Кавуни та дині зараз продають буквально на кожному кроці, проте далеко не всі їх охоче купують. Мовляв, перші ягоди небезпечні, адже вирощені «на нітратах та нітритах», тому краще почекати ще тиждень-другий. Проте фахівці переконують, що серпень — це найкращий сезон для баштанних, тож не варто боятися їх купувати. Хоч, звісно, не зайве буде попросити продавця показати документ, який засвідчить безпечність продукту.

Солодкі кавуни — улюблені ласощі літа! Фото Укрiнформу

Смачно, бо з клітки

Днями вирішила купити смачненьку диньку або кавунця. Так повелося, що баштанні зазвичай продають поблизу доріг. Їх викладають, у кращому випадку, на дерев’яні піддони, а в гіршому — на землю, обгороджують тином, поряд примощують ваги і продають. Інколи врожай «саджають» у залізну клітку.

Проте незалежно від того, дерев’яна чи залізна огорожа, зберігають кавуни та дині зазвичай там, де продають. Власне, саме тут найчастіше живе і їх продавець.

У пошуках смачних ягід саме на такого дядечка-продавця і натрапила. Підозра, що живе він на робочому місці, виникла після того, як я побачила, що чоловік облаштовує собі «гніздо» із брудних ганчірок на кавунах. Звісно, бажання купувати на цій точці або будь-якій іншій подібній зникло.

У пошуках безпечної ягоди йду на базар. Перше, що не сподобалося, — ціна. Вона в продавців змінювалася буквально щодня. Ось ще вчора за кіло дині просили 10 гривень, а сьогодні вона вже коштує...13. Мала необережність спитати у продавчині, чому ціна зросла. Її відповідь не вразила оригінальністю — тому що долар виріс. От тільки який стосунок має коливання курсу валют до динь, які куплені у виробника й завезені на базар кілька днів тому, — не зрозуміло. Мабуть, аби це зрозуміти, потрібно бути продавцем. Ну добре, якщо аж так дорого коштує ягода, то хоч довідку з лабораторії, яка засвідчить її безпечність, попрошу. Хай там як, а за безпеку можна й доплатити. І таки попросила. «Ви що, не довіряєте моїм словам?! Я ж тут уже не один рік торгую, і якщо вам щось не подобається, то йдіть звідси. Знаю я вас, ви тут ходите й постійно якісь папери питаєте. І немає чого тут мої дині роздивлятись», — зауважила продавець і поглянула так, немов я в неї зухвало попросила позичити не інакше як тисячу євро.

А голуби де й узялися

Розуміючи, що банальне бажання поласувати динею перетворюється на одеські закупівлі, йду далі цим базаром, що розташований на Харківському масиві.

Інша продавчиня на прохання показати довідку з чесним виразом обличчя завірила, що вона у неї є, але десь завалялась.

— Беріть і не бійтесь! У мене купують ягоди навіть для маленьких діток, — переконувала реалізатор.

Звісно, людям потрібно довіряти, але вітчизняних продавців краще перевіряти.

Тому йду далі в пошуках перевірених баштанних. До речі, на вулиці неймовірна спека. Я вже готова купити будь-що, аби лише скоріше втекти з вулиці. І тут бачу ятку, де викладено багато половинок кавунів, чемно загорнутих у плівку. Поряд лежать гарні спілі дині. На вже традиційне прохання показати сертифікат жінка показує-таки горезвісний документ. Ну все, думаю, є справедливість. Хто шукає, той знайде перевірені ягоди. І в цей момент, коли я вже хотіла була купити диньку, прилетів голуб, сів на половинку кавуна і почав його клювати. А я згадала сусіда, який розводив голубів. Птахи «поділилися» з ним якоюсь хворобою, від якої його ледь урятували лікарі. Розумію, що фрукти я на відкритому базарі ще довго не купуватиму. Тож розвертаюсь і йду до супермаркету, де купую-таки диню. До речі, сертифікат якості тут мені показали на перше ж прохання. Мабуть, усі такі самі свідомі покупці зрештою купують кавуни й дині саме в магазинах, де без зайвих запитань надають документи, які засвідчують безпечність   продукції. 

КОМПЕТЕНТНО

«Половинки кавунів і динь не купую»

 Олег ШВЕЦЬ, 
директор ДП  «Інститут гігієни харчування»:

— Кавуни та дині вже не лише можна споживати, а й треба. Вони позитивно впливають на здоров’я людини. Зараз уже серпень місяць, тому баштанні не є ранньоспілими. Проте купувати їх треба в офіційних місцях продажу (ринок, магазин), де їх перевіряють на вміст сторонніх речовин, що гарантує безпечність. Якщо баштанні продають на базарі, то у продавця має бути або довідка з результатами аналізу лабораторного дослідження, або висновок санітарно-епідеміологічної служби. Ці документи повинні надавати на першу вимогу покупця.

Загалом, потрібно розуміти, що безпечність продукції — спільне завдання виробників, продавців та споживачів. Якщо хтось робить щось не так, як потрібно, тоді продукт із корисного перетворюється на небезпечний. А от половинки кавунів чи динь особисто я не купую. Оскільки це може спричинити негативні наслідки для організму у вигляді отруєння. Якщо ви купуєте половинку, то одразу ж задумайтесь, а що сталося з іншою частиною — її хтось купив чи відрізали тому, що зіпсована. Адже не варто купувати ягоди, які почали псуватися. Навіть якщо ви відріжете зіпсовану частину, це не гарантує того, що у тій частині, яка має нормальний вигляд, ще немає хвороботворних бактерій. І знову ж ризик отруєння зростає.

СЕКРЕТИ ВИБОРУ

Перед тим, як купити баштанні, їх потрібно уважно роздивитися. У стиглого кавунця або дині шкірка має бути міцною та гладенькою. Її не вдасться легко проткнути нігтем.

Якщо кавун достигав природним шляхом, то посередині у нього буде жовта чи трошки помаранчева пляма.

Диню варто обирати, орієнтуючись на запах: пахне — отже стигла. Щоправда, варто враховувати, що є такі сорти, які майже не пахнуть. Тому перед купівлею краще її простукати: дзвінкий звук — зелена, глухий — стигла.

Ще одна підказка від стиглої дині — «сіточка». Її наявність свідчить про те, що диня солодка.

Як у кавуна, так і в дині має бути твердою та сухою задня плодоніжка.

Про надмірну кількість хімікатів у кавуні свідчать жовті й аж занадто явні прожилки. Звісно, їх роздивитись можна лише розрізавши кавун, але таку ягоду краще не їсти. Натомість кавун, який достигав без сторонньої допомоги, в розрізі має цукрово-зернистий вигляд.

Не варто купувати баштанні на ятках біля дороги. Вони мають здатність накопичувати вихлопні гази, які «дарують» машини.

Перед тим, як їсти, баштанні потрібно ретельно помити.