БЕЗПЕКА НА ДОРОГАХ

 Оновлене законодавство полегшить життя водіям – відтепер з 13-ти причин зупинити  ваше авто залишилося всього… 12

 Державтоінспекція констатує стабільну тенденцію до зниження кількості дорожньо-транспортних пригод, у яких загинули або постраждали люди. І справді, аварій із сумними наслідками цього року поменшало майже на 10% проти відповідного періоду торік. Ця статистика свідчить, що врегульовані норми законодавства і відповідна організація роботи підрозділів ДАІ дають свій, хоча поки й скромний, але результат. 

Паралельно триває розробка низки інших нормативно-правових документів, покликаних підвищити ефективність діяльності Державтоінспекції, повідомили в  Держдепартаменті ДАІ МВС України. Зокрема, й шляхом виключення невластивих автоінспекції функцій, спрощення процедур надання послуг тощо. Початок уже зроблено — завдяки внесеним змінам у деякі законодавчі акти щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень у співробітників ДАІ трохи поменшало причин для зупинки транспортних засобів. Приміром, тепер не допускається зупинка автомобілів на дорозі для перевірки їх технічного стану за відсутності очевидних ознак несправності, повідомив ЗМІ головний інспектор відділу організації роботи дорожньо-патрульної служби ДАІ МВС України Олег Сірий. Не зупинятимуть автоінспектори й водіїв, котрі мають так звану  агресивну манеру водити авто, — за умови, що вони не порушуватимуть ПДР.

Виключними підставами для того, аби вас «тормознули», залишаються: порушення Правил дорожнього руху водіями; відсутність номерного знака або якщо він не відповідає загальноприйнятим стандартам чи закріплений не там, де належить, закритий чи забруднений до такої міри, що важко чітко визначити символи з відстані 20 метрів; ознаки очевидної технічної несправності; наявність даних про причетність авто, водія, пасажирів або вантажу до скоєння ДТП, злочину чи адміністративного правопорушення; перебування машини в розшуку; наявність даних про використання транспортного засобу з протиправною метою; потреба опитати водія чи пасажирів про обставини ДТП, злочину чи іншого правопорушення, свідками якого вони є чи можуть бути.

Попри всі новації, автоінспектор залишається головною фігурою на дорозі. Фото УНІАН

Зупинити можуть і  для допомоги іншим учасникам руху або працівникам міліції, а також як свідка під час оформлення протоколу чи  матеріалів ДТП;  в разі проведення якихось цільових заходів для перевірки ваших документів та документів на машину; виконання рішень про обмеження чи заборону руху; погано закріплений вантаж; за неправомірно встановлені спеціальні світлові або звукові сигнальні пристрої. Працівник ДАІ повинен повідомити, з якої причини він зупинив ваше авто.

Інспектор також має право перевірити у водія водійське посвідчення відповідної категорії, реєстраційний документ на транспортний засіб і наявність страхового поліса. Якщо автовласник звільнений від обов’язкового страхування, — відповідні документи чи посвідчення, що засвідчують це право.

Разом з тим в окремих категорій водіїв додатково перевіряють ще й схему маршруту та розклад руху. Зокрема у водіїв автобусів регулярних міських, приміських, міжміських та міжнародних рейсів, а також на маршрутах регулярних спеціальних пасажирських перевезень (працівників підприємств, школярів, студентів, туристів тощо). У водіїв великовагових і великогабаритних транспортних засобів — дозвіл відповідного підрозділу ДАІ на рух автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами, а в разі транспортування небезпечних вантажів — свідоцтво про допуск транспортного засобу до їх перевезення, узгодженого з ДАІ маршруту, свідоцтво про спеціальну підготовку водія, письмові інструкції на випадок аварії чи інших надзвичайних ситуацій.