ПРОДБЕЗПЕКА

Ціни на вівсянку підскочили, хоча для того не було жодних передумов. М'ясо дорожчати не повинне

Після всіх перипетій із вартістю гречки та вівсянки українці почали масово скуповувати й інші крупи. А заодно готуватись до передсвяткового подорожчання м'яса та... солодощів. За чутками, найближчим часом саме ці продукти теж мають вирости в ціні. Міф це чи правда, дізнавався "Урядовий кур'єр".

Рівноцінний замінник

На тлі ажіотажу, що піднявся навколо зростання цін і дефіциту гречки, зміни вартості вівсянки лишились непоміченими. Так, наприкінці лютого вівсяні пластівці можна було придбати за ціною 5 грн за кіло, потім їх вартість зросла до 9 грн. На думку експертів, така ситуація пов'язана із зниженням урожаю вівса у минулому році.

- Проведемо невеличке порівняння. У 2009 році урожай вівса в Україні становив 731 тис. тонн, а вже у 2010-му ця цифра зменшилась до 458 тис. тонн, - констатує генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа. - Якщо подивитися у відсотках, це лише 63% від рівня 2009 року. По вівсу у нас тенденція схожа з тією, яка склалась із гречкою, - поступове зниження виробництва. На жаль, сільгоспвиробники в основному увагу приділяють прибутковим культурам, тож не дуже рентабельні культури випадають з кола їхніх інтересів. І така тенденція триває не один рік.

Погоджується з колегою й аналітик компанії "Украгроконсалтинг" Ольга Мозкова.

- Спочатку з продажу зникла гречка і люди її заміняли іншою крупою, в тому числі й вівсянкою, - зазначає фахівець. -За останній час збоїв з поставками вівсяних круп не було. Але під загальний ажіотаж починає зникати і вівсянка. Природно, що ціна на "зникаючий" продукт трохи виросла. Хоча маю сказати, що дійсно вівсянки менше, але ж такого високого рівня споживання ніхто не очікував. Разом з тим крупи вистачає. Адже на ринку ще є імпортний продукт.

На думку Володимира Лапи, ціни на вівсянку здебільшого залежать від її запасів.

- За даними Держкомстату, про наявність зерна на підприємствах, які займаються переробкою і зберіганням, на 1 березня 2010 року запаси вівса були 33 тис. тонн, а на 1 березня 2011 року - 5,2 тис. тонн, - говорить Володимир Лапа. - Тобто, ми бачимо зниження майже у 6 разів. Такий порівняно низький показник запасів і впливає на ціни. Ми можемо говорити про те, що запаси вівса у нас не достатні. Очевидно, є ще запаси у сільгоспвиробників, але вони не поспішають їх реалізовувати, до того ж значна частина врожаю іде на кормові потреби.

Виробництво вівсяної крупи, за даними "Украгроконсалтингу" в порівнянні з минулим роком скоротилось удвічі. Так, за два місяці 2011 року вироблено круп в гранулах 24 тис. тонн, а за ці ж два місяці 2010-го - 33 тис. тонн.

Пшоняні перипетії

Щодо чуток навколо зростання вартості пшона Ольга Мозкова заспокоює споживачів.

- Упродовж двох місяців цього року вироблено 2,8 тис. тонн пшона, за цей же період у 2010 році - 3,3 тис. тонн, -переконує експерт. - За минулий рік пшоняних круп вироблено 17,1 тис. тонн, а в 2009-му - 16,5 тис. тонн. Пшоно є в запасах, тому ніяких цінових стрибків не повинно бути. А взагалі я вважаю, що всі ці запаси, які зараз багато хто з споживачів робить, скоро опиняться біля сміттєвих баків. Адже крупи - це товар нетривалого зберігання, в них заводяться різні жучки.

Що вівсянки в Україні вдосталь, переконаний і міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Днями він заявив, що підвищення цін на вівсяну крупу у роздрібній мережі спровоковане ажіотажем, зазначивши при цьому, що частка споживання населенням вівсяної крупи майже втричі нижча, ніж гречаної. Вівса в Україні, за словами профільного міністра, виробляється набагато більше, ніж його потрібно. Якщо йдеться про продовольче спрямування, "українцям потрібно лише 80 тис. тонн, а ми виробили 600 тис тонн вівса".

Наше невеличке дослідження п'яти столичних магазинів показало, що вівсянка і пшоно з прилавків нікуди не зникали. Так, вартість кілограма пшона шліфованого коливається в межах 11 грн, а вівсяних пластівців вагових -11,74 грн за кіло. За вівсяні пластівці (780 грамів) в коробці доведеться заплатити 13,94 грн.

М'ясний вибір

Приємною новиною є те, що найближчим часом українцям не загрожує нестача м'яса. Адже на базарах та в магазинах цього продукту вдосталь. І ціни на нього поки що цілком прийнятні. Так, за кілограм домашньої свинини торговці просять від 40-45 грн за м'якоть із задньої частини, ребро коштує трохи дешевше - 35-40 грн. Сало віддають за ціною 15-20 грн за кіло. А от із м'ясною "проростю" обійдеться дорожче - в 30-50 грн. Вартість кілограма м'якоті яловичини коштує 55-60 грн. Курка, вирощена в домашніх умовах, - це 35 грн за кіло, фабрична - 19 грн.

Ціни на м'ясо залежать від кількох факторів - розташування базару й часу купівлі м'яса. Вища вартість на базарах, які розташовані в центрі столиці. Нижча - на тих, що знаходяться в спальних районах і недалеко від залізниці, оскільки селяни можуть привезти і продати свій крам без посередників. А якщо купувати м'ясо в неділю ввечері, коштуватиме воно дешевше, адже в понеділок більшість базарів не працює.

Проте деякі споживачі вже почали хвилюватись і чекати суттєвого дорожчання м'яса перед Пасхою. Мовляв, перед святом ціни завжди підвищуються.

- Хоч загалом ринок насичений, я б не виключав якихось локальних підвищень цін, - роз'яснює ситуацію Володимир Лапа. - Якщо говорити про свинину, проблема не в тому, щоб підвищувати її вартість, а в тому, щоб збувати за тими цінами, які є. Тому все одно ціни на живу вагу серед виробників залишаться незмінні, якщо і буде підвищення, то несуттєве. Можливо, роздрібний ринок перед Пасхою якось і відреагує, але це буде лише короткотерміново. Зазначу одне: тенденції до підвищення цін найближчим часом не буде.

Насамкінець хочеться заспокоїти тих, хто може обійтись і без м'яса, і без вівсянки, але не уявляє свого життя без шоколаду. Цей продукт не повинен зникнути з продажу. І всі ці чутки - це лише страшилки для любителів солодощів, на яких деякі виробники хочуть заробити грошенят.