ТОВ «Укрзернопром Агро» Євген Ленг.