Твердий сир — чи не найскандальніший продукт на нашому ринку. Саме до його якості час від часу лунають претензії. Тож не дивно, що деякі споживачі з пересторогою почали ставитись до нього. Як наслідок, дехто став відмовлятись від купівлі цього хоч і корисного, проте такого підозрілого продукту. Як вибрати із всього товарного асортиментного різноманіття справді якісний, з’ясував «Урядовий кур’єр».

«Біо» наступає і перемагає

Для більшості споживачів найулюбленішим з усіх твердих сирів є «Російський». Здебільшого це пов’язано з тим, що його смак знайомий нам з дитинства. Адже тоді сири виготовляли таки з молока. З чого насправді цей продукт виготовляють сьогодні, часто залишається таємницею за сімома замками. І лише фахівці спеціалізованих лабораторій, дослідивши сир, можуть розповісти всю правду. Споживачам лишається читати склад продукту і обирати той, в якому найменше добавок.

— Недавнє опитування вітчизняних споживачів твердого сиру показало, що для 51% респондентів склад продукту є одним з найвизначальніших критеріїв під час вибору продукту, — зазначає менеджер агенції AgriSurvey Ганна Квіт. — Ретельно вивчаючи склад твердих сирів, покупці насамперед звертають увагу на наявність барвників і рослинних жирів. Саме цим добавкам не довіряють українці. Натомість натуральну продукцію вони готові купувати навіть за дещо вищою ціною. Така підвищена увага до здорового харчування співзвучна з сучасною західноєвропейською тенденцією або навіть модою на харчування екологічно чистими біо продуктами, які не містять штучних добавок.

Для цьогорічного дослідження фахівці центру експертиз «Тест» в торговельній мережі відібрали сім марок російського сиру від вітчизняних виробників: «Комо». «Куликівка», «Шостка», «Наш молочник», «Кременецьке молоко», «Елітний смак. Гауда», «AURA».

Традиційно в сирах оцінили маркування та пакування, перевірили їх в лабораторії за фізико-хімічними показниками, звернули увагу й на наявність рослинних жирів. Також перевірили мікробіологічні показники та продегустували.

Перш за все експерти звернули увагу на маркування та пакування. Щодо маркування, то, як і в минулих дослідженнях, у харчових добавках не зазначені коди «Е». У сиру «Куликівка» неправильно вказана енергетична цінність. Також на етикетці поряд надруковано дві дати, біля однієї написано, коли сир виготовлено, проте біля інших цифр немає жодного пояснення.

Висока ціна не є запорукою якості. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Трансжир повертається

Найцікавіший етап тестування — лабораторні дослідження. На цьому етапі особливу увагу звернули на жир: перевірили його кількість і подивились на те, чи використовувався рослинний. Адже для сиру «Російського» передбачено жирність, в перерахунку на суху речовину, — 50% з відхиленням в 1,6 %. Лише 38,1% жиру замість 50% було в сирові «Кременецьке молоко». Відхилення по жирності — не часто, але все ще трапляється.

— Під час дослідження з’ясувалося, що головна проблема цих сирів — фальшування рослинними жирами, — зауважує президент Центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — На жаль, цього разу із семи марок протестованих сирів у двох було виявлено замінник молочного жиру, причому в немалій кількості (78,9–97,4%). А це свідчить, що майже весь молочний жир в цих сирах було замінено рослинним. Проте на етикетках всіх без винятку сирів, які були в цьому тесті, написано саме «сир» і аж ніяк не сирний продукт, до складу якого можуть входити рослинні жири. І в складі жодного з цих продуктів не згадується про ці самі рослинні жири! Фальшованими виявились «Кременецьке молоко» і «AURA».

Цікаво, що в сирах, у яких виявили рослинні жири, експерти знайшли ще й високий вміст трансжирів, тобто трансізомерів олеїнової кислоти. Так, в «AURA» їх було 29,4%, в сирові «Кременецьке молоко» — 27,2%. В Україні трансжири нормуються лише в спредах і жирових сумішах, в яких їх норма не повинна перевищувати 8%. Високі цифри трансізомерів у сирах можуть вказувати на те, що під час їх виробництва використовували гідрогенізовані жири — це продукція на кшталт маргарину. Також це свідчить про те, що такі сири не лише не справжні, але й шкідливі для здоров’я: споживання трансжирів може спровокувати  серцево-судинні захворювання.

Також експерти перевірили вміст вологи. Цей показник нормується і не повинен перевищувати 43%. В норму не вклались два зразки — «Кременецьке молоко», в якому показник вологи досягав 43,65%, та «AURA» — 45,39%.

Щодо перевірки мікробіологічних показників — цього разу кишкову паличку знайшли лише в одного «учасника дослідження» — «Елітний смак. Гауда».

Чи не найсмачніший етап тестування — дегустація.

Щоб не гіркий і не затхлий

— Правильний «Російський» сир повинен бути ніжним, пластичним або трохи щільним, блідо-жовтого або жовтого кольору, рівномірний у всій масі, — розповідає Валентин Безрукий. — При цьому він повинен мати яскраво виражений сирний смак і запах, трохи кислуватий, без сторонніх присмаків і запахів, до яких відносять кислий, затхлий, гіркий, кормовий.

Під час дегустації експерти забракували чотири сири: «Кременецьке молоко», «Елітний смак. Гауда», «Наш молочник» та «AURA».

За результатами досліджень фахівці Центру експертиз «Тест» за п’ятибальною системою виставили оцінки його «учасникам». «Відмінно» отримали «Шостка», «Комо», «Куликівський». «Погано» заробив «Наш молочник» через проблеми зі смаком. Загальна оцінка «дуже погано» у сирів «AURA» і «Кременецьке молоко» через зауваження щодо фізико-хімічних показників. А от «Елітний смак. Гауда» підвели мікробіологія та органолептика. Прикметно, що фальшовані сири не були дуже вже дешевими — «Кременецьке молоко» коштує 44 гривні за кіло, а «AURA» обійдеться в 59 гривень.

Тож, як доводять дослідження, висока ціна не є запорукою якості. Разом з тим купувати дешеву продукцію — свідомо наражати себе на ризик. Адже в такому випадку вірогідність купівлі сиру з рослинними жирами ще вища. Тому споживачу бажано обирати той продукт, який має трохи вищу за середню вартість та чітке і зрозуміле маркування.

Підвищена увага до здорового харчування співзвучна із сучасною західноєвропейською тенденцією або навіть модою на харчування екологічно чистими біо продуктами, які не містять штучних добавок.

В ТЕМУ

Пальма в шоколаді

РАЦІОН. Сирки в шоколаді дуже люблять як діти, так і їхні батьки. Малеча полюбляє цей смаколик власне за смак, мами і тата — за начебто корисність. Начебто, тому що насправді користі в цьому продукті дуже мало. Адже більшість із них у своєму складі містить ароматизатори, стабілізатори, барвники і, звісно ж, рослинний жир, який в маркуванні вказується, зазвичай, на третьому чи четвертому місці. А це свідчить про те, що його в продукті чимало. Додають рослинний жир у сирок для того, щоб кінцевий продукт мав прямокутну форму. При виробництві сирка в шоколаді дуже важливо сформувати основу, яку було б легко глазурувати. Кисломолочний сир містить багато вологи, але якщо в нього додати тверді рослинні жири, тоді з отриманої маси легко формувати напівфабрикат.

— До складу глазурованих сирків входять кисломолочний сир, цукор (24 грами на 100 грамів продукту) жир, в тому числі й рослинний, пальмове масло, модифікований крохмаль, альгінат нат?рію, какао-порошок, ароматизатор, а також інші добавки та начинки, — розповідає доктор медичних наук, професор кафедри гастроентерології, дієтології і ендоскопії НМАПО ім. П. Л. Шупика Галина Анохіна. — Завдяки чому калорійність глазурованих сирків сягає 400 кілокалорій на 100 г. Це два сирки вагою 50 г. Глазуровані сирки важко назвати корисним продуктом, який повинні їсти діти. Оскільки в них багато калорій, жиру, холестерину, простих вуглеводів. Ці добавки сприяють розвитку ожиріння, цукрового діабету. До того ж цей продукт легко може «інфікуватись» кишковою паличкою, грибками. Корисним в глазурованих сирках є лише кисломолочний сир, проте він «прикрашений» надмірною кількістю цукру та іншими добавками, що зменшує його користь і робить глазуровані сирки шкідливими для здоров’я. Знайте, здоровій дитині Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вживати лише 20 грамів цукру на добу! Чи не краще дати дитині свіжий кисломолочний сир, в який додати фрукти, родзинки, мед? — запитує дієтолог.

А тим часом, такого продукту ви не побачите в магазинах більшості країн світу. Там його просто не існує!

Тому якщо вже хоче дитина щось смачненьке із сиру, тоді краще її нагодувати йогуртом, та й то бажано домашнього приготування. Адже лише в цьому випадку можна бути впевненим, що продукт виготовлений з молока та закваски. Інколи домашні господині додають ще трошки свіжих фруктів чи варення. Такі корисні йогурти знайти в магазинах майже неможливо. Як розповів один знайомий виробник кисломолочних продуктів, мовляв, йогурти промислового виготовлення не можуть бути без консервантів. Зазвичай виробники дбають про безпеку продукції, тож додають в неї ті самі консерванти. Адже вони не лише подовжують термін придатності продукту, а й перешкоджають розвитку небезпечних бактерій. Без цієї добавки кисломолочний продукт зіпсувався б ще дорогою до магазину. Часто, купуючи йогурти, споживачі обирають ті, що зі «смаком» якогось фрукта. Нерідко такі продукти не дають організму нічого, окрім додаткового жирового чи солодкого навантаження. Тож не варто їх щодня споживати, особливо дітям.